Η τακτική της σκληρής γραμμής επικράτησε χθες στις Βρυξέλλες, στην πρώτη ημέρα της συζήτησης, στη Σύνοδο Κορυφής των 27 για τον προϋπολογισμό. Η συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Van Rompuy, έπεσε στο κενό, παρότι υπήρξε καθυστέρηση τριών ωρών στην έναρξη της Συνόδου, προκειμένου ο Ρομπάι να ενημερώσει χωριστά τους εταίρους για το σχέδιο του.
Η πρόταση για προϋπολογισμό στα 1,09 τρις, ως το 2020 βρήκε αντίθετες, χώρες όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Σουηδία αλλά και η Γερμανία. Η Άνκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι αριθμοί παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί.
Το ποσό που δέχονται οι χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα στο κοινό ταμείο, όπως η Βρετανία και η Γερμανία είναι από 890 δισεκατομμύρια (Ηνωμένο Βασίλειο) έως 960 δισ. Ευρώ (Γερμανία).
Στο τέλος της νύχτας, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι η λύση είναι ακόμη πολύ μακριά, εκφράζοντας μάλιστα αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.
Το ίδιο δύσπιστος εμφανίστηκε και ο Φρανσουά Ολάντ, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Η Μέρκελ εμφανίζεται, σύμφωνα με το Spiegel να παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των συνεισφερόντων και των δικαιούχων. Είναι πάντως αμφίβολο αν αυτοί που βάζουν λεφτά στο ταμείο, θα καταφέρουν να περάσουν τις θέσεις τους. «Κάθε συμβιβαστική λύση κάτω από τα 1,01 τρισεκατομμύρια ευρώ δεν θα είχε καμία τύχη», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Schulz. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα σήμερα το απόγευμα.
σχόλια