Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως ετοιμάζει το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευάσει ποτέ, με μήκος που ενδέχεται να ξεπερνά κατά πολύ οποιοδήποτε άλλο σκάφος του στόλου του Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με νέες δορυφορικές εικόνες.
Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν στις 6 Απριλίου από τις ανεξάρτητες εταιρείες Maxar Technologies και Planet Labs, καταγράφουν την πρόοδο κατασκευής του πλοίου στα ναυπηγεία της Ναμπο, στις δυτικές ακτές της χώρας, περίπου 60 χλμ νοτιοδυτικά της Πιονγκγιάνγκ.
Σύμφωνα με αναλυτές του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), το πλοίο είναι πιθανότατα μια φρεγάτα κατευθυνόμενων βλημάτων (FFG) μήκους περίπου 140 μέτρων – καθιστώντας το το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη Βόρεια Κορέα.
Αναμένεται να φέρει κάθετους εκτοξευτές πυραύλων για επιθέσεις σε χερσαίους και θαλάσσιους στόχους. Παράλληλα, η κατασκευή του φέρεται να περιλαμβάνει τεχνολογίες όπως ραντάρ με φασική διάταξη (phased-array radar), ικανό να εντοπίζει απειλές με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα.
Η ύπαρξη του πλοίου είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά σε βίντεο της κρατικής τηλεόρασης KCTV, στο οποίο ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρεί τα έργα κατασκευής. Ωστόσο, οι νέες εικόνες αποκαλύπτουν την πρόοδο των εργασιών και τη συνέχιση της τοποθέτησης εξοπλισμού.
Ο απόστρατος ναύαρχος Κιμ Ντουκ-κι από τη Νότια Κορέα εκτιμά ότι η Μόσχα μπορεί να έχει παράσχει τεχνογνωσία για τα οπλικά συστήματα της φρεγάτας, στο πλαίσιο της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Παρά τις φιλόδοξες ενδείξεις, ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει τις τεχνικές δυνατότητες να ολοκληρώσει και να λειτουργήσει ένα τόσο προηγμένο σκάφος.
«Η ναυπήγηση της γάστρας και των βασικών μηχανολογικών συστημάτων είναι σχετικά εύκολη. Η ολοκλήρωση όμως ενός σύγχρονου πολεμικού πλοίου απαιτεί συνδυασμό προηγμένων επικοινωνιών, αισθητήρων και ηλεκτρονικών, κάτι που αποτελεί τεράστια τεχνολογική πρόκληση», σχολιάζει ο πρώην αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Κάρλ Σούστερ.

Εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι ακόμα κι αν το πλοίο ολοκληρωθεί, το ερώτημα παραμένει εάν η Βόρεια Κορέα διαθέτει τους πόρους για να το συντηρήσει, να εκπαιδεύσει το πλήρωμά του και να του εξασφαλίσει επιχειρησιακή υποστήριξη.
Η ναυτική δύναμη της Βόρειας Κορέας υπολογίζεται σε περίπου 400 περιπολικά σκάφη και 70 υποβρύχια, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA) από το 2021. Όμως τα περισσότερα από αυτά τα σκάφη είναι μικρού μεγέθους και απαρχαιωμένα. Οι δύο υπάρχουσες φρεγάτες τύπου Najin χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 και θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες.
Ωστόσο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να εκσυγχρονίσει τον στόλο του. Η χώρα επενδύει επίσης στην ανάπτυξη υποβρυχίων και βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από αυτά, ενώ έχει ξεκινήσει και την κατασκευή νέας ναυτικής βάσης, κατά δήλωσή του, για τη φιλοξενία «μεγάλων σύγχρονων πολεμικών πλοίων».
Ο ναυτικός εκσυγχρονισμός φαίνεται πως περιλαμβάνει και την κατασκευή πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στη ναυτική βάση Σινπό, καθώς και άλλου ενός μεγάλου σκάφους – πιθανόν φρεγάτας ή αντιτορπιλικού – στη Χονγκτζίν, σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτη βουλευτή Γιου Γιονγκ-γουόν.
Αν η νέα φρεγάτα τελικά εξοπλιστεί με υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα η Πιονγκγιάνγκ, τότε η ναυτική ισορροπία στην περιοχή ενδέχεται να μεταβληθεί ριζικά.
Προς το παρόν, πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμη χρόνος για να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση και να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές στη θάλασσα. Το ερώτημα παραμένει αν πρόκειται για επίδειξη δύναμης ή για πραγματική ενίσχυση της ναυτικής αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.
Με πληροφορίες από CNN