Μια ολιστική πρωτοβουλία που προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στην ελληνική παράδοση, το φαγητό αποτελεί σημείο συνάντησης και μοιράσματος, συνδέεται με την αυθεντικότητα, τον αυθορμητισμό και με την αίσθηση μιας κοινότητας. Η γαστρονομία, πέρα από τις γεύσεις, φέρνει κοντά ανθρώπους και δημιουργεί δεσμούς.
Σήμερα, η γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας αναπτύσσεται γρηγορότερα από ποτέ, με νέες αφίξεις, γεύσεις και τεχνικές από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας στην πράξη μια αγορά με ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες -αλλά και ευκαιρίες.
Αξιοποιώντας την κοινωνική πτυχή της γαστρονομίας και τις ρεαλιστικές ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, η Mastercard ανέπτυξε το πρόγραμμα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης ReStart.
Μέσα από το ReStart, η Mastercard στοχεύει να υποστηρίξει άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προσφέροντάς τους ολοκληρωμένη εκπαίδευση - καλύπτοντας όλους τους τομείς λειτουργίας ενός εστιατορίου - επαγγελματική καθοδήγηση και ευκαιρίες εργασίας στον χώρο της εστίασης.
Πώς θα το κάνει; Προσφέροντας στα άτομα αυτά όλες τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο μέγιστο βαθμό και να ενταχθούν με επιτυχία στον κλάδο της εστίασης στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα ReStart είναι ήδη σε εξέλιξη -μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 200 ωφελούμενοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα και έλαβαν επαγγελματική εκπαίδευση και υπηρεσίες απασχολησιμότητας, ενώ περισσότεροι από 70 από αυτούς έχουν ήδη βρει θέσεις εργασίας στην εστίαση.
Για τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, η Mastercard συνεργάστηκε με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Odyssea, υποστηρίζοντας άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ενώ στο μέλλον σκοπεύει να εντάξει ακόμα περισσότερες κοινωνικές ομάδες, διευρύνοντας τη δράση και το αποτύπωμά της.
Εκτός από την κοινωνική του διάσταση, το πρόγραμμα ReStart ενσωματώνει και τη γαστρονομική εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό, η Mastercard προχωρά στη δημιουργία του πρώτου της εστιατορίου στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να ανοίξει σύντομα στο κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος αυτός θα λειτουργεί ως σημείο επαγγελματικής ανάπτυξης για τους συμμετέχοντες του προγράμματος, προσφέροντας παράλληλα μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική εμπειρία στο κοινό.
Το εστιατόριο, που θα είναι η «καρδιά» του ReStart, θα είναι πολλά περισσότερα από έναν χώρο εστίασης - το σημείο όπου το όραμα του προγράμματος παίρνει σάρκα και οστά και, όπως σημειώνει η Head of Marketing της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Λουκία Χωραφά, «η απτή απόδειξη της δέσμευσής της Mastercard για έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ικανότητές του και να διαμορφώσει το μέλλον του».
Το πρόγραμμα ReStart, λοιπόν, συνδυάζει την κοινωνική ευαισθησία με την επαγγελματική κατάρτιση, δημιουργώντας ευκαιρίες και συμβάλλοντας στην ενίσχυση του δυναμικού κλάδου της εστίασης στην Ελλάδα. Κυρίως, όμως, αναβιώνει μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τις πρωτογενείς αξίες του μοιράσματος και τον κοινωνικό χαρακτήρα που βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.