[φωτογραφίες: Γ.Κ.]
Διαβάζοντας την έκκληση των εργαζομένων (που έχει μια επιπλέον βαρύτητα: ούτε απολύονται, ούτε χάνουν τα λεφτά τους, απλώς μεταφέρονται στον 102FM - αντιδρούν όμως γιατί πιστεύουν στον 9.58) θυμήθηκα πολλά.
Τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Χριστιανόπουλου στον Εννέα Πενηνταοκτώ. Τις συνεντεύξεις ξένων μουσικών. Τα Διαμάντια. Τις εκπομπές απ' το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Την παρουσίαση βιβλίων απ' την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Τις πρωινές εκπομπές του Γιώργου Τούλα.
Συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες σ' αυτό το σάιτ το ποια πρέπει να είναι η θέση του Κράτους στα ραδιόφωνα πολιτισμού. Γιατί να ξοδεύει χρήματα για πράγματα που ενδιαφέρουν λίγους (ενώ θα έπρεπε να ενδιαφέρουν πολλούς). Ορίζεται η ποιότητα; Τι είναι καλό ραδιόφωνο, πόσο κοστίζει, ποιος να το πληρώνει;
Ειπώθηκαν πολλά που λίγο με νοιάζουν τώρα. Πιστεύω ότι ο 9.58 αξίζει να σωθεί - από οποιονδήποτε! Δεν είναι υποχρεωτικό να συνεχίσει ως κρατικός. Δε ζητάω απαραίτητα απ' το κράτος να συνεχίσει να δίνει τα (όχι και τόσο πολλά) λεφτά του - αν και θα έπρεπε και μακάρι να γίνει. Ας βρεθούν όμως και ιδιώτες, χορηγοί, πνευματικοί άνθρωποι με οικονομική επιφάνεια. Το σημαντικό είναι πως ο 9.58 ήταν ένα πείραμα μοναδικό που θα είναι τέλειο να καταφέρει να συνεχιστεί.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων:
Σώστε τον 958 Fm
To Φεβρουάριο του 1994 με προτροπή της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη συχνότητα των 95,8 στα FM ένα ραδιόφωνο αφιερωμένο στον πολιτισμό. Στα δεκαεπτά και μισό χρόνια της λειτουργίας του ο 958 fm κατάφερε να αποτελέσει για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, ένα πρότυπο ραδιοφωνικό πείραμα, που συγκέντρωσε στα μικρόφωνα του την πλειοψηφία των ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης και του πνεύματος, παράγοντας ταυτόχρονα και εκτός μικροφώνου, μια σειρά από σπουδαία προϊόντα πολιτισμού.
Δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, μουσικοί, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και μουσικοί παραγωγοί, είχαν τις δικές τους μοναδικές στο είδος τους εκπομπές στην πάροδο του χρόνου, ενώ υψηλοί προσκεκλημένοι όπως οι Πήτερ Γκριναγουαίη, Ντάριο Φο, έδωσαν το παρόν. Παράλληλα εικοσιπέντε εκδόσεις σπάνιων βιβλίων, δεκαεπτά συλλεκτικά cd με φωνές σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων, μουσικές και παραστάσεις ειδικά ηχογραφημένες για το σταθμό και ένα μοναδικό αρχείο ηχογραφήσεων εκπομπών, από όπου παρέλασε η πλειοψηφία των ελλήνων δημιουργών, αποτελεί την παρακαταθήκη του σταθμού στην ιστορία των ερτζιανών. Ο 958 fm αντιμετωπίζοντας τον πολιτισμό ως ένα κομμάτι της καθημερινότητας και προάγοντας εκτός από τις τέχνες μια άλλη αντίληψη ζωής και συμπεριφοράς, σε μια καθημερινότητα που συχνά εκχυδαΐζεται.
Την Παρασκευή 19 Αυγούστου στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του υπουργού Επικρατείας, κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου, για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ ανακοινώθηκε το κλείσιμο του ιστορικού σταθμού. Μια απόφαση που εμείς οι εργαζόμενοι του σταθμού κρίνουμε ως αδικαιολόγητη από κάθε άποψη και πάνω από όλα απαξιωτική για τα όσα ο σταθμός αυτός προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην πνευματική ζωή του τόπου.
Συνήθως σε περιόδους που τα πάντα γύρω δοκιμάζονται και καταρρέουν, σε εποχές βαρβαρότητας όπως αυτή, ο Πολιτισμός και η ενίσχυση του αποτέλεσε μια παρηγοριά για όσους υποφέρουν. Προσφέροντας ψυχική ανάταση αλλά και στηρίγματα μνήμης και Ιστορίας, για μας , το μέλλον του σταθμού θα έπρεπε να συνδέεται με την ενίσχυση του, με την είσοδο στην ψηφιακή εποχή, που θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση από τη δική μας πλευρά και ένα νέο ξεκίνημα για το σταθμό κοντά στο πνεύμα του αύριο.
Έχοντας συναισθανθεί τις ανάγκες των καιρών, όλοι εμείς που εργαζόμαστε σε αυτόν, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στο πλάι των ακροατών το έργο που παράγουμε όλα αυτά τα χρόνια με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο. Πιστεύοντας ότι δεν είναι αργά να παρθεί πίσω η άδικη απόφαση, σας καλούμε να υπογράψετε αυτή τη διαμαρτυρία.
Αν συμφωνείτε, συμπληρώστε ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΗΛΙΚΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ και αποστείλετε με mail στην διεύθυνση [email protected]
σχόλια