Για φοροδιαφυγή κατηγορείται η Apple

Για φοροδιαφυγή κατηγορείται η Apple Facebook Twitter
0

H Apple χρησιμοποιεί ένα «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο» δίκτυο offshore εταιρειών για να αποφύγει την πληρωμή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους στις HΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα μια επιτροπή της Γερουσίας. Σύμφωνα με την επιτροπή, ο πολύπλοκος διακανονισμός που έστησε η Apple περιλαμβάνει 3 θυγατρικές εταιρείες με βάση την Ιρλανδία, οι οποίες και φαίνονται να μην πληρώνουν φόρους πουθενά. Η επιτροπή τις αποκάλεσε iCompanies, με το i από το αγγλικό imaginary, δηλαδή φανταστικό.

Ένας γερουσιαστής μάλιστα αποκάλεσε τον διακανονισμό ως την επιτομή της φοροδιαφυγής, αφού οι τρεις εταιρείες επέτρεπαν στην Apple να πληρώνει ελάχιστους φόρους για τα κέρδη της που προέρχονται από χώρες εκτός των HΠΑ. Ο πρόεδρος της Apple Tim Cook θα απαντήσει στις κατηγορίες αυτές σε μια ακρόαση που θα γίνει στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη.

Η εταιρεία αρνείται ότι οι κατηγορίες αυτές έχουν υπόσταση και απαντά στην επιτροπή ότι «η Apple καλωσορίζει μια ενδελεχή έρευνα από τον φορολογικό μηχανισμό της χώρας, ο οποίος δεν έχει ακολουθήσει το ρυθμό ανάπτυξης της σύγχρονης, ψηφιακής εποχής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας που αλλάζει γοργά». Η εταιρεία δηλώνει επίσης προς υπεράσπισή της, ότι έχει δημιουργήσει 600,000 θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ, ότι μόνο το 2012 έχει πληρώσει έξι δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους και ότι οι Ιρλανδικές θυγατρικές της απασχολούν αυτή τη στιγμή πάνω από 4,000 εργαζόμενους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ