Πιέζει η Τρόικα, απελευθερώνονται 115 επαγγέλματα

Πιέζει η Τρόικα, απελευθερώνονται 115 επαγγέλματα Facebook Twitter
13

Στην απελευθέρωση 115 επαγγελμάτων θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές, το απαιτούν πλέον λόγω των καθυστερήσεων. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στόχος είναι, με συμπληρωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτά τα επαγγέλματα να ανοίξουν οριστικά από τις αρχές του 2014 και να αρθούν οι τελευταίοι περιορισμοί στα επαγγέλματα των μηχανικών, των δικηγόρων και των ορκωτών εκτιμητών.

Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί η «δευτερεύουσα» νομοθεσία για τα τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί κάθε είδους) ενώ . τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε πολλαπλές εκθέσεις αξιολόγησης των ήδη υφιστάμενων νομοθετικών ρυθμίσεων και εντοπισμό τυχόν εμποδίων, ώστε να ξεπεραστούν.

Πρόκειται για μια σειρά από επαγγέλματα, τα οποία μέχρι τότε περιορίζονταν από γεωγραφικά, ηλικιακά τυπικά ή ακόμη και συντεχνιακά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά στους δικηγόρους, η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, κάτι που δεν έγινε όμως λόγω των αντιδράσεων των δικηγόρων. Ο νέος κώδικας προβλέπει πλήρη απελευθέρωση των αμοιβών των νομικών ενώ το γραμμάτιο προείσπραξης θα αντικατασταθεί με ένα πάγιο ποσό που θα καταβάλει ο κάθε δικηγόρος ανά υπόθεση και το οποίο θα ορίζεται με ΚΥΑ.

Παράλληλα ο νέος κώδικας θα καταργεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 την υποχρεωτική παράσταση νομικού στη σύναψη συμβολαίων, κάτι το οποίο μειώνει περισσότερο τη νομική ύλη νέων και παλαιών δικηγόρων. Επίσης, καταργεί και την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε κάθε διαδικασία διαμεσολάβησης. Η συγκεκριμένη υποχρέωση έχει χρονικό περιθώριο εφαρμογής μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Νομοθετείται όμως από τώρα προκειμένου να υπάρξει μια μικρή μεταβατική περίοδος.

Οι δικηγόροι αντιδρούν στις αλλαγές και απειλούν με κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ πριν από λίγες ημέρες στον Σκάι ανέφερε ότι εν όψει πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας οι τράπεζες θέλουν να κάνουν φτηνή τη διαδικασία, προσλαμβάνοντας με την απελευθέρωση του επαγγέλματος δικηγόρους με 400 ευρώ.

Στα τεχνικά επαγγέλματα όπου περιλαμβάνονται συνολικά 56 επιμέρους κλάδοι, (όπως δικηγόροι, αρχιτέκτονες ηλεκτρολόγοι κτλ),  μετά και την ψήφιση του αρχικού νόμου που προβλέπει την άρση των εμποδίων, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στα τυπικά προσόντα και στην πιστοποίηση του συγκεκριμένου τομέα.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Μπουτάρης: Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Απώλειες / Γιάννης Μπουτάρης (1942-2024): Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Τολμηρός, αιρετικός, ανήσυχος και αυθεντικός, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
@XeltoxΕιδικά στα επαγγέλματα που αναφέρεις (ταξί, φαρμακοποιοί) η απελευθέρωση δεν θα έχει καμμία θετική επίδραση στην τιμή των υπηρεσιών και αρνητική επίδραση στις παρεχόμενες υπηρεσίες.Χρησιμοποιούν το οτι το καθεστώς με αυτά τα επαγγέλματα είναι λάθος και αντί να τα διορθώσουν, τα εκχωρούν στους ισχυρούς.. Θα μπορούσαν όπως πολύ σωστά αναφέρεις να απαγορεύσουν την πώληση και την μεταβίβαση της άδειας κληρονομικά. Έτσι θα χτυπούσαν και τα διαφυγόντα κέρδη για το κράτος από τις πωλήσεις αδειών κάτω από το τραπέζι. Θα μπορούσαν ακόμη να απελευθερώσουν τελείως τα κριτήρια, αλλά να μην δίνουν δικαίωμα μαζικής απόκτησης αδειών από εταιρίες.Πιστεύεις οτι τα φαρμακεία και τα ταξί δεν είναι αρκετά; Αντίθετα είναι ήδη υπερβολικά πολλά. Άρα σε αυτό το σημείο δεν θα δείς βελτίωση...Πιστεύεις πως με την απελευθέρωση θα μειωθούν οι τιμές?Ευτυχώς και τα φάρμακα και τα κόμιστρα έχουν στανταρ τιμές σε όλα τα φαρμακεία και τα ταξί και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει για ευνόητους λόγους.Η απελευθέρωση γίνεται για να μπουν οι γνωστοί διαπλεκόμενοι στον χώρο. Καταργώντας τις άδειες με αυτόν τον τρόπο δίνουν την ευκαιρία στις ¨γνωστές¨ εταιρίες να ανοίξουν αλυσίδες φαρμακείων και εταιρίες ταξί βγάζοντας τους μεμονωμένους επαγγελματίες από την αγορά. Ο συνολικός αριθμός φαρμακείων και ταξί δεν θα μεγαλώσει (μάλλον θα μικρύνει), και αντί τα κέρδη να μοιράζονται σε 15000 επαγγελματίες και να ενισχύουν την οικονομία, θα καταλήγουν στις offshore των μετόχων και οι 15000 θα γίνουν υπάλληλοι με βασικό μισθό. Οι σημερινοί υπάλληλοι βέβαια όπως καταλαβαίνεις...Τέλος ας δούμε και την ποιότητα υπηρεσιών. Τα φαρμακεία είναι και πρωτοβάθμιος σταθμός περίθαλψης. Εσυ θα εμπιστευόσουν να σε εξυπηρετήσει σε θέμα υγείας ένας επαγγελματίας που παίζει την φήμη της επιχείρησης του, ή ένας αμοιβώμενος με βασικό;
Εμενα προσωπικα με ενδιαφερει να υπαρχει αξιοκρατια. Γιατι εγω που εχω σπουδασει πχ φαρμακευτικη ή εχω τρελα με την οδηγηση να μην μπορω να ασκησω αυτο το επαγγελμα αμα δεν σκασω 50 και 70 χιλιαδες στον προηγουμενο κατοχο της αδειας; Γιατι θες να μου πεις πως τωρα δεν υπαρχουν ατομα με 5 και 10 αδειες ταξι που τις παραχωρουν σε αλλους εναντι αμοιβης; Ποια η διαφορα μεταξυ ενος ατομου και μιας εταιριας; Και αυτοι υπαλληλοι δεν θεωρουνται; Επισης δεν παω στον φαρμακοπειο για διαγνωση, αμα εχω κατι παω στον ιατρο μου και μου λεει αυτος τι να παρω...
πολυ καλη αναλυση...σε καποια επαγγελματα εχει νοημα να τα απελευθερωσεις γιατι ανοιγεις την αγορα και μπορει να υπαρξει υγιης ανταγωνισμος πχ. αρχιτεκτονες/μηχανικοι σε αλλα ομως που παιζεις με την υγεια ή υποβιβαζεις μαζικα την δυνατοτητα επιβιωσης του επαγγελματια πχ. ταξι οχι.Οι ταξιτζηδες κλαινε ,το μονο που τους φερνει κερδος ειναι το αεροδρομιο/λιμανι και αυτα τα δρομολογια θελανε να παρουνε με το ετσι θελω πρακτορεια/ξενοδοχεια οποτε σωστο αυτο που εγραψες. πχ στους συμβολαιγραφους να πεσουν οι τιμες πας να παρεις ενα σπιτι χαμηλης αξιας και πληρωνεις τον συμβολαιο για 1μερα δουλειας απο 500-1500.Οπα ...!!!Οπως παντα η ελληνικη κυβερνηση δεν εχει πολιτικη απασχολησης να σχεδιαζει που πρεπει να ενθαρυνει τον ανταγωνισμο και που να προστατευσει τους επαγγελματιες.
αν ο κοσμας ειχε τη δυνατοτητα να δει υποδειγματικες υπηρεσιες ταξι απο εταιρειες ταξι, οπως ειχα την ευκαιρεια να γνωρισω στο εξωτερικο, θα τους ξηλωναν τις πινακιδες κυκλοφοριας τους με τα νυχια τους.
οι υποδειγματικες υπηρεσιες ταξι στο εξωτερικο παρεχονται με αλλο κοστος πρωτον και δευτερον δεν θελουν να ανοιξουν το επαγγελμα για να βελτιωθει το επιπεδο εξυπηρετησης γιατι αυτο αμα θελουν το κανουν και οπως εχει αλλα γιατι οι ιδιωτικες εταιρειες θελουν να βαλλουν φτηνους οδηγους αλβανους/πακιστανους και να παρουν το αεροδρομιο που εχει τα πολλα λεφτα...οποτε δεν ειναι λογικη οτι για να βελτιωθει ενας κλαδος τον διαλυουμε και τον δινουμε σε 5 εταιρειες και ας πανε να πνιγουν οι εργαζομενοι...πχ. ποτε δεν καταλαβα γιατι οσοι εξυπηρετουν αεροδρομιο/λιμανια δεν ειναι υποχρεωμενοι να ξερουν ξενες γλωσσες και να εχουν μια βασικη γνωση ''ξεναγησης'' στην Αθηνα. Αντι να επιτρεπουν το επιπεδο των επαγγελματιων να πεφτει και να απογοητευονται οι πολιτες θα ηταν πολυ καλυτερο να τους θετει ορους ουσιαστικης επαγγελματικης βελτιωσης οχι να ανοιγει επαγγελματα χωρις προυποθεσεις..
Ο μονος τροπος για να γινει διαλογος ειναι να παραθεσεις τα επιχειρηματα σου υπερ η κατα των φαρμακοποιων και να λαβεις απαντηση. Το να ασχολεισαι με την επιχειρηματολογια τους χωρις καν να εξηγεις που βασιζεις τη γνωμη σου ειναι απλα αστειο
Καιρός ήταν... Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποια επαγγέλματα χρήζουν περισσότερων προνομίων από αλλά. Για παράδειγμα εμένα ο αδερφός μου έχει οπωροπαντοπωλειο και ο καθένας έχει δικαίωμα να ανοίξει ένα ίδιο ακριβώς δίπλα του αν το θελήσει. Αν όμως είχε φαρμακείο ο άλλος θα έπρεπε να παει 100 μέτρα μακριά για ανοίξει δικό του. Γιατί;
Γιατί αν ο αδερφός σου πουλήσει μια χαλασμένη ντομάτα το πολύ πολύ να στείλει κάποιον πελάτη στην τουαλέτα λιγο περισσότερο απ´ ότι συνήθως.Αν ο φαρμακοποιός σου δώσει λάθος φάρμακο οι επιπτώσεις θα είναι ολίγον πιο οδυνηρές πιθανότατα.Ως εκ' τούτου πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγος από το κράτος όσο αφορά το ποιός θα κάνει το φαρμακοποιό ή... το χειρούργο.Συμφωνώ όμως πως τα κριτήρια άσκησης επαγγέλματος για τις περισσότερες ειδικότητες θα πρέπει να γίνουν λιγότερο αυστηρά.
Και για αυτο θα πρεπει τα φαρμακεια να εχουν 100 μετρα αποσταση μεταξυ τους; Και φυσικα δεχομαι πως θα πρεπει να υπαρχει ενας ελεγχος απ το κρατος για την υγεια των πολιτων αλλα τοτε μπορεις να μου πεις γιατι η αδεια φαρμακειου ειναι κληρονομικη; Δηλαδη επειδη ο πατερας ηταν καλος φαρμακοπειος αυτο παει να πει πως θα ειναι και το παιδι του; Που ειναι ο ελεγχος εκει;Εμενα γιατι μου βρωμαει μονοπωλιακη πολιτκη εδω...;;; Και οταν λεω εδω μιλαω και για αλλα επαγγελματα οπως ειναι οι οδηγοι ταξι, φορτηγων κλπ
το θεμα ειναι οτι το κρατος (εντελως παραλογα) δεν επιτρεπει ΟΥΤΕ σε αδειουχο φαρμακοποιο να ανοιξει διπλα του. Δηλαδη ο καταναλωτης ειναι υποχρεωμενος να υποστει τη ασχημη επαγγελματικη συμπεριφορα ενος κακου φαρμακοποιου μονο και μονο επειδη ετυχε και ανοιξε πρωτος φαρμακοπωλειο στη γειτονια του. Εναλλακτικα ειναι υποχρεομενος να μεαβει, οντας κατα κανονα ασθενης και προς δοξα του κλειστου του επαγγελματος, σε ικανη αποσταση προκειμενου να εξυπηρετηθει απο φαρμακοποιο της αρεσκειας του.
Για το επαγγελμα του φαρμακοποιου ειναι απαραιτητο να υπαρχουν καποια κριτηρια ετσι ωστε να διασφαλιστει σωστη κατανομη παντου. Κι αυτο γιατι πολυ απλα η αγορα φαρμακου δεν ειναι μια τυπικη αγορα και δεν μπορει να αντιμετωπιστει ετσι. Δεν ειναι δυνατον να υφιστανται ακριβως οι κανονες που υπαρχουν πχ στην αγορα λαχανικων οπως ανεφερετε. @Panorama, κατ'αρχας, η λεξη φαρμακοπωλειο ειναι καπως ξεπερασμενη και απο πολλους θεωρειται υποτιμητικη. Επισης, στο παραδειγμα που λες, οπου και να ανοιγε ο "κακος" φαρμακοποιος φαρμακειο, παλι θα ηταν πιο κοντα σε καποιον επομενως το προβλημα σου ειναι με τους κακους φαρμακοποιους. Αναλογα παραδειγματα κακων επεγγελματιων υπαρχουν παντου, δεν αφορα αποκλειστικα αυτον τον κλαδο, επομενως δεν βλεπω τον λογο υπαρξης ενος τετοιου επιχειρηματος