[via]
Ο Έλληνας συγγραφέας Νίκος Δήμου, 77, μιλάει για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
SP. Κύριε Δήμου, άξιζε η Ε.Ε. αυτή τη διάκριση;
Δη. Ναι, αλλά ήρθε πολύ αργά. Έπρεπε να δοθεί το Βραβείο Νόμπελ στους Ευρωπαίους ήδη πριν από 20 ή 30 χρόνια, όταν συνέρχονταν οι πρώτοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ιδέας, όταν παραμερίζονταν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα έθνη, π. χ. ανάμεσα στην Γερμανία και την Γαλλία. Αντίθετα σήμερα η ευρωπαϊκή ιδέα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.
SP. Ναι αλλά από τότε η Ε.Ε. διευρύνθηκε με διαφορετικά κράτη, τα σύνορα έπεσαν. Πώς λοιπόν γεννήθηκε αυτή η πνευματική κρίση;
Δη. Ο ακτιβισμός για την ολοκλήρωση και την διεύρυνση, οδήγησε στο να ξεχαστεί η ουσία. Επιπλέον ο μεγαλύτερος εχθρός της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Σήμερα οι Ευρωπαίοι πιστεύουν λιγότερο στην Ευρώπη από ότι πριν 30 χρόνια. Ακόμα και αυτοί που διευθύνουν ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν είναι φανατικοί της Ευρώπης.
Sp. Δεν θα μπορούσε το βραβείο να δώσει νέα ζωή στην Ευρώπη;
Δη. Μόνο του το βραβείο Νόμπελ δύσκολα θα το πετύχει. Η Ε.Ε. δεν έχει κάνει τίποτα για να προωθήσει την ευρωπαϊκη ιδέα. Από τους περισσότερους σήμερα απουσιάζει η ευρωπαϊκή ταυτότητα.
SP. Ιδιαίτερα στη χώρα σας, η Ε.Ε. έχει πρόβλημα εικόνας (image).
Δη. Μόλις ανακοινώθηκαν οι νεοι αριθμοί των ανέργων - πάνω από το 25% δεν έχουν δουλειά. Αυτός είναι σχεδόν ένας διπλασιασμός σε σχέση με την περασμένα χρονιά. Τι να μας κάνει το Βραβείο; Και φοβάμαι πως η Ε.Ε. θα ήταν μάλλον ο τελευταίος οργανισμός στον οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων θα έδινε Νόμπελ.
------
*Δείτε επίσης, την εβδομαδιαία στήλη του Νίκου Δήμου στη LIFO: ΥΠΕΡΚΕΙΜΕΝΑ.