Βγες έξω επιτελους!

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

Taste of the week

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter


Mαγικές κατσαρόλες: Οι Μαγικές Κατσαρόλες είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα νέα εστιατόρια της πόλης. Η Βάνα και ο Σήφης (o ιδιοκτήτης) κάνουν ένα ακόμα βήμα στην υπεράσπιση της τοπικής ελληνικής κουζίνας, αποφασισμένοι να μεταδώσουν στο κοινό όσα ξέρουν για την ελληνική κουζίνα. Σίγουρα το δυνατό χαρτί τους είναι τα σπιτικά και νόστιμα πιάτα που σερβίρουν, όπως οι παλατιανοί κιοφτέδες που ζυμώνονται με φιστίκι Αιγίνης και συνοδεύονται με πολίτικη σαλάτα γιαούρτι και γλιστρίδα (€8). Εδώ μαγειρεύουν με αυτοπεποίθηση. Το επιβεβαιώνει το καλοφτιαγμένο κουνελάκι με λιαστό κρασί και κράνα, που αρωματίζεται ανάλαφρα με μαστίχα και συνοδεύεται από αληθινές φρέσκες τηγανητές πατάτες (€11). Από τις ελληνικές μακαρονάδες που φιγουράρουν στον κατάλογο δοκιμάσαμε τα Ματσάτα με μελιτζάνες και ντοματίνια, που η ευχάριστη καλοκαιρινή γεύση τους ενισχυόταν όμορφα από το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε (€8) – ένα πιάτο που η καταγωγή του σε ταξιδεύει στη Φολέγανδρο. Εντυπωσιακή άφιξη στο τραπέζι έκανε το βολιώτικο σπετζοφάι με Bloody Mary (€6), όπου το μοσχαρίσιο λουκάνικο ήταν περασμένο σε μίνι σουβλάκι με πιπεριές ανάμεσα και αναπαυόταν κομψά πάνω σε σφηνάκια με τσιπουράτο ζωμό ντομάτας. Ωραία και νόστιμη ιδέα! Η φιλοσοφία της κουζίνας ακολουθεί αυστηρά τις εποχές κι έτσι στα χειμωνιάτικα μαγειρέματα θα βρίσκουμε ρόδια, κυδώνια, κολοκύθες και άγρια μανιτάρια. Εκτίμησα πολύ την ιδέα της αναζήτησης και παρουσίασης από τον Σήφη μιας σειράς ελληνικών τυριών, όπως το αρσενικό Νάξου, η πετρωτή Άνδρου με μαραθόσπορο, ο μελίτυρος Ρούμελης, το καπνιστό αγιοτύρι Χαλκιδικής, το ριγανο-πιπεράτο Μετσόβου, η κατσικίσια γραβιέρα Ρεθύμνου, το μανούρι Θεσσαλίας... σχεδόν πάνω από δεκαέξι διαφορετικά τυριά. Έρχονται με ξύλινο τρόλεϊ μπροστά στο τραπέζι σου. Ο Σήφης θα σου δώσει όποιες πληροφορίες θέλεις για τα τυριά, θα κόψει το τυρί της επιλογής σου στην ποσότητα που θέλεις, θα το ζυγίσει στη μικρή ζυγαριά του και θα το συνοδεύσει με σπιτικές μαρμελάδες και τσάτνεϊ.

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
[Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος]
Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
☛ Μαγικές κατσαρόλες, Ζησιμοπούλου 47, Π. Φάληρο, 210 9418821.

=====

  • Ένα εστιατόριο που ενθαρρύνει την ιδέα της παρέας! Το καινούργιο Step by Step βρήκε τη θέση του σε μια γειτονιά του Χαλανδρίου που κυριολεκτικά σφύζει από ζωή. Λες και βρίσκεσαι το καλοκαίρι σε μυκονιάτικα σοκάκια. Εδώ τον χώρο επιμελήθηκε ο Kirios Criton. Εντυπωσιάζει το μεγάλο στρογγυλό τραπέζι, που πάνω του αιωρείται μια φλογερή κόκκινη σκάλα υπηρεσίας από παλιό αθηναϊκό κατεδαφισμένο σπίτι – μια διακοσμητική ιδέα που έδωσε και το όνομα στο Step by Step. Μεγάλη μπάρα με θέα στην κίνηση του δρόμου και σιδερένιες προθήκες με ελληνικά προϊόντα. Συνδυάζει καφέ, αφεψήματα από τον «Δρόμο του Τσαγιού», κρασί, έξυπνα κοκτέιλ, μουσική και μοντέρνες προτάσεις φαγητού με μεσογειακή προσέγγιση. Στην πρόσοψη του μαγαζιού κυριαρχούν οι αριθμοί 1-3-5-7-9 και αναρωτήθηκα αν έφτασα στο σωστό μαγαζί. Στη συνέχεια, όμως, ανακάλυψα ότι το έξυπνο αυτό παιχνίδι έχει ως βάση του τις τιμές ενός πρωτότυπου μενού. Τσιμπολόγημα με μικρά πιατάκια που έρχονται πάνω σε περιστρεφόμενα πλατό. Ό,τι πρέπει για τις παρέες. Από τα συντροφικά, όπως γράφει και ο κατάλογος, πιάτα, γευστικό και πετυχημένο ήταν το καρπάτσιο χταπόδι ραντισμένο με λευκό βαλσαμικό και αρωματικά (€7), όπως ήταν ωραία και τα μπαλάκια τυριού θωρακισμένα με ξηρούς καρπούς (€3). Αντιθέτως, τα sticks κοτόπουλου με ανανά (€5) δεν με ενθουσίασαν. Αποζημιώθηκα από τα ωραιότατα και καλοφτιαγμένα strozzapreti με ευωδιαστό πέστο βασιλικού, ντοματίνια και παρμεζάνα (€9) – τρώγονται απνευστί. Από τα κυρίως, το μαριναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου που συνοδεύεται με μπασμάτι και σαλάτα (€11) δίνει άλλοθι για να κρατήσεις τη σιλουέτα σου. Το μενού προσφέρει νόστιμες προτάσεις με mini burgers, ζυμαρικά, πίτσες, ακόμα και steak Βlack Αngus με αρωματικό βούτυρο και λεμόνι. Στο Step by Step η νέα τάση για all day fun είναι η καθημερινότητα. ☛ Step by Step, Before and After, Σωκράτους 4, Χαλάνδρι, 2130 276376.
  • Τεχνική, φρεσκάδα και ειλικρίνεια στο Χυτήριο. Τρως το καλύτερο, ίσως, ψητό γουρουνόπουλο που έχεις δοκιμάσει –και όχι μόνο στην Αθήνα– και αναρωτιέσαι αν έπρεπε να ζήσουμε στα χρόνια της κρίσης για να γευτούμε και να εκτιμήσουμε φαγητό όπως αυτό που σου προσφέρει το Χυτήριο ή είχε έρθει ούτως ή άλλως το πλήρωμα του χρόνου για να βουτήξουμε χωρίς ενοχές και συμπλέγματα ανωτερότητας τα δάχτυλα σε μια απογειωτική σάλτσα κοκκινιστού. Όπως και να έχει, είναι πολύ πιθανόν μερικά χρόνια πριν να προσπερνούσαμε με συγκατάβαση μια μερίδα φρέσκων αυγών με εξαιρετικό λουκάνικο καραμανλίδικο ή ένα πιάτο κεφτεδάκια με λιαστή ντομάτα, πάπρικα και σάλτσα φέτας. Και είναι επίσης πιθανόν να μας άφηνε αδιάφορους το γεγονός ότι ένα πιάτο γεμάτο, με ποιότητα και νοστιμάδα τιμάται με μόλις 3,50 ευρώ. Τώρα, όμως, μπορούμε να το εκτιμήσουμε. Το Χυτήριο, ένα σύγχρονο μαγειρείο-εστιατόριο, είναι η πρόταση του Γιώργου Συντάκα, ενός σεφ με πολλή γνώση και εμπειρία. Ο Γιώργος σπούδασε στη Σχολή Gordon Bleu στο Παρίσι το 1992 και από τότε έχει δουλέψει σε κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι καθηγητής στη σχολή Le Monde και private chef. Η τεχνική, λοιπόν, περισσεύει στον Γιώργο Συντάκα, το ίδιο όμως και η παράδοση, αφού ο πατέρας του είχε μια ιδιαίτερα σεβαστή παρουσία στον χώρο της αρτοποιίας. Έστησε το εστιατόριό του με μεράκι σε μια ημιβιομηχανική περιοχή στον  Άγιο Δημήτριο –εκατό μέτρα από τον σταθμό του μετρό– με σκοπό, όπως ο ίδιος λέει, να προσφέρει «πραγματικό φαγητό σε τιμές εργατικές». Και φαίνεται να επιτυγχάνει απολύτως τον στόχο του. Διαλέγει φρέσκα υλικά από λαϊκές αγορές και παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Ζυμώνει χειροποίητο ψωμί, ανοίγει το φύλλο για τις πίτες του, φτιάχνει ημίλιαστες ντομάτες. Ό,τι και αν δοκιμάσεις, αναδίδει φρεσκάδα και νοστιμάδα. Περνάς από μια ολόφρεσκη ελληνική σαλάτα Ceasar με πανσέτα και γραβιέρα Κρήτης (€5,50) σε καταπληκτικά χειροποίητα τσιπς (€3,20). Από χειροποίητα ραβιόλι με σπανάκι, κατίκι και σάλτσα ντομάτας βελουτέ (€6,80) σε χοιρινή τηγανιά με κρεμμύδι, πιπεριές, άσπρο κρασί και θρούμπι (€5,90). Το Χυτήριο κάνει delivery και catering, ενώ η σάλα του είναι απλή, αλλά φιλόξενη. ☛ Χυτήριο, Αϊδινίου 9, Άγιος Δημήτριος, 210 9713282.
  • Με σύνθημα «Με πίστη στο κρασί» η εταιρεία Αίολος προσκαλεί τους οινόφιλους να δοκιμάσουν νέα και παλαιά κρασιά Ελλήνων παραγωγών αλλά και οίκων που εισάγει. Την Κυριακή 13/10 στο ξενοδοχείο Intercontinental, στην αίθουσα «Αφροδίτη» (Λ. Συγγρού 89-93, 210 9206-000), από τις 11:00 έως τις 20:00 θα γνωρίσετε σε μια ανοιχτή γευστική δοκιμή προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών: Κτήμα Σκούρα, Κτήμα Παυλίδη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Κτήμα Πιερία Ερατεινή, Κτήμα Καρυδά, Αμπελώνες Λαλίκου, Αμπελώνες Ναβαρίνου, Οινοποιείο Ντούγκου, καθώς και ούζο Βαρβαγιάννη και Τσίπουρο Μετέωρο.
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.