Το μέλλον της συμπερίληψη σε μια περίοδο που διεθνώς το μέλλον των Dei στρατηγικών επαναπροσδιορίζεται και συχνά αμφισβητείται, τέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο διακεκριμένος παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής και Διευθύνων Σύμβουλος της «Respect me more» Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στα πλαίσια του Φόρουμ για την οικογενειακή του εμπειρία σε σχέση με τον αυτισμό, αλλά και τις δυσκολίες απελευθέρωσης που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά του με τη διάγνωση της κόρης τους.
«Έχουμε δουλειά ακόμη. Όταν απλώνεις ένα φως, αυτό το φως πάει παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η αποδοχή της διάγνωσης του αυτισμού.
«Πλέον ο κόσμος μιλά πιο ανοιχτά και έτσι αυξάνονται οι αριθμοί των διαγνώσεων. Αν μιλάμε ανοιχτά θα ευαισθητοποιήσουμε όλο και περισσότερους», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη πρωτοβουλιών και πολιτικών για την προώθηση ενός σχεδίου για περισσότερες δράσεις πρόληψης και εκπαίδευσης.

Συμπερίληψη δεν είναι ποσόστωση αλλά γνωστική ποικιλομορφία, ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά της, η κα Ελισάβετ Καλμπάρη, Ψυχολόγος Corporate Neurosciences, Executive Neurosciences Consultant, Ιδρύτρια του Self Balance. Όπως είπε: «Συμπερίληψη είναι να έχεις τη δυνατότητα να ακούγεσαι, να φαίνεσαι και να μιλάς, χωρίς να πρέπει να αποδείξεις ότι αξίζεις, καθώς είμαστε όλοι το ίδιο και αξίζουμε το ίδιο».
Σύμφωνα με την κα Καλμπάρη, «η ποικιλομορφία αν δεν υπάρχει, τότε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Έχουμε ανάγκη να είμαστε μαζί και να ακούμε τον άλλο». Όπως είπε όταν ακούμε κάποιον άλλο, όλα αλλάζουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο και πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για οργανισμούς, μιλάμε για ανθρώπους που όλοι έχουν κάτι να πουν, και αυτό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους.

Η τεράστια ανάπτυξη του ΑΙ έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη ζήτηση εξειδικευμένης ζήτησης, ανέφερε στη συνέχεια η Ειρήνη Παναγιωτακοπούλου, Chief Human Resources Officer, Deloitte Ελλάδας επισημαίνοντας την γήρανση του πληθυσμού. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την είσοδο της Gen Z η οποία έχει άλλη προσέγγιση, άλλο mindset και άλλες αξίες και εμείς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.
Έκανε λόγο για την ανάγκη ισότιμης πρόσβασης αλλά και την γεφύρωση διαφορετικών γενεών. Αυτό που λείπει συχνά από το προσωπικό είναι το αίσθημα του «ανοίκειν» και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με διάφορες δράσεις και τεχνικές.
Η κα Παναγιωτακοπούλου ανέφερε ότι η συμπερίληψη δεν είναι επιλογή για έναν οργανισμό, αλλά αναγκαιότητα, δίνοντας έμφαση στην ενσυναίσθηση, τη συνεργατικότητα, τη δίκαιη εξέλιξη σε έναν οργανισμό, την επιτυχημένη εργασία εξ αποστάσεων και τις επιπλέον ημέρες μητρότητας, πυλώνες που έχει υιοθετήσει και η ίδια η εταιρεία. «Η ισότητα στον εργασιακό χώρο είναι κάτι που καλλιεργείται» και πρόσθεσε ότι «όταν μία γυναίκα δε θα χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της οικογένειας, τότε είναι επιτυχημένη».

Καλούμαστε να δουλέψουμε για το «ανήκειν» και αυτό θα το κάνουμε όλοι μαζί, τόνισε η Αθηνά Σταύρου, HR Director MSD Greece, Cyprus & Malta, MSD GREECE, κάνοντας αναφορά στις δράσεις της εταιρείας για την αντιμετώπιση του στίγματος αλλά και την προώθηση της συμπερίληψης όλων των ομάδων ανθρώπων.
Βασικοί πυλώνες είναι η ευαισθητοποίηση η κατανόηση και η δράση, ανέφερε και επεσήμανε την ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δεξιότητες και τα ταλέντα, καθώς η απόσταση με την προηγούμενη γενιά είναι αυξημένη λόγω της ψηφιακής επανάστασης.

Σημειώνεται πως τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος, Managing Editor στη LiFO, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative», μιας συνεργασίας της LiFO με την Tsomokos.
