ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές! Facebook Twitter
Τα τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως τηγανίζονται ανάλαφρα και συνοδεύονται από αέρινη σκορδαλιά.
0


Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΞΥΠΝΑ ΜΝΗΜΕΣ
 και διατηρεί γερή τη σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης με το κοινό της. Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνω καθώς διαβάζω με ενδιαφέρον το μενού του καινούργιου γαστροκαφενείου «Μουσουρλού» που έστησαν ο Ηλίας Σκουλάς και η Κατερίνα Σαλαμούρα. Ο Ηλίας δεν χρειάζεται συστάσεις· φροντίζει σε κάθε δημιουργικό πέρασμα από τις κουζίνες των εστιατορίων του να αφήνει ζωηρό το γευστικό του αποτύπωμα. Πληθωρικός, ανατρεπτικός, πρόσχαρος, δυνατός στους μεζέδες, «παίζει» με τη βαθιά γεύση της παράδοσης. 

Στη Μουσουρλού, σε έναν απλό και χαλαρό χώρο, σερβίρεται η μικρασιατική παράδοση, πιάτα που σε ταξιδεύουν από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και τον Καύκασο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. «Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις τους μεζέδες είναι να μην πάρεις φόρα», λέει γελώντας ο Ηλίας και συμπληρώνει: «Εδώ οι γεύσεις είναι αληθινές, πατάνε σε αυθεντικές συνταγές». Ακολουθούμε τη συμβουλή του γιατί επιβάλλεται να γλεντήσεις με τη νόστιμη παρέα των μεζέδων, να ανοίξεις την όρεξη, να κάνεις την απόλαυση αργή και βασανιστική, να δώσεις την ευκαιρία στη γευστική μνήμη να καταγράψει αλλά και να ανασύρει τις γεύσεις που έχεις πεθυμήσει.

Γεύσεις, παράδοση, ιστορίες, πέρασαν από το πιρούνι μας, με τους απολαυστικούς μεζέδες του γαστροκαφενείου να σερβίρονται σε ένα περιβάλλον χαλαρό και ήρεμο, διακοσμημένο με μικρές, μικρασιάτικες πινελιές.

Στο τραπέζι προσγειώνεται ζεστός και μοσχοβολιστός «ο άρτος του Άμπο» που ψήνεται καθημερινά για τη Μουσουρλού σε ξύλα, μέσα σε πέτρινο πηγάδι. Ακολουθεί η κλασική σαλάτα Εζμέ (€4), μια καλοφτιαγμένη πικάντικη αλοιφή ντομάτας, καλοδουλεμένη, με ελκυστικό ζωηρό κόκκινο χρώμα. Η τυροκαυτερή «χτυπητή» της Θεσσαλονίκης (€6), δουλεμένη με φέτα ΠΟΠ και πιπεριές κέρατο καυτερές, χτυπημένες στο γουδί, είναι όπως πρέπει, στακάτη, με έντονη γεύση και καυτερή, όπως δηλώνει και η ονομασία της. Ένα πυροτέχνημα στο στόμα κάθε μπουκιά. Συνδυάζεται εξαιρετικά με το τσίπουρο. Αγαπώ τη μελιτζανοσαλάτα, αλλά είναι λίγες οι φορές που την έχω δοκιμάσει σε τόσο καλή εκτέλεση για να τη θυμάμαι. Η μελιτζανοσαλάτα «Καϊμάκι» της Ταξίμ (€7) «είναι η τουρκική εκδοχή της» λέει ο Ηλίας καθώς αφήνει το πιάτο στο τραπέζι και λέει επιτακτικά «δοκίμασέ την». Δοκιμάζω μια γενναία πιρουνιά, κλείνω τα μάτια και αφήνω να με ταξιδέψει νόστιμα το ωραίο και διακριτικό κάπνισμα της μελιτζάνας. Εδώ ακολουθείς τη λογική «τα πιάτα όλα στη μέση» και τα μοιράζεσαι όπως μοιράζεσαι τις γλυκιές κουβέντες με τους φίλους. 

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές! Facebook Twitter
Εδώ ακολουθείς τη λογική «τα πιάτα όλα στη μέση» και τα μοιράζεσαι όπως μοιράζεσαι και τις γλυκιές κουβέντες με τους φίλους. 

Τα πιρούνια πήραν φωτιά με τα τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως (€6) και την πικάντικη κρούστα τους, που τηγανίζονται ανάλαφρα και συνοδεύονται από αέρινη σκορδαλιά. Αξίζει να θυμάσαι τον τόνο (€9) φτιαγμένο κονφί και σερβιρισμένο πάνω σε λαδόκολλα που συνοδεύουν κρεμμύδι τουρσί, σκορδάτη αγιολί και λεμόνι – για δυνατούς παίκτες. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια σε μια ατμόσφαιρα ευωχίας. Όσοι πιστεύουν ότι για να είναι νόστιμο το φαγητό χρειάζονται πολλά υλικά και τεχνικές, θα αλλάξουν γνώμη μόλις δοκιμάσουν το Βραστό (€9). Πρόκειται για μοσχαρίσιο παϊδάκι με λαδολέμονο γαρνιρισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αγγουράκια τουρσί και μια πινελιά μουστάρδα. Το μεγαλείο της απλότητας, φουλ της νοστιμιάς. Είναι εντυπωσιακό που η γεύση του καταγράφεται αμέσως στη γευστική μνήμη.  

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές! Facebook Twitter
Ο τόνος σερβίρεται πάνω σε λαδόκολλα και συνοδεύεται με κρεμμύδι  τουρσί, σκορδάτη αγιολί και λεμόνι.

Ο Ηλίας Σκουλάς ξέρει να παίζει δυνατά με το κρέας και προτείνει στα μερακλίδικα πιάτα του τον «τζιγεροσαρμά της Πόπης» (€10), έναν σπάνιο μεζέ της Σμύρνης που για να τον φτιάξει η sous-chef Έφη Σταματιάδου ακολουθεί τη συνταγή της Πόπης Ναγκουλίδου από τη Δράμα. Στο τραπέζι προσγειώνεται μια λαχταριστή μπάλα με μπόλια, που μόλις την κόβεις αποκαλύπτεται στην καρδιά της ψιλοκομμένο αρνίσιο συκώτι γάλακτος, πιλάφι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθος και από δίπλα μια κουταλιά γιαούρτι με κοκκινοπίπερο για να «σβήσεις» την πληθωρική γεύση. Φυσικά και θα υποκύψεις στην αμαρτία με τις φρέσκιες χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες που είναι λουσμένες με καλοφτιαγμένο αρνίσιο κιμά και εξαιρετικό χοντροτριμμένο κασέρι Ξάνθης (€8). Είναι ένα από τα πιάτα που μου θυμίζουν εικόνες οικογενειακές, όλα όσα αξίζει να θυμάσαι. Αξέχαστος θα μείνει ο χειροποίητος καβουρμάς φτιαγμένος από μοσχάρι και πρόβατο που σερβίρεται με κρέμα και αυγά (€9). Ό,τι πρέπει για γενναίες βούτες με ψωμί – δεν περιγράφω άλλο.

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές! Facebook Twitter
Φρέσκιες χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες, λουσμένες με καλοφτιαγμένο αρνίσιο κιμά και εξαιρετικό χοντροτριμμένο κασέρι Ξάνθης.

Το μενού έχει λιμπιστικές προτάσεις από την ενότητα «κεμπαμπτζίδικον» και ενδώσαμε στο Urfa Kebab της Σμύρνης (€14) που, όπως διαβάζω, είναι η αυθεντική συνταγή ανάμεικτου κεμπάπ (μοσχάρι και πρόβατο) που είχε να εμφανιστεί από το 1919 και συνοδεύεται με πίτα lavash και σαλάτα κρεμμυδομαϊντανό, με ψητή πιπεριά κέρατο δίπλα και μια κουταλίτσα γιαούρτι και εζμέ. Η λιγωτική ευωδιά του κεμπάπ σε τραβάει από τη μύτη, θέλεις κυριολεκτικά να χυμήξεις στο πιάτο. Φτιαγμένο γενναιόδωρα, με πληθωρική νοστιμιά και την καλή πρώτη ύλη να μιλάει από την πρώτη μπουκιά.  

Γεύσεις, παράδοση, ιστορίες πέρασαν από το πιρούνι μας σε ένα περιβάλλον χαλαρό, ήρεμο, με μικρές διακοσμητικές μικρασιάτικες πινελιές. Και για να μην ξεχνάμε την οικονομική πραγματικότητα: χορταίνεις με καλό φαγητό χωρίς να τρομάζει η τσέπη σου. Ο Ηλίας Σκουλάς σε υποδέχεται με χαμόγελο, φιλόξενη διάθεση και για καλό κατευόδιο σε τρατάρει χαλβά σιμιγδαλένιο και λικέρ μαστίχα. Το ότι θα επισκεφθώ ξανά τη Μουσουρλού είναι σίγουρο γιατί έδωσα ραντεβού με το ντονέρ κεμπάπ που δεν δοκίμασα, το πομάκικο λουκάνικο με λάχανο τουρσί και τα μπιφτεκάκια Θεσσαλονίκης που είναι εμπνευσμένα από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70, όταν έβγαζαν στον δρόμο φουφού και τα έψηναν.  

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές! Facebook Twitter
Στη Μουσουρλού, σε ένα απλό και χαλαρό χώρο, παρελαύνουν πιάτα που σε ταξιδεύουν από Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Καύκασο μέχρι Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
  

Μουσουρλού, Γαστροκαφενείον-Κεμπαμπτζίδικον, λεωφ. Κύπρου 70, Βύρωνας, 210 7663470

Γεύση
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ