Πέντε δήμαρχοι ενώνονται κατά του ρατσισμού

Πέντε δήμαρχοι ενώνονται κατά του ρατσισμού Facebook Twitter
0

Πέντε δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Πρόκειται για τους δημάρχους Αθηναίων, Γ.Καμίνη, Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρη, Πατρέων, Γ.Δημαρά, Ιωαννιτών, Φ.Φίλιο και Βόλου, Π.Σκοτινιώτη οι οποίοι εξέδωσαν κοινή δήλωση για το θέμα μετά το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Με τη δήλωση αυτή παίρνουν κοινή θέση  απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, και δηλώνουν υπέρ των ανοικτών και εξωστρεφών πόλεων.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο με τίτλο «1.000 λέξεις για την αυτοδιοίκηση-2,5 χρόνια μετά» οι δήμαρχοι αναφέρουν:

«Εμείς, οι διοικήσεις των δήμων δεν δικαιούμαστε να ισχυριστούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι όσο θα υπάρχει έστω και ένας ανήμπορος άνθρωπος που έχει ανάγκη, που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς κοινωνική προστασία. Οφείλουμε να γίνουμε ακόμη αποτελεσματικότεροι, να αξιοποιήσουμε με καλύτερο τρόπο τις υπάρχουσες δομές, να εξορθολογίσουμε ακόμη περισσότερο τη δράση μας, να αναζητήσουμε περισσότερους εξωτερικούς πόρους, να επιχειρήσουμε ευρύτερες συνεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών, να συνεργαστούμε με όμορους δήμους για καλύτερα αποτελέσματα, να δημιουργήσουμε ισχυρότερα δίκτυα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τους αδύναμους συνδημότες μας.

Στηρίζουμε όχι μόνο την αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά και την ανάδειξή της ως πολιτισμικής έκφρασης και ως συγκριτικού πλεονεκτήματος μιας δεκτικής και ανοιχτής κοινωνίας πολιτών και είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε κάθε μορφή διακρίσεων.

Το εγχείρημα για ανοιχτές, ανεκτικές και εξωστρεφείς πόλεις βασίστηκε κατά κύριο λόγο στη φυσιογνωμία των παρατάξεών μας για αποδοχή της πολύχρωμης πολιτισμικής κληρονομιάς, της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας. Οι δράσεις αυτές ικανοποιούν τις προγραμματικές διακηρύξεις μας και επιβεβαιώνουν στην πράξη την ιδεολογική και πολιτική μας αντίθεση στον ρατσισμό, στη βία, στην ξενοφοβία και στον εθνικισμό.

Η θεμελιώδης θέση υπέρ ενός πολυεπίπεδου και ανοιχτού διαλόγου, απαλλαγμένου από ιδεοληψίες, στενότητες, τοπικισμούς, ξενοφοβία και εθνολαϊκιστικούς μύθους, συνηγορεί υπέρ μιας φιλοσοφίας που επιδιώκει τη συνεννόηση σε τοπικό, εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ