Αρνούνται οι επιχειρηματίες να βάλουν στο ράφι τα ληγμένα

Αρνούνται οι επιχειρηματίες να βάλουν στο ράφι τα ληγμένα Facebook Twitter
10

Πρεμιέρα χωρίς «ληγμένα» σήμερα στα σούπερ μάρκετ αφού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, οι επιχειρηματίες αρνούνται να τα βάλουν στα ράφια ενώ και οι καταναλωτές εμφανίζονται διστακτικοί σε ό,τι αφορά στην αγορά αυτών των προϊόντων.

Ήδη οι μεγάλοι όμιλοι σούπερ μάρκετ έχουν με ανακοινώσεις προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας, καθώς, όπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη πρακτική δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής τους.

Τα "Τρόφιμα Περιορισμένης Διατηρησιμότητας" επιτρέπεται από σήμερα να τοποθετούνται σε ξεχωριστά ράφια και σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα, για τα οποία δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να προωθήσει χωρίς προβλήματα την ατζέντα του η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τι αποκαλύπτουν τα ντοκουμέντα

Ελλάδα / Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τι αποκαλύπτουν τα ντοκουμέντα

Από πότε ήξερε η τότε ΚΥΠ για την προετοιμασία του τουρκικού στρατού - Οι «τρομεροί» και «σκληροί» Έλληνες κομάντο - Η προπαρασκευή των αποβατικών δυνάμεων της Τουρκίας για την πολεμική αποστολή κατά Κύπρου - Η στάση Βρετανίας, ΕΣΣΔ - Οι συνομιλίες
LIFO NEWSROOM
ΕΥΠ: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ελλάδα / ΕΥΠ: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τα απόρρητα δελτία αφορούν τις δραματικές εξελίξεις του Ιουλίου και Αυγούστου 1974 και συνιστούν ένα είδος «ημερολογίου» των γεγονότων, όπως καταγράφηκαν στη βάση των πληροφοριών της Υπηρεσίας
LIFO NEWSROOM
Γιατί ένας νέος να μείνει στον τόπο του;

Ελλάδα / Γιατί ένας νέος να μείνει στον τόπο του;

Τα κίνητρα, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές για τη νέα γενιά που ανοίγονται στους τομείς της απασχόλησης, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της πράσινης ανάπτυξης συζητήθηκαν σε δύο επιτυχημένα Υουth Summit, σε Αρκαδία και Κοζάνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
μα δεν θα παθει κανενας τιποτα! Ξυπνήστε λίγο ρε. Απο την στιγμή που είναι σε χαμηλότερη τιμή παρτε τα για να κανετε κατι άλλο! Πχ αν θες να κανεις τουρτα μην παρεις φρεσκο γαλα με 2 ευρω παρε 3 ημερων με 50 λεπτα. κατι τέτοιο.Γιατι είναι τοσο τρελο; Οικονομία λεγεται!Η ημερομηνία λήξης των περισσότερων προιόντων είναι μια ημερομηνία πολύ νωρίτερα απο την πραγματική λήξη τους και αυτό για να γυρίζουν πισω στην προμηθευτρια εταιρια και να ξανααναμειγνύονται με τα νεα. Είναι αεροστεγώς συσκευασμένα τα περισσότερα τρόφιμα, δεν θα παθετε τίποτα.Οπως ειπα και παραπάνω ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥΣ;Μακαρόνια ήταν , μακαρόνια είναι.Σκληρά ηταν, σκληρά είναι.Δεν είχαν μυρωδιά, δεν έχουν μυρωδιά.Τα εβραζες , γινονταν μαλακα και νοστιμα, τα βράζεις, γινονται μαλακα και νοστιμα.Σκασε και φάε , μακαρόνια είναι!Εδώ τρωτε στα goodys και στα burger king χωρίς να καιγεται καρφί. Η κετσαπ στα ψυγεία ειναι απο το 1500 και είναι ανοιχτή οπότε φαντάσου αποσύνθεση και παλι πολλοί τρώνε.Αλλα φυσικά μας αρέσει να ζουμε μια αυταπάτη, δεν θελουμε να ακούμε την λεξη 'ληγμένα' ακομα και αν αυτή σημαίνει μισή τιμή και παρακάτω στα παντα.Τι ζώα θεε μου...
Θα ήθελα να διευκρινήσω οτι αυτός ο νόμος ισχύει από τη δεκαετία του '80, δεν γνωρίζω πότε ακριβώς, πάντως δεν είναι καινούριος. Αυτό που έγινε είναι να πραγματοποιηθούν κάποιες αλλαγές πάνω στον ήδη υπάρχον νόμο, όπως π.χ. το να πωλούνται σε ξεχωριστό ράφι. Επίσης πρέπει να σκεφτούμε τις δυσκολίες του να εφαρμοστεί κατι τέτοιο, όταν ακόμη δεν είναι διαθέσιμα προς πώληση προϊόντα που έχει επέλθει η ημερομηνία λήξης τους και παρόλ'αυτά παντα υπάρχουν οι πελάτες που θα παραπονεθούν ότι κάτι αγόρασαν που χάλασε ή μύρισε, ή μύριζε κλπ. Αν λοιπόν βάλεις σε διπλάνα ράφια προϊόντα που δεν έχουν λήξει με αυτά που έχουν ανοίγεις μία πόρτα πανίκου και παραπόνων. Δεν αντιτίθεμαι σε καμία περίπτωση στην εφάρμογη του νόμου αυτου, έχοντας όμως δουλέψει στο παρελθόν σε κατάστημα με τρόφιμα (και ενώ κάποια πελάτισσα μου έχει πετάξει -κυριολεκτικά και με δύναμη- στο κεφάλι ένα σακουλάκι φακές επειδή ήταν χαλασμένες) λέω ας σκεφτούμε όλοι διπλά πριν αρχίσουμε να δείχνουμε και να λέμε για συμφέροντα κλπ.
Δεν καταλαβαίνω δηλαδή που είναι το κακό;Το κέικ γίνεται με γάλα 3-4 ημερών, με γιαουρτι 10 ημερών.Τα πατατάκια που λήγουν το 2200 θα εχουν διαφορά αν τα φάς εναν δυο μήνες μετα;Τους σπόρους και τα όσπρια που είναι αεροστεγώς συσκευασμένα,θα πάθει κανενας τιποτα αν τα καταναλώσει 1-2 μήνες μετα;Τι διαολο θα παθουν τα μακαρόνια 2-3 βδομάδες μετα απο την ημερομηνία λήξης; Θα γίνουν ο Γκοτζίλα;Στο κάτω κατω θα τα μαγειρέψεις τα περισσότερα και θα τα θερμάνεις, κατι που έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα ανύπαρκτα μικρόβια που σχηματίστηκαν το δευτερόλεπτο μετα την λήξη του προιόντος.Το τραγικό δεν είναι ομως αυτο....Το τραγικό είναι οτι τώρα ο ίδιος μαλακας που πριν μερικά χρόνια, αν όχι και τώρα, άλλαζε ετικέτες και ζωγράφιζε μηδενικά για να πλασάρει εμπόρευμα ως φρέσκο τώρα οχι μονο κάνει τον Κινέζο αλλα μας το παίζει και θιγμένος απο την κατάντια του Σουπερ Μαρκετ του.Αντε ρε χάρχαλοι! Είπαμε αντίδραση αυτό όμως εχει καταντήσει αηδία.
Έχει διαφορά πάντως,όπως και να το κάνουμε όταν νόμιμα πια σου επιτρέπουν να πουλάς ληγμένα.Το οτι κάποιοι παράνομα το έκαναν δεν διακιολογεί αύτο που συμβαίνει.
Τα super markets προφανώς προτιμούν να διαθέτουν στα ράφια τους τα προϊόντα που τους αποφέρουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Τα "Τρόφιμα Περιορισμένης Διατηρησιμότητας" προφανώς δεν ανήκουν στη δεδομένη στιγμή (στην οποία ακόμα και τα γενόσημα θεωρούνται φάρμακα του διαόλου!) σε αυτή την κατηγορία.
"η συγκεκριμένη πρακτική δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής τους."Ναι, οπωσδήποτε! Εδώ και δεκαετίες έχω πιάσει άπειρα μαγαζιά να έχουν ληγμένα που προσπαθούσαν να τα περάσουν ως μη ληγμένα, και τώρα τους έπιασε δήθεν όλους η δεοντολογία!Πήγε ο άλφα με τις κάμερες κάπου, δεν είχαν (ή πρόλαβαν να τα κρύψουν) ληγμένα, κι έβγαλε το γενικευμένο συμπέρασμα...
Άρη δεν ξέρω αν θυμάσαι στην δεκαετία του 80 που τα προϊόντα έφεραν δύο μικρά αυτοκόλλητα. Ένα με την τιμή του προϊόντος και ένα με την ημερομηνία λήξεως. Και τα δύο τα χτυπούσε ο ιδιοκτήτης του Super Market και συχνά τα άλλαζε κιόλας (τον κοντινό μας μπακάλη τον είχαμε πιάσει στα πράσα ουκ ολίγες φορές)! Την δική μου την μαμά πάντως την θυμάμαι μια ζωή να κάνει ρυζόγαλο με το γάλα που είχε λήξει 1-2 μέρες πριν. Δεν νομίζω πως είναι κακό να δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους καταναλωτές -ειδικά εκείνους που δεν διαθέτουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Μιλάμε για προϊόντα που δεν είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Είναι απλά ελαφρώς μπαγιάτικα
"η συγκεκριμένη πρακτική δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής τους."Με τον όρο "συγκεκριμένη πρακτική" φυσικά εννοείται η πώληση ληγμένων προϊόντων σε ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ τιμή. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής τους. Πολιτική τους είναι να πουλάνε τα ληγμένα full price κι αν τους πάρει και χαμπάρι κανένας (μία στο τόσο) να ζητήσουν συγγνώμη για το "λάθος".