Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα βουτιά έως 12,7% και άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό στις 42 λίρες έναντι του δολαρίου, με τις μετοχές επίσης να καταγράφουν μεγάλη πτώση, αφού οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον βασικό πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Η λίρα κινούνταν στο επίπεδο των 38,90 έναντι του δολαρίου στις 12:16 ώρα Ελλάδας, έχοντας ανακτήσει μέρος των απωλειών από το ιστορικό χαμηλό στο οποίο είχε υποχωρήσει νωρίτερα –αλλά και πάλι σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της από τον Ιούλιο του 2023.
Long term chart of Sterling/Turkish Lira, currently, £1 = 50 Turkish Lira! pic.twitter.com/1gEdiWvPQO
— S.C. (@sallycopper) March 19, 2025
Βουτιά κατέγραφαν και οι μετοχές, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για το κράτος δικαίου. Οι τουρκικές μετοχές blue-chip υποχώρησαν σχεδόν κατά 6%, και οδεύουν προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή τους από τα τέλη του 2023. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 9,67%. Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι συναλλαγές ανεστάλησαν προσωρινά όταν ο γενικός δείκτης BIST 100 σημείωσε πτώση 6,87% στην αρχή της διαπραγμάτευσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ