Λύση από την "πίσω πόρτα" ψάχνει η Ισπανία για να αποφύγει ένα μνημόνιο

Λύση από την "πίσω πόρτα" ψάχνει η Ισπανία για να αποφύγει ένα μνημόνιο Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται το πρόγραμμα διάσωσης της Ισπανίας, μέσω της απεριόριστης αγοράς ομολόγων από την  ΕΚΤ. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οι συνομιλίες τη Ισπανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν εστιάζονται στους όρους που θα μπουν από τους διεθνείς δανειστές ως προαπαιτούμενο του προγράμματος διάσωσης της Ισπανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα αφορούν περισσότερο μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Βρυξέλλες από τη Μαδρίτη και λιγότερο νέες περικοπές δαπανών ή επιπλέον φόρους. Δεν αποκλείεται παρόλα αυτά, να απαιτηθούν κι άλλα μέτρα λιτότητας από τον Οκτώβριο, σε μία προσπάθεια η Ισπανία να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμος να ζητήσει επισήμως τη βοήθεια από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, καθώς θέλει να αποφύγει μία στενή εποπτεία από την Τρόικα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, εκπρόσωποι της Ισπανικής κυβέρνησης ξεκίνησαν συζητήσεις σχετικά με το αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μέρος της βοήθειας των €100 δις προς τις τράπεζες, ώστε να αγοράσουν Ισπανικά ομόλογα – να πάρουν δηλαδή βοήθεια από την «πίσω πόρτα».

Ο Simon O’ Connor, εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, δήλωσε ότι απαγορεύεται η ανακατεύθυνση κεφαλαίων από πακέτα βοήθειας.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε εντελώς μία τέτοια συζήτηση, καθώς η χρήση πιθανού υπόλοιπου από αυτό το πακέτο με σκοπό την αγορά ομολόγων, δεν θα απαιτούσε την έγκριση από τα κοινοβούλια της Ευρώπης. Αυτό θα ήταν ίσως βολικό για το Βερολίνο, που προσπαθεί να καθυστερήσει ή και να αποφύγει μία συζήτηση στη Γερμανική Βουλή για επιπλέον βοήθεια προς την Ισπανική κυβέρνηση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ