Beatles vs Beatles

Αυτή τη φορά στα δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους δύο μιούζικαλ που βασίζονται στις μουσικές των "Σκαθαριών".

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 30.7.2013 | 11:59

 

Ορίστε και μια διαμάχη στην οποία δεν οποία δεν εμπλέκονται οι κληρονόμοι και τα εναπομείναντα μέλη των Μπιτλς. Αυτή τη φορά στα δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους δύο μιούζικαλ που βασίζονται στις μουσικές των "Σκαθαριών". Από τη μια βρίσκεται το "Let It Be" σόου που μόλις έκανε πρεμιερα στο Μπρόντγουεϊ κι από την άλλη το παλαιότερο "Rain" (μιούζικαλ που ανέβηκε μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Ιουλίου 2011).

 

"Rain"

 

Το "Rain", λοιπόν, πολύ απλά κατηγορεί το "Let it be" ότι έχει αντιγράψει σε μεγάλο βαθμό την παράστασή τους γι' αυτό και κατέθεσε σχετική αγωγή κατά του αντίπαλου μιούζικαλ. Στην μήνυση που κατέθεσαν οι παραγωγοί του "Rain" αναφέρεται πως το "Let It Be" έχει αντιγράψει σημαντικά στοιχεία της παράστασης του, συμπεριλαμβανομένων των ενορχηστρώσεων στις διασκευές αλλά και των χτενισμάτων. Ισχυρίζονται επίσης ότι η παράσταση χρησιμοποιεί 28 από τα 31 τραγούδια που συμπεριλαμβάνονταν στο "Rain" και σημειώνουν ότι «η νέα παράσταση χρησιμοποιείται ως φόντο παρόμοιες εικόνες κι ότι οι διασκευές σε πολλά τραγούδια είναι από πανομοιότυπες μέχρι ολόιδιες".

 

 

"Let it be"

 

O Πίτερ Κέιν, πάντως, δικηγόρος της εταιρίας παραγωγής του "Let It Be" δήλωσε πως η αγωγή του "Rain" είναι εντελώς παράλογη. "Το "Let It Be" είναι ένα αφιέρωμα που τιμά τους τέσσερις πραγματικούς Beatles, και όχι τέσσερις τύπους που υποδύονται τους Beatles,", είπε στην εφημερίδα New York Times.

 

Στην Ελλάδα τέτοιους είδους περιστατικά τα περιγράφουμε με τη γνωστή λαϊκή ρήση "δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα"...

 

The Beatles

 

 

Αρκετά, όμως, με τις ιμιτασιόν. Ας μιλήσουμε λίγο για τους αληθινούς Beatles.

 

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι ο Mάικ Μίτσελ ήταν ο σωστός άνθρωπος, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Άλλοι μπορούν απλώς να τον αποκαλέσουν τυχερό. Υπάρχει, όμως, μια ξένη παροιμία που λέει πως "Τύχη είναι όταν η σωστή προετοιμασία συναντά την κατάλληλη ευκαιρία". Κι αυτό μάλλον του ταιριάζει περισσότερο από όλα.

 

 

Το 1964 που οι Beatles έφτασαν στην Ουάσιγκτον από τη Νέα Υόρκη ο Μάικ Μίτσελ ήταν μόλις 18 ετών. Δεν είχε τίποτα να χάσει κι αποφάσισε να τους ακολουθήσει παντού: από τη συνέντευξη τύπου ως τη συναυλία τους στο Washington Coliseum.

 

 

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Μίτσελ βρήκε θέση λίγα μόλις μέτρα μακριά από το συγκρότημα. «Για μένα, αυτή η συναυλία ήταν μια ευκαιρία να δείξω στο κοινό ποιοι πραγματικά ήταν αυτοί οι τύποι ήταν!", σκέφτεται και αρχίζει να τους φωτογραφίζει.

 

 

Για περισσότερα από 40 χρόνια, Μίτσελ αποθηκεύονται τα αρνητικά σε ένα κουτί στο υπόγειο του μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν αποφάσισε να ψηφιοποιήσει το αρχείο του. Γιατί έκανε να τους τελικά έξω από κρύβονται; Όπως και πολλοί άλλοι, Μίτσελ χτυπήθηκε σκληρά από την ύφεση και την κρίση στέγασης.

 

Πολ Μακ Κάρτνεϊ

 

Τζον Λένον

 

Χθες, ο οίκος Κρίστις, έβγαλε σε δημοπρασία τις φωτογραφίες. Κι, ενώ, οι αρχικές εκτιμήσεις υπολόγιζαν περί τις 100.000 δολάρια, οι φωτογραφίες συγκέντρωσαν 360,000 δολάρια.

 

 

Και το αποκορύφωμα; Αυτή εδώ η φωτογραφία αναμενόταν να πιάσει τα λιγότερα χρήματα διότι δείχνει απλώς τις πλάτες τους. Κι, όμως, αντί για 2.000 έως 3.000 δολάρια (που υπολόγιζαν) έφτασε το συγκλονιστικό ποσό των 68.500 δολαρίων!

 

 

*****