Τη Δευτέρα η αυλαία της δίκης που απειλεί το πολιτικό μέλλον της Μαρίν Λεπέν

Τη Δευτέρα η αυλαία της δίκης που απειλεί το πολιτικό μέλλον της Μαρίν Λεπέν Facebook Twitter
Μαρίν Λεπέν - Φωτ.: Getty Images
0

Την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δικαστική απόφαση που ενδέχεται να τερματίσει τις φιλοδοξίες της για την προεδρία και να επανακαθορίσει τη στρατηγική του κόμματός της για τις εκλογές του 2027.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού κατηγορείται για συμμετοχή σε σχέδιο υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων, και εάν κριθεί ένοχη, μπορεί να της επιβληθεί απαγόρευση συμμετοχής σε δημόσια αξιώματα για πέντε χρόνια – μια εξέλιξη που θα την αποκλείσει από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027.

Παρά την ανοδική πορεία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στις δημοσκοπήσεις, η ηγεσία του κόμματος φαίνεται απροετοίμαστη για ένα ενδεχόμενο χωρίς τη Λεπέν. Ο 29χρονος πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, αν και έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο από το 2022, θεωρείται από στελέχη του κόμματος «άπειρος» για να διεκδικήσει την προεδρία.

«Είναι λίγο ερασιτέχνης», σχολίασε ανώτατος βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού στο Politico, εκφράζοντας προβληματισμό για την έλλειψη επικοινωνίας από την ηγεσία του κόμματος ενόψει της δικαστικής ετυμηγορίας. Η Λεπέν, η οποία αρχικά αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας την εισαγγελία για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη, έχει πλέον σιγήσει.

Η υπόθεση αφορά ένα σύστημα παράνομης εκμετάλλευσης κοινοτικών κονδυλίων, όπου χρήματα που προορίζονταν για κοινοβουλευτικούς βοηθούς χρησιμοποιήθηκαν για τη μισθοδοσία στελεχών του κόμματος, τα οποία είτε δεν εργάζονταν στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο είτε δεν είχαν καμία κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Η εισαγγελία παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία ότι ορισμένοι από τους φερόμενους βοηθούς δεν εκτέλεσαν ποτέ τα καθήκοντα για τα οποία πληρώνονταν. «Αν δεν εργάζεσαι, είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι εργάστηκες», σχολίασε ένας βουλευτής.

Αν η Μαρίν Λεπέν καταδικαστεί, μπορεί να ασκήσει έφεση, ωστόσο το αν η νέα δίκη θα διεξαχθεί πριν τις εκλογές του 2027 παραμένει αβέβαιο. «Περιμένουμε την ετυμηγορία και μετά θα προσαρμοστούμε… Αν η ποινή εκτελεστεί αμέσως, αυτό σημαίνει πολιτικό θάνατο», δήλωσε στενός συνεργάτης της.

Παρά το γεγονός ότι ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει έναν εφεδρικό υποψήφιο, ο Μπαρντελά, η έλλειψη εμπειρίας του δημιουργεί αμφιβολίες για το αν μπορεί να διατηρήσει την πολιτική δυναμική της Λεπέν. Αντίπαλοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, έχουν ήδη ξεκινήσει προεκλογικές προετοιμασίες, ενισχύοντας την πίεση στο στρατόπεδο της ακροδεξιάς.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM