AFP Photo / Louisa Gouliamaki
Μια διανομή φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα οδήγησε έναν άνθρωπο να ποδοπατηθεί την Τετάρτη, εφιστώντας μας την προσοχή στις απελπιστικές συνθήκες στη χώρα, η οποία πλήττεται από την κρίση. Περίπου 55 τόνοι προιόντων διανεμήθηκαν από τους γεωργούς, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το υψηλό κόστος παραγωγής.
Το άτομο τραυματίστηκε όταν σπρώχτηκε από το πλήθος που προσπαθούσε να αρπάξει τρόφιμα και έπεσε, χτυπώντας το κεφάλι του.
Το χάος προκλήθηκε όταν οι πάγκοι με τα τρόφιμα τελείωσαν από φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να τρέξουν προς ένα κοντινό φορτηγό.
Επικρατούσε «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», καθώς οι Έλληνες άνοιγαν δρόμο προς το μπροστινό μέρος του φορτηγού και έδιναν μάχη για την τροφή που είχε απομείνει. Οι 55 τόνοι τροφίμων εξαφανίστηκαν εντελώς σε λιγότερο από δύο ώρες.
Ένας υπάλληλος του Reuters χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα κουνουπίδι καθώς προσπάθούσε να φωτογραφίσει την κατάσταση.
"Αυτές οι εικόνες με έχουν θυμώσει. Με έχουν θυμώσει γιατι ένας περήφανος λαός δεν έχει φαγητό να φάει,δεν μπορεί να ζεσταθεί, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα", δήλωσε στο Reuters ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής από το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ
Άλλοι Έλληνες βουλευτές δήλωσαν ότι η κατάσταση αυτή μας έδειξε εικόνες ανθρώπων "στα πρόθυρα της απόγνωσης " και ένιωσαν "θλίψη που περήφανοι άνθρωποι έχουν καταλήξει έτσι."
Είναι μια πραγματικότητα που πολλοί Έλληνες πολίτες είναι δύσκολο να κατανοήσουν.
"Είναι δύσκολο. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα κατέληγα εδώ," είπε η 65χρονη Παναγιώτα Πετροπούλου.
"Δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά τίποτα πια, ούτε καν την λαική. Όλα είναι ακριβά, οι τιμές των πάντων αυξάνονται, ενώ το εισόδημα μας πέφτει και δεν υπάρχουν δουλειές", συνέχισε.
Άνθρωποι κάνουν ουρές για φρούτα και λαχανικά που διανέμονταν δωρεάν από τους αγρότες κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στο υψηλό κόστος παραγωγής έξω από το Υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα 6 Φεβρουαρίου, 2013. (Reuters / Γιάννης Κολεσίδης)
Η Ελλάδα, η οποία είναι πλέον στο έκτο έτος ύφεσης, βιώνει υψηλά ποσοστά ανεργίας, σε επϊπεδα ρεκόρ. Οι πολίτες έχουν αναγκαστεί να υπομείνουν περικοπές μισθών και συντάξεων για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η διανομή ήταν μέρος της προσπάθειας των αγροτών να πείσουν την κυβέρνηση να τους κάνει μια 50% μείωση των τιμών για ντιζελοκίνητο αγροτικό εξοπλισμό, να καταργήσει την υποχρεωτική δήλωση για την καλλιέργεια και να περικόψει το ΦΠΑ από το 23% στο 6% για τα προϊόντα τους, για γεωργικά μηχανημάτα και εξοπλισμό.
Οι απεργίες συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα σε διάφορους τομείς, καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το σχέδιο λιτότητας της κυβέρνησης
Την Τετάρτη, ο κυβερνών συνασπισμός στην Ελλάδα ανάγκασε τους απεργούς ναυτεργάτες να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από μια εξαήμερη απεργία που ανέστειλε τα δρομολόγια των φέρυ σε δεκάδες ελληνικά νησιά. Η απεργία οδήγησε σε ιατρικές ελλείψεις και σε ελλείψεις τροφίμων.
Αλλά όταν τελειώνει μια απεργία, άλλοι συνεχίζουν.
Οι αγρότες σε όλη τη χώρα βρίσκονται στην ένατη ημέρα των κινητοποιήσεων τους, στήνοντας την Τετάρτη, οδοφράγματα με τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς σε όλη την Ελλάδα.
Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μπήκαν την Τετάρτη σε τρίτη ημέρα απεργίας, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες ρυθμίζουν τον συγκεκριμένο τομέα. Η απεργία έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη.
Διάφορα ελληνικά συνδικάτα σήκωσαν ένα κύμα απεργιών κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών για να διαμαρτυρηθούν για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν για να εξασφαλίστούν τα διεθνή δάνεια διάσωσης.
Άνθρωποι απλώνουν τα χέρια για μια σακούλα πορτοκάλια κατά τη διάρκεια δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών από τους Έλληνες αγρότες έξω από το Υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα, στις 6 Φεβρουαρίου, 2013. (AFP Photo / Louisa Gouliamaki)
AFP Photo / Louisa Gouliamaki
Reuters / John Kolesidis
Reuters / John Kolesidis
AFP Photo / Louisa Gouliamaki
σχόλια