Ανακοίνωση πρώην Πρυτάνεων του ΕΚΠΑ: Είναι ανάγκη να ανοίξει το Πανεπιστήμιο

Ανακοίνωση πρώην Πρυτάνεων του ΕΚΠΑ: Είναι ανάγκη να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Facebook Twitter
9

Οι πρώην Πρυτάνεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Σταθόπουλος, Πέτρος Γέμτος, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Χρίστος Κίττας και Δημοσθένης Ασημακόπουλος εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους την διαφωνία τους, με το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αθηνών «όσο μεγάλο κι αν είναι το πλήγμα που έχει υποστεί».

Σύμφωνα με τους πρώην Πρυτάνεις, είναι ανάγκη το Πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει αμέσως και να λειτουργήσει κανονικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

 

«Έχοντας διοικήσει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι υπογράφοντες πρώην πρυτάνεις θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και να βοηθήσουμε να επαναλειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται  σε μεγάλη αναταραχή με ολόκληρο το διοικητικό προσωπικό να απεργεί λόγω της απόφασης να απολυθούν 500 διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου.

1.     Διαφωνούμε ριζικά με το κλείσιμο του Πανεπιστημίου όσο κι αν σεβόμαστε το δικαίωμα της απεργίας και όσο μεγάλο κι αν είναι το πλήγμα που έχει υποστεί το ΕΚΠΑ. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει αμέσως και να λειτουργήσει κανονικά (εξετάσεις, εγγραφές, διδασκαλία, έρευνα, ορκωμοσίες κ.λπ.).

2.     Έχοντας συνείδηση των δημοσιονομικών αναγκών που επιβάλλουν μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο δεν ζητούμε εξαίρεση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θεωρούμε ορθό να συνεργαστεί και να συμβάλει προς τον σκοπό αυτό και το Πανεπιστήμιό μας, στο μέτρο βεβαίως που του αναλογεί δίκαια και αντικειμενικά.

3.     Ωστόσο, με την εποπτεία που έχουμε από τον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαπιστώνουμε ότι η αριθμητική κατανομή των υπό απόλυση διοικητικών υπαλλήλων (500 για το ΕΚΠΑ) έγινε α) υπό καθεστώς μη πλήρους διαφάνειας, β) καταλήγει σε ορισμένα οφθαλμοφανώς εσφαλμένα έως και παράλογα αποτελέσματα, που προκαλούν τη δικαιολογημένη κινητοποίηση των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ.  Ως εκ τούτου, ο  αριθμός απολύσεων 500 διοικητικών υπαλλήλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί άδικη μεταχείριση εις βάρος του ΕΚΠΑ.

4.     Ο τεράστιος αριθμός φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (περίπου 65.000), ο επίσης μεγάλος αριθμός μελών ΔΕΠ (περίπου 2.000), οι 40 Γραμματείες Σχολών και Τμημάτων, οι 32 Βιβλιοθήκες (8 κεντρικές), οι 66 Κλινικές, τα 174 Εργαστήρια, τα 480 κτήρια, οι μεγάλες πανεπιστημιακές εκτάσεις προς φύλαξη και συντήρηση είναι αντικειμενικά φανερό ότι δεν μπορούν να  λειτουργήσουν με την αναλογία 0,43%, που διαμορφώνεται  με τους ισχύοντες δείκτες του Υπουργείου και  σύμφωνα με τις εξαγγελθείσες απολύσεις, όταν άλλα, πολύ μικρότερα Ιδρύματα, έχουν λ.χ. αναλογία 1,22% ή περί το 1,00%. Η άμετρη και αδικαιολόγητη επιβάρυνση του Πανεπιστημίου Αθηνών θα καταδικάσει το ιστορικό αυτό Πανεπιστήμιο σε προφανή αδυναμία λειτουργίας (π.χ. ορισμένες Γραμματείες θα βρεθούν χωρίς κανένα υπάλληλο, το ίδιο και Εργαστήρια και Βιβλιοθήκες και Κλινικές κ.λπ.).

5.     Για να λυθεί το πρόβλημα  αποτελεσματικά προτείνουμε προσωρινή αναστολή της εφαρμογής της ΚΥΑ για μικρό προσδιορισμένο χρονικό διάστημα (2-3 μηνών), ώστε να επανεξετασθεί με δίκαιο, διαφανή και αποδεκτό τρόπο η επιβάρυνση  όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από αξιόπιστη Επιτροπή που θα ορίσει ο Υπουργός Παιδείας από τα Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκπροσώπους των ΑΕΙ.

Παράλληλα προτείνουμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών  να αναλάβει υπεύθυνα  το βάρος που του αναλογεί (γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιθώρια) και να αξιολογήσει το ίδιο τα μέλη του διοικητικού του προσωπικού όχι με απλά τυπικά ή κοινωνικά κριτήρια (και όχι μόνον με αυτά του ΑΣΕΠ), αλλά με κριτήριο την πραγματική συμμετοχή και   προσφορά του στο καθαρώς διοικητικό έργο του Πανεπιστημίου.                                                        29 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πρώην Πρυτάνεις του ΕΚΠΑ

Μιχάλης Σταθόπουλος

Πέτρος Γέμτος

Κωνσταντίνος Δημόπουλος

Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Χρίστος Κίττας

Δημοσθένης Ασημακόπουλος »

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ