Ασθενής με μεταπνευμονοϊό ανιχνεύτηκε και νοσηλεύθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) πριν από λίγες ημέρες.
Όπως φανέρωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ Γιώργος Σουρβίνος, εκτός από τον Δεκέμβριο, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ανιχνεύθηκε και τον Οκτώβριο στο ΠΑΓΝΗ. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το creta24.gr, κανένα από τα παραπάνω δύο περιστατικά δεν συνδέονταν με ταξίδι ή επαφή με άτομο που είχε επισκεφθεί την Κίνα, όπως έγινε στην περίπτωση των δύο κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη.
«Στο Εργαστήριο Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ ο ιός αυτός είναι ανιχνεύσιμος. Τελευταίο παράδειγμα από τα αρχεία μας, ανιχνεύθηκε μέσα στον Δεκέμβριο σε μια ασθενή που νοσηλεύτηκε και πήρε το εξιτήριό της κανονικά. Δεν είναι είδηση η λοίμωξη από μεταπνευμονοϊό. Η είδηση -αν προκύψει- είναι το τι στέλεχος εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, αν εμφανίζεται διαφορετικό στέλεχος. Αν δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει και κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν πρόκειται για έναν καινούριο ιό, ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν το στέλεχος είναι πιο επιθετικό και τι μετάλλαξη έχει υποστεί» είπε αρχικά.
HMPV: «Αυτός ο ιός ποτέ δεν έχει δώσει πανδημία»
Και συνέχισε: «Το καλό είναι ότι αυτός ο ιός, έτσι όπως τον ξέραμε, ποτέ δεν έχει δώσει πανδημία, δεν θεωρείται πανδημικός. Η μόνη ανησυχία είναι μήπως έχει προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος, άλλη παραλλαγή του μεταπνευμονοϊού, η οποία έχει κάποια άλλα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα η την παθογονικότητα του στελέχους αυτού. Αν γίνει κατορθωτό να αναλυθούν γονιδιωματικά τα δείγματα των ασθενών που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη, ίσως από εκεί θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για το γονιδίωμα του κινεζικής προέλευσης μεταπνευμονοϊού για να δούμε αν υπάρχουν κάποιες έστω διαφοροποιήσεις. Δεν είναι όμως κάτι εύκολο και δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον στην χώρα μας».
«Η Κίνα δεν έχει ενημερώσει και δεν έχει δώσει πληροφορίες για τον μεταπνευμονοϊό και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, ούτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ούτε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Δεν υπάρχει καμία νεότερη επίσημη πληροφορία από τις Κινεζικές Αρχές και αυτό είναι μέχρι στιγμής το θολό σημείο σε αυτή την ιστορία. Είναι στην κουλτούρα αυτών των λαών το να είναι μυστικοπαθείς, θα έλεγε κανείς, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας. Αυτό δεν σημαίνει απόλυτα ότι κάτι σοβαρότατο κρύβεται», κατέληξε ο κ. Σουρβίνος.