Συρία: «Χιλιάδες εθελοντές εντάσσονται στον νέο στρατό», λέει ο αλ Σαράα

Συρία: «Χιλιάδες εθελοντές εντάσσονται στον νέο στρατό», λέει ο αλ Σαράα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Άχμεντ αλ Σάραα δήλωσε, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα, ότι «χιλιάδες» άνθρωποι εντάσσονται «στον νέο συριακό στρατό», μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν έχω επιβάλει την υποχρεωτική στράτευση στη Συρία. Προτίμησα μάλλον την εθελοντική στράτευση και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι εντάσσονται στον νέο συριακό στρατό», δήλωσε ο αλ Σάραα στο podcast “The Rest is Politics” με παρουσιαστές δύο Βρετανούς: τον Άλαστερ Κάμπελ – πρώην δημοσιογράφο και νυν σύμβουλο στρατηγικής που πρόσκειται στους Εργατικούς -- και τον Ρόρι Στιούαρτ – πρώην διπλωμάτη, ακαδημαϊκό και πολιτικό.

Οι νέες αρχές της Συρίας έχουν ανακοινώσει τη διάλυση του στρατού του Άσαντ και όλων των ένοπλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) της οποίας ηγούνταν ο αλ Σάρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα πρώτα χρόνια του πολέμου στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, οι απώλειες, οι λιποταξίες και η άρνηση στράτευσης μείωσαν σχεδόν στο ήμισυ τον στρατό της χώρας, που αρχικά μετρούσε περίπου 300.000 μέλη.

Την κυβέρνηση Άσαντ υποστήριζε η Ρωσία και το Ιράν, καθώς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου όπως και άλλες φιλοϊρανικές ομάδες, προτού ο συριακός στρατός υποχωρήσει μπροστά στην προέλαση των ανταρτών υπό τη HTS.

Σύμφωνα με τον αλ Σάραα, «μεγάλος αριθμός νέων ανδρών» έφυγαν από τη Συρία επί Άσαντ για να γλιτώσουν από την υποχρεωτική στράτευση. «Πολλοί πρώην αξιωματικοί λιποτακτούν και εντάσσονται σταδιακά στο νέο υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε.

Οι νέες αρχές έχουν ανακοινώσει την ενσωμάτωση των ένοπλων ομάδων στον μελλοντικό εθνικό στρατό της Συρίας. Όμως επί του πεδίου ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία εξακολουθούν να συγκρούονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες στηρίζουν οι ΗΠΑ και η ημιαυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Ο αλ Σάραα ζήτησε εκ νέου την άρση των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Συρίας, οι οποίες, όπως εκτίμησε, επιβλήθηκαν στο καθεστώς Άσαντ για «τα εγκλήματά του».

«Τώρα που έχουμε εξαρθρώσει το καθεστώς και τις φυλακές του αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν, διότι δεν δικαιολογούνται μετά την πτώση του», επεσήμανε.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει «τις μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας» ο αλ Σάραα προωθεί κυρίως «την οικονομική ανάπτυξη».

«Είναι σίγουρα αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα. Χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και χωρίς σταθερότητα κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για το χάος και την ανασφάλεια», πρόσθεσε.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM