Η Βρετανία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε έναν Κινέζο επιχειρηματία με στενή σχέση με τον πρίγκιπα Άντριου, καθώς ο δούκας της Υόρκης του έδειξε «ασυνήθιστο βαθμό εμπιστοσύνης», όπως αναφέρει απόφαση δικαστηρίου εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο άνδρας, γνωστός μόνο ως H6 που περιγράφεται ως «στενός έμπιστος» του πρίγκιπα Άντριου, άσκησε έφεση κατά της απαγόρευσης, αλλά η απόφαση επικυρώθηκε από το δικαστήριο. Οι δικαστές ενημερώθηκαν ότι ο επιχειρηματίας προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την επιρροή του πρίγκιπα Άντριου. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν, λέγοντας ότι δεν ενεργούν για λογαριασμό του, καθώς απομακρύνθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2022.
Τον Μάρτιο του 2023, ο H6 έφερε την υπόθεσή του στην Ειδική Επιτροπή Προσφυγών Μετανάστευσης, ένα δικαστήριο που έχει συσταθεί για να εξετάζει προσφυγές κατά αποφάσεων απαγόρευσης ή απομάκρυνσης κάποιου από τη χώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας ή συναφείς λόγους. Στη δημοσιευμένη απόφαση, ο δικαστής δήλωσε ότι η τότε υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, είχε δικαίωμα να συμπεράνει ότι ο Κινέζος επιχειρηματίας «αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου» και ότι είχε δικαίωμα να συμπεράνει ότι «ο αποκλεισμός του ήταν δικαιολογημένος και αναλογικός».
Η απόφαση καθιστά σαφές ότι ο άνδρας είχε υποβληθεί στα υψηλότερα επίπεδα έρευνας για την εθνική ασφάλεια ως κάποιος που οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου φοβούνταν ότι επεδίωκε επιρροή σε μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Η πρόσκληση στο πάρτι γενεθλίων του πρίγκιπα Άντριου και οι συνομιλίες με στενό σύμβουλό του
Το δικαστήριο πληροφορήθηκε ότι ο H6 προσκλήθηκε στο πάρτι γενεθλίων του πρίγκιπα Άντριου το 2020 και του είπαν ότι θα μπορούσε να ενεργεί εκ μέρους του όταν συναλλάσσεται με πιθανούς επενδυτές στην Κίνα. Δεν είναι σαφές πώς ο H6 ήρθε κοντά στον πρίγκιπα Άντριου, αλλά τον Νοέμβριο του 2021 αστυνομικοί τον σταμάτησαν και τον ανέκριναν στα βρετανικά σύνορα, στο πλαίσιο των εξουσιών για τη διερεύνηση υποψιών «εχθρικής δραστηριότητας» από ξένο κράτος. Κατά τη διάρκεια αυτής της στάσης ο H6 παρέδωσε μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένου ενός κινητού τηλεφώνου.
Τα όσα βρήκαν οι αστυνομικοί σε αυτές ανησύχησαν τόσο πολύ τη βρετανική υπηρεσία ασφαλείας MI5, ώστε η Μπρέιβερμαν χρησιμοποίησε τις έκτακτες εξουσίες της για να απαγορεύσει στον H6 την έξοδο από τη χώρα. Σε επιστολή που βρέθηκε σε μία από τις συσκευές του, ο H6 ενημερώθηκε από τον Ντομινίκ Χαμσάιρ, σύμβουλο του πρίγκιπα Άντριου: «Εκτός από τους στενότερους εσωτερικούς έμπιστους (του πρίγκιπα), κάθεστε στην κορυφή ενός δέντρου στο οποίο πολλοί, πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να βρίσκονται».
«Υπό την καθοδήγησή σας, βρήκαμε έναν τρόπο να φέρουμε τους σχετικούς ανθρώπους απαρατήρητους μέσα και έξω από το σπίτι στο Ουίνδσορ» προσθέτει.
Στο απόσπασμα της επιστολής που περιλαμβάνεται στην απόφαση δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι ήταν οι «σχετικοί άνθρωποι». Ο Χαμσάιρ επιβεβαίωσε επίσης στον H6 ότι θα μπορούσε να ενεργήσει για τον πρίγκιπα Άντριου σε συνομιλίες «με πιθανούς εταίρους και επενδυτές στην Κίνα». Βρέθηκε επίσης ένα έγγραφο που απαριθμεί «κύρια σημεία συζήτησης» για μια κλήση με τον πρίγκιπα Άντριου. «Διαχειριστείτε τις προσδοκίες. Πραγματικά σημαντικό να μην θέσετε “πολύ υψηλές” προσδοκίες - βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και θα αρπάξει οτιδήποτε» αναφέρεται.
Το δικαστήριο εκτίμησε ότι αυτό σήμαινε ότι ο H6 ήταν σε θέση «να δημιουργήσει σχέσεις μεταξύ ανώτερων Κινέζων αξιωματούχων και επιφανών προσωπικοτήτων της Βρετανίας, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για σκοπούς πολιτικής παρέμβασης από το κινεζικό κράτος».
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας φοβήθηκαν ότι το Πεκίνο προσπαθούσε να οργανώσει μια επιχείρηση «σύλληψης ελίτ» για να επηρεάσει τον Δούκα της Υόρκης λόγω της πίεσης που δεχόταν, μια τακτική που αποσκοπεί στον διορισμό ατόμων υψηλού προφίλ σε κινεζικές επιχειρήσεις, think tanks ή πανεπιστήμια. Ο H6 ενημερώθηκε στη συνέχεια ότι οι βρετανικές αρχές πίστευαν ότι συνδεόταν με το United Front Work Department (UFWD), έναν βραχίονα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) που έχει ως αποστολή τη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιρροής.
Ανησυχίες για κινεζική επιρροή στη Βρετανία
Στην απόφαση αναφέρεται ότι ο γενικός διευθυντής της MI5, Κεν Μακκάλουμ, είχε εκφράσει την ανησυχία του για την απειλή που συνιστά για τη Βρετανία η πολιτική παρέμβαση της Κίνας και ότι φορείς όπως το UFWD «οργανώνουν υπομονετικές, καλά χρηματοδοτούμενες, παραπλανητικές εκστρατείες για την αγορά και την άσκηση επιρροής».
Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι πίστευε ότι ο H6 είχε εμπλακεί σε μυστική και παραπλανητική δραστηριότητα για λογαριασμό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και ότι η σχέση του με τον πρίγκιπα Άντριου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολιτική παρέμβαση.
Επικυρώνοντας την απόφαση της Μπρέιβερμαν, οι δικαστές είπαν ότι ο H6 είχε κερδίσει «ασυνήθιστο βαθμό εμπιστοσύνης από ένα ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας, το οποίο ήταν διατεθειμένο να ξεκινήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες μαζί του». Πρόσθεσαν ότι η σχέση αυτή είχε αναπτυχθεί σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρίγκιπας βρισκόταν «υπό σημαντική πίεση», γεγονός που «θα μπορούσε να τον καταστήσει ευάλωτο στην κατάχρηση αυτού του είδους της επιρροής».
Η εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου στο σκάνδαλο Έπσταϊν συντάραξε τη Βρετανία και το Παλάτι, από τα τέλη του 2019 και για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Σε ανακοίνωσή της, η κινεζική πρεσβεία στη Βρετανία επέκρινε τις «αβάσιμες ιστορίες “κατασκοπείας” με στόχο την Κίνα». «Σκοπός τους είναι να συκοφαντήσουν την Κίνα και να διαταράξουν τις κανονικές ανταλλαγές μεταξύ του κινεζικού και του βρετανικού προσωπικού», ανέφερε. Η Κίνα υποστηρίζει «τις κανονικές ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων και τις πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλες χώρες», πρόσθεσε.
Η πρεσβεία της Κίνας κάλεσε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο να «σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα» και να «σταματήσει να διαδίδει τη λεγόμενη θεωρία της “κινεζικής απειλής”».
Με πληροφορίες από BBC