Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον πρίγκιπα Άντριου και με τις φερόμενες δραστηριότητες του Γιανγκ Τενγκμπό -γνωστός επίσης και με το όνομα Κρις Γιανγκ- στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από μια νομική μάχη, στην οποία συμμετείχαν το BBC και άλλα μέσα ενημέρωσης, για περισσότερη διαφάνεια στην υπόθεση.
Στον Γιανγκ έχει απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους εθνικής ασφάλειας, αφού ο υπουργός Εσωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να προσπαθούσε να ασκήσει επιρροή στον Δούκα της Υόρκης.
Ο Γιανγκ, ο οποίος αρνείται τις παραβάσεις, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τη θέση του ως επιχειρηματίας με επιρροή στον στενό κύκλο του πρίγκιπα Άντριου για να προωθήσει κρυφά τους στόχους του κινεζικού κράτους.
Τον Δεκέμβριο, η Ειδική Επιτροπή Προσφυγών Μετανάστευσης δήλωσε ότι ο Γιανγκ είχε αναπτύξει έναν «ασυνήθιστο βαθμό εμπιστοσύνης» με τον πρίγκιπα και δεν είχε αποκαλύψει τους δεσμούς του με έναν βραχίονα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που εμπλέκεται κρυφά σε «πολιτικές παρεμβάσεις». Ο όρος χρησιμοποιείται για τους ύποπτους Κινέζους κρατικούς πράκτορες που δεν λειτουργούν ως παραδοσιακοί κατάσκοποι, αλλά χρησιμοποιούν τη θέση τους για να επηρεάσουν κρυφά πρόσωπα-κλειδιά του βρετανικού κράτους, όπως πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες.
Ο στόχος είναι να τους προσελκύσουν διακριτικά και αργά στους στόχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια μακροπρόθεσμη επιχείρηση που συχνά αναφέρεται ως «αιχμαλωσία της ελίτ».
Ο Γιανγκ Τενγκμπό, επιχειρηματίας που ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2002, έγινε βασική φιγούρα του προγράμματος Pitch@Palace του πρίγκιπα Άντριου, το οποίο έφερε σε επαφή επιχειρηματίες και επενδυτές, μεταξύ άλλων σε μεγάλες εκδηλώσεις στην Κίνα. Έγινε ολοένα και πιο έμπιστος του Δούκα της Υόρκης την περίοδο της συνέντευξης του πρίγκιπα Άντριου στην εκπομπή Newsnight του BBC τον Νοέμβριο του 2019, η οποία περιέγραφε λεπτομερώς τη φιλία του με τον μαστροπό γυναικών και ανηλίκλων, Τζέφρι Έπσταϊν. Οι αντιδράσεις για τη συνέντευξη οδήγησαν τον πρίγκιπα στην απόσυρση από τα δημόσια καθήκοντα - και στο τέλος των εμπορικά επιτυχημένων εκδηλώσεων Pitch@Palace στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.
Ο ρόλος του Ντομινίκ Χαμσάιρ, συμβούλου του πρίγκιπα Άντριου
Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρίγκιπα, ο Ντομινίκ Χαμσάιρ, είχε πει στον Γιανγκ ότι είχε προσωπικά καταφέρει να διασώσει τη φήμη του πρίγκιπα στην Κίνα - και τελικά προσκλήθηκε στα τέλη του 2020 να ενεργήσει για τον πρίγκιπα σε ένα σχεδιαζόμενο επενδυτικό ταμείο ύψους 3 δισ. δολαρίων.
Το σχέδιο «Eurasia Fund», του οποίου θα ηγείτο ο πρίγκιπας Άντριου, αποσκοπούσε στη συγκέντρωση μετρητών για επενδύσεις σε κινεζικά κρατικά έργα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι ανησυχούσαν για το σχέδιο, επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στην προώθηση του στόχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να επεκτείνει την οικονομική και διπλωματική του επιρροή.
Τα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο Χαμσάιρ είπε στον Γιανγκ ότι η συνέντευξη στο Newsnight ήταν «εξαιρετικά κακόβουλη και ανεπιτυχής», αλλά μετά από αυτήν, ο Κινέζος επιχειρηματίας καθόταν «στην κορυφή ενός δέντρου στο οποίο πολλοί, πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να βρίσκονται». Είχε βοηθήσει στο να μπαίνουν και να βγαίνουν απαρατήρητοι «σχετικοί άνθρωποι» στο Ουίνδσορ για ιδιωτικές συναντήσεις με τον πρίγκιπα - και είχε προσκληθεί στο ιδιωτικό δείπνο για τα 60ά γενέθλιά του στην έπαυλή του.
Ένα άλλο έγγραφο, που αφορά τις προετοιμασίες για ένα τηλεφώνημα μεταξύ του πρίγκιπα και του Γιανγκ, αναφέρει ότι «βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και θα αρπάξει οτιδήποτε». Η συμφωνία για το προηγούμενο δίκτυο του Pitch@Palace, στην οποία συμμετείχε επίσης μια ολλανδική εταιρεία με την ονομασία Startupbootcamp, αναφέρθηκε ότι θα απέφερε σημαντικό εισόδημα στον πρίγκιπα Ανδρέα, αλλά η ολλανδική εταιρεία αποσύρθηκε αργότερα.
Οι προσπάθειες του πρίγκιπα Άντριου να βγάλει χρήματα από το πρόγραμμά του Pitch@Palace χαρακτηρίστηκε ως μια «χοντροκομμένη προσπάθεια να πλουτίσει ο ίδιος» εις βάρος των «ανυποψίαστων ιδρυτών τεχνολογίας».
Ωστόσο, είχαν πραγματοποιηθεί κάποια έργα στο πλαίσιο της προτεινόμενης κοινής σύμπραξης, μεταξύ άλλων στο Πεκίνο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της κινεζικής κυβέρνησης, όπου ένας εκπρόσωπος ανακοίνωσε τον στόχο της συγκέντρωσης κεφαλαίων στη Μέση Ανατολή για επενδύσεις στην Κίνα. Ο Γιανγκ Τενγκμπό ξεχώρισε σε αυτή την εκδήλωση το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με το BBC.
Ο 57χρονος σύμβουλος του πρίγκιπα Άντριου, Ντομινίκ Χαμσάιρ, αναφέρεται ως ο μοναδικός μέτοχος πέντε οντοτήτων του Μπαχρέιν που περιλαμβάνουν όλες το όνομα Waterberg Stirling.
Τα πρόσωπα που συνδέονται με τον Waterberg Stirling ήταν επίσης κατανοητό ότι συμμετείχαν σε μια επιχειρηματική συνάντηση με τον Κινέζο πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πραγματοποιήθηκε στο Royal Lodge τον Δεκέμβριο του 2024, λίγες ημέρες πριν από την αποκάλυψη των κατηγοριών σχετικά με το καθεστώς του Yang Tengbo.
Σύμφωνα με τα έγγραφα στο Μπαχρέιν, η Waterberg Stirling τέθηκε στη συνέχεια υπό εκκαθάριση τον Μάρτιο του 2025.
Τα έγγραφα που θα αποκαλυφθούν εντός της ημέρας περιλαμβάνουν τον απολογισμό του Χάμσαϊρ στο δικαστήριο για τον ρόλο του στα γεγονότα, τη σχέση του με τον κ. Γιανγκ και το τι συνέβη όταν μια προς το παρόν ανώνυμη βρετανική κυβερνητική υπηρεσία άρχισε να μιλάει με τον βοηθό. Άλλα έγγραφα αναμένεται να καλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με το μυστηριώδες και ματαιωμένο «Eurasia Fund» και το έργο του Γιανγκ ως συμβούλου στην Κίνα για μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις.
Ο Γιανγκ επιδιώκει να ασκήσει έφεση κατά του αποκλεισμού του από το Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Με πληροφορίες από BBC, Sky News