Η φυγή καταθέσεων θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του Ευρώ

Η φυγή καταθέσεων θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του Ευρώ Facebook Twitter
0

Η αύξηση του ρυθμού εκροής καταθέσεων από τις τράπεζες σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος και υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες για τόνωση της ανάπτυξης.

Συνολικά, €326 δισεκατομμύρια έχουν «πετάξει» από τις τράπεζες των τεσσάρων αυτών χωρών στο δωδεκάμηνο διάστημα μέχρι της 31 Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο κατακερματισμός του πιστωτικού συστήματος έχει οδηγήσει σε ένα τραπεζικό σύστημα δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη, που ουσιαστικά μπλοκάρει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.

Ως αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου, οι τράπεζες στις χώρες αυτές πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια στους καταθέτες, με σκοπό να ανακόψουν το κύμα φυγής. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου τα επιτόκια φτάνουν το 5%. Κάτι τέτοιο έχει σαν συνέπεια το κόστος χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα να έχει ανέβει δραματικά: πάνω από 7% στην Ελλάδα, 6,5% στην Ισπανία, 6,2% στην Ιταλία. Αντίστοιχα, στη Γερμανία, Τη Γαλλία και την Ολλανδία το κόστος παρέμεινε χαμηλό, στα επίπεδα του 4%.

Επιπλέον, οι τράπεζες των χωρών του πυρήνα δεν αγοράζουν πλέον κρατικά ομόλογα των τεσσάρων προβληματικών χωρών, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την αγορά τέτοιων ομολόγων. Από την άλλη, οι τράπεζες στην περιφέρεια συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά χρέη. Αυτό έχει επιδεινώσει τον κατακερματισμό του πιστωτικού συστήματος στην Ευρωζώνη, αφού χάρη στις καταθέσεις της περιφέρειας που καταλήγουν σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, οι εκεί τράπεζες έχουν αυξήσει τη δανειοδοτική τους ικανότητα στην εγχώρια αγορά.

Πάντως, η φυγή καταθέσεων συνεχίζεται, με τις Ισπανικές τράπεζες να έχουν χάσει 7% των καταθέσεών τους στο επτάμηνο από την αρχή του έτους, το ρυθμό μείωσης των καταθέσεων στην Πορτογαλία να έχει αυξηθεί στο 6% από 1%, ενώ οι τράπεζες στην Ιρλανδία έχουν χάσει το 10% των καταθέσεων στο ίδιο διάστημα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ