Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, αρνήθηκε κατηγορηματικά τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος σε δικαστήριο του Παρισιού, καθώς η ίδια και το κόμμα της Εθνικός Συναγερμός (RN) δικάζονται για την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η δίκη διάρκειας εννέα εβδομάδων αποτελεί κρίσιμη καμπή για τη Λεπέν, η οποία αναμένεται να αποτελέσει ισχυρή υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027.
Η Λεπέν, 56 ετών, ανέβηκε στο εδώλιο τη Δευτέρα (13/10) στην πρώτη από τις τρεις αναμενόμενες ημέρες κατάθεσης στη δίκη, η οποία διεξάγεται σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη των αρχικών ερευνών. Η Μαρίν Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός και ακόμα 24 άτομα -μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του κόμματος, υπάλληλοι και πρώην βουλευτές- κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πληρώσουν προσωπικό στη Γαλλία. Η επικεφαλής του κόμματος και οι συγκατηγορούμενοί της έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν νόμιμα.
Στο δικαστήριο, η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε πως πίστευε ότι ο ρόλος ενός ευρωβουλευτή ήταν τόσο να προωθήσει την πολιτική του κόμματός, εν προκειμένω του στη Γαλλία, όσο και να ασχοληθεί με τη νομοθεσία στις Βρυξέλλες.
«Σας το λέω ξεκάθαρα, δεν αισθάνομαι ότι έχω διαπράξει την παραμικρή παρατυπία, την παραμικρή παράνομη κίνηση» είπε και ανέλυσε το όραμά της για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ευρωβουλευτές, περιλαμβάνοντας διάφορα παραδείγματα, όπως συναντήσεις με ψηφοφόρους και συμμετοχή σε μεγάλες εκδηλώσεις. «Ο βοηθός εργάζεται για τον ευρωβουλευτή του και (ως εκ τούτου) μπορεί να εργαστεί για τον ευρωβουλευτή του προς όφελος του κόμματος», συνέχισε. «Πιστεύω ότι είναι λάθος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην το αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε η Λεπέν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υπολογίσει τη ζημία από τα φερόμενα εγκλήματα σε 3,5 εκατ. ευρώ. Το σύστημα εικονικών θέσεων εργασίας που οδήγησε τη Λεπέν στο εδώλιο επισημάνθηκε για πρώτη φορά το 2015 και καλύπτει συμβάσεις κοινοβουλευτικών βοηθών μεταξύ 2004 και 2016.
Οι εισαγγελείς λένε ότι οι βοηθοί εργάζονταν αποκλειστικά για το κόμμα εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Πολλοί δεν μπορούσαν να περιγράψουν την καθημερινή τους εργασία και ορισμένοι δεν συνάντησαν ποτέ το υποτιθέμενο αφεντικό τους, τον ευρωβουλευτή. Ένας σωματοφύλακας, ένας γραμματέας, ο επικεφαλής του επιτελείου της Λεπέν και ένας γραφίστας φέρονται να προσλήφθηκαν με ψεύτικα προσχήματα.
Εάν η Λεπέν και οι συγκατηγορούμενοί της κριθούν ένοχοι, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 10 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμα έως και ένα εκατομμύριο ευρώ ο καθένας. Μια καταδικαστική ετυμηγορία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ποινές, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των πολιτικών δικαιωμάτων ή της απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας, γεγονός που θα επηρέαζε τον στόχο της Λεπέν να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές του 2027.
Η δίκη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου.