Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη φρικτή δολοφονία του Άλκη Καμπανού, του νεαρού που έπεσε θύμα άγριας οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, και η οικογένειά του συνεχίζει να ζει μέσα σε έναν εφιάλτη. Ο πατέρας του, Αριστείδης Καμπανός, μίλησε για τη σκοτεινή αυτή περίοδο της ζωής του, τον ατελείωτο πόνο, αλλά και την ελπίδα ότι η θυσία του γιου του μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή.
«Μαζί με τη σύζυγό μου Ελίνα, νομίζουμε ότι βλέπουμε ένα κακό όνειρο, έναν εφιάλτη, ότι θα ξυπνήσουμε και θα δούμε ότι ο Άλκης μας είναι ζωντανός», δήλωσε συγκλονισμένος στην ΕΡΤ. Παρόλα αυτά, αναγνώρισε ότι λαμβάνει θετικά μηνύματα από τη νέα γενιά και ότι η πολιτεία έχει αρχίσει να αυστηροποιεί τους νόμους για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
«Όλα αυτά, όμως, δεν αποτελούν μαγικές λύσεις. Από τη μία στιγμή στην άλλη δεν μπορούμε να μετατραπούμε σε κοινωνία αγγέλων. Έχουμε ακόμη πολλά βήματα μπροστά μας», τόνισε. Ο κ. Καμπανός αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα συγκινητικό περιστατικό που του συνέβη πρόσφατα σε μια ομιλία του: «Ένας νεαρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ μού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της ομάδας του. Αυτές οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές και δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα».
«Οι νέοι δεν μπορούν να μισούν»
Ο πατέρας του Άλκη εξέφρασε την επιθυμία του να αλλάξει η οπαδική νοοτροπία και να εξαλειφθεί η βία από το ποδόσφαιρο. «Θεωρούσα ότι ο Άλκης θα ήταν το τελευταίο θύμα οπαδικής βίας, αλλά τελικά δεν ήταν. Θέλω, όμως, να βλέπω τα πράγματα αισιόδοξα. Να πιστεύω ότι το κακό απόστημα του ποδοσφαίρου θα θεραπευτεί και τα παραβατικά άτομα θα αποβληθούν από τις ομάδες».
Και πρόσθεσε με νόημα: «Οι νέοι που αγαπάνε την ομάδα τους δεν μπορούν να μισούν. Δεν πρέπει να χτίζουν τοίχους, αλλά γέφυρες αγάπης και συνεννόησης. Πρέπει να σέβονται τον αντίπαλο και να τον χειροκροτούν όταν κερδίζει. Καμία φανέλα δεν πρέπει να είναι πάνω από τη ζωή».
Σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 2.000 δρομείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν σε αγώνα δρόμου στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στη φανέλα τους το νούμερο 19 – τον αριθμό του Άλκη. Η πρωτοβουλία ανήκει στη «Δομή 1ης Φεβρουαρίου εις το όνομα του Άλκη» και έχει ως στόχο να προωθήσει μια νέα οπαδική κουλτούρα, βασισμένη στη συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό.
«Αθλητές, πολίτες, άτομα με ειδικές ανάγκες θα φορέσουν τα χρώματα των ομάδων που υποστηρίζουν και θα τρέξουν για να αλλάξει η οπαδική κουλτούρα μέσα από δράσεις ενσυναίσθησης και συνύπαρξης των χρωμάτων», δήλωσε ο υπεύθυνος της δομής, Λευτέρης Παπάς.