Ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική εάν το κόμμα δεν καταφέρει να μπει ξανά στο Bundestag. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το FDP βρίσκεται στο όριο του 4,8%, απειλούμενη με αποκλεισμό από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Μιλώντας στη «Berliner Runde» του ARD και του ZDF, ο Λίντνερ ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών και δήλωσε πως, εάν το FDP δεν εξασφαλίσει την είσοδό της στη Βουλή, ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος.
«Είναι ξεκάθαρο πως, σε μια τέτοια περίπτωση, ο δικός μου ρόλος θα έχει τελειώσει», τόνισε, προσθέτοντας ότι η FDP θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τόσο την πολιτική της στρατηγική όσο και την ηγετική της ομάδα.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες εμφανίζονται να χάνουν σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα, ως κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού με το SPD και τους Πράσινους, είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πτώση της λεγόμενης «Φωτεινής Σηματοδότη» (Ampel-Koalition). Αν το FDP δεν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 5%, θα είναι η δεύτερη φορά μετά το 2013 που μένει εκτός Bundestag.
Την ίδια ώρα, το υποψήφιο για την καγκελαρία κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με επικεφαλής τον Φρίντριχ Μερτς εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε συζητήσεις με το SPD, παρά την έντονη εκλογική αντιπαράθεση. «Φυσικά και θα συζητήσουμε μεταξύ μας μετά τις εκλογές. Ο προεκλογικός αγώνας κατέδειξε τις διαφορές μας, αλλά αυτό είναι δημοκρατία», ανέφερε ο Μερτς στη «Berliner Runde».
Παράλληλα, το CDU απέκλεισε εκ νέου κάθε πιθανότητα συνεργασίας με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τονίζοντας: «Δεν αναζητούμε την ελευθερία και την ειρήνη στην αγκαλιά του Πούτιν».
Η επόμενη μέρα στη Γερμανία φέρνει ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη, με τον σχηματισμό κυβέρνησης να αποτελεί πλέον το βασικό στοίχημα για τη Χριστιανική Ένωση, η οποία έχει δεσμευτεί για έναν γρήγορο και αποτελεσματικό κύκλο διαπραγματεύσεων.
Γιατί αποχώρησε ο Λίντνερ από τη συγκυβέρνηση με τον Σολτς
Ο Κρίστιαν Λίντνερ και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αποχώρησαν από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς λόγω βαθιών διαφωνιών σε βασικά ζητήματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και εξαιτίας της απογοήτευσης από τη συνολική πορεία της κυβέρνησης συνασπισμού.
- Διαφωνίες για τη δημοσιονομική πολιτική
Το FDP επέμενε στη διατήρηση του «φρένου χρέους» (Schuldenbremse), που περιορίζει τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Το SPD και οι Πράσινοι πίεζαν για πιο ευέλικτη προσέγγιση, επιδιώκοντας περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, κάτι που η FDP έβλεπε ως απειλή για τη δημοσιονομική σταθερότητα.
- Εσωτερικές πιέσεις και εκλογικές απώλειες
Το FDP είχε υποστεί μεγάλες απώλειες στις τοπικές εκλογές και η βάση της αντέδρασε έντονα στη συνεργασία με το SPD και τους Πράσινους, θεωρώντας ότι το κόμμα έχανε την πολιτική του ταυτότητα. Η στροφή σε πιο δεξιές, φιλελεύθερες πολιτικές κρίθηκε απαραίτητη για την επιβίωσή της.
- Ενεργειακή πολιτική και διαφωνίες με τους Πράσινους
Το FDP συγκρούστηκε επανειλημμένα με τους Πράσινους για την ενεργειακή πολιτική. Ο Λίντνερ ζητούσε επιμήκυνση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων και πιο φιλική πολιτική προς τις επιχειρήσεις, ενώ οι Πράσινοι προωθούσαν την ταχύτερη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Φόροι και κοινωνική πολιτική
Οι Πράσινοι και το SPD υποστήριζαν αύξηση της φορολογίας στους υψηλόμισθους και μεγαλύτερες κοινωνικές παροχές, ενώ η FDP ήταν αντίθετη σε οποιοδήποτε μέτρο που θα επιβάρυνε τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα.
Διαφωνίες για τη μεταναστευτική πολιτική
Το FDP πίεζε για αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και πιο σκληρά μέτρα επαναπατρισμού, σε αντίθεση με το SPD και τους Πράσινους, που ακολουθούσαν μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση.