Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή άμυνα

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή άμυνα Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες
0

«Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ.

Στο μεταξύ, σε άτυπη συνάντηση με αντικείμενο το μεταναστευτικό αναμένεται να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους ηγέτες της Ιταλίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ουγγαρίας, στο περιθωριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως στην ίδια συνάντηση θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Το αντικείμενο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του 2024 αφορά πρωτίστως τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, δεδομένων και των τελευταίων πολύ σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, από την εκλογή του Donald Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και από την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στη Συρία μέχρι τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Παγκόσμιο Νότο.

Νομίζω, κοινός τόπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η ανάγκη της στήριξης της οικονομικής και γεωπολιτικής δυναμικής της ηπείρου μας, είτε μιλάμε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης Draghi είτε μιλάμε για την ενίσχυση της αμυντικής της δυνατότητας, να μπορεί από μόνη της να αποτρέψει τις όποιες απειλές ενδεχομένως να εκδηλωθούν έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση μιας πιο ενεργού αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε την ευκαιρία τα θέματα αυτά να τα συζητήσουμε και σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο. Είναι, όμως, απολύτως ξεκάθαρο για εμένα ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή της άμυνα. Αυτό το οποίο πρωτοδιατυπώθηκε από την Ελλάδα πριν από κάποιους μήνες, και έμοιαζε ίσως ως ένα πολύ μακρινό όνειρο, τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζεται με μία αίσθηση κατεπείγοντος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα έχω την ευκαιρία και σήμερα, για ακόμα μία φορά, να παρουσιάσω τις ελληνικές θέσεις γύρω από το ζήτημα αυτό.

Προφανώς, θα συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα ενημερώσω τους ομολόγους μου για την επίσκεψη την οποία έκανα στον Λίβανο και κυρίως για την ανησυχία η οποία υπάρχει και στον Λίβανο και στη Συρία για την ανάγκη προστασίας των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στους ελληνορθόδοξους του Λιβάνου, αλλά πρωτίστως της Συρίας, οι οποίοι εμπίπτουν και στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για τη Συρία είναι να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η νέα κυβέρνηση να είναι μία κυβέρνηση πρώτα και πάνω απ’ όλα συμπεριληπτική, η οποία θα υποστηρίξει και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Προφανώς σε αυτή την συζήτηση η Ευρώπη πρέπει να προσέλθει με μία ενιαία άποψη και η Ελλάδα θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν στη Συρία».

Μήνυμα ΕΕ σε Τραμπ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και η μετανάστευση, είναι μερικά από τα θέματα του μονοήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα. Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν σήμερα στις 11.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας), με θέμα την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προς τον οποίο θα επαναλάβουν την αμέριστη υποστήριξή τους για όσο διάστημα χρειαστεί.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν το βασικό πρόσωπο στο άτυπο δείπνο που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στην οικία του, μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Δανίας, καθώς και με τους υπουργούς εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και την ηγεσία της ΕΕ. «Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι έξω από την κατοικία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε ότι η ρωσική εισβολή θα νικηθεί και ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες. «Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου είναι μια σημαντική ευκαιρία για να σταλεί ένα ενιαίο και ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης στην Ουκρανία, για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρει στη συνέχεια.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση ισχύος όταν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπόσχονται τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία το 2025, τα περισσότερα εκ των οποίων προορίζονται για την αγορά όπλων. Το επόμενο θέμα συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η έκθεση του πρώην προέδρου της Φινλανδίας, Σαούλι Νιίστο, σχετικά με την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες.

Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να έχουν μια σύντομη συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η οποία θα βασιστεί κυρίως στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η συζήτηση για την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να συμβάλει καλύτερα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα από τη δραματική στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να θέσουν τέλος στις εχθροπραξίες και να συμμορφωθούν πλήρως με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Η ΕΕ δεσμεύεται επίσης να συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά της με βάση τις ανάγκες στους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερη προσοχή στους πιο ευάλωτους, και να κλιμακώσει την ανθρωπιστική της δέσμευση.

Για τη Συρία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την προσέγγιση που θα υιοθετήσουν έναντι της νέας ηγεσίας της χώρας, μετά την πτώση του καθεστώτος 'Ασαντ και την ανάληψη της εξουσίας από τη τζιχαντιστική οργάνωση HTS. «Θα αξιολογήσουμε τη νέα δύναμη στη Συρία, δεν είμαστε αφελείς σχετικά με την προέλευσή της», προειδοποίησε μια ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας ότι «το πρώτο πράγμα είναι να κατανοήσουμε τις προθέσεις τους».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει «όλα τα μέρη να διατηρήσουν την εθνική ενότητα και να διασφαλίσουν την προστασία όλων των πολιτών, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και τη δημιουργία συνθηκών για μια χωρίς αποκλεισμούς και ειρηνική πολιτική μετάβαση και για την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των Σύρων προσφύγων, όπως αυτή ορίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες».

Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις σχέσεις της ΕΕ με τη νέα αμερικανική διοίκηση. Θα είναι μια «πολιτική συζήτηση» αλλά χωρίς αποφάσεις, κατά την οποία οι ηγέτες θα πρέπει να επιδείξουν ένα «κοινό μήνυμα ενότητας», ανέφερε ένας διπλωμάτης.

Πάντως, η «σκιά» του Ντόναλντ Τραμπ πλανάται πάνω από τις Βρυξέλλες. Κατά την τελευταία τους Σύνοδο Κορυφής πριν την επιστροφή του Ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα προσπαθήσουν σήμερα «να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με τη στήριξή τους στην Ουκρανία. Οι 27 ηγέτες, με εξαίρεση τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που θα μεταβεί στη Μαγιότ, θα υποδεχθούν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα επαναλάβουν «την ακλόνητη υποστήριξή τους» προς την Ουκρανία «για όσο καιρό χρειαστεί», σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει επανειλημμένα τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια. Τη Δευτέρα δήλωσε ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν αυτό σημαίνει ότι το Κίεβο θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα. «Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει», τονίζεται στο σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής της ΕΕ, το οποίο προσθέτει ότι δεν θα πρέπει να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ