«Η ποιότητα δεν είναι μια αξία που στοχεύει στην επικοινωνία, αλλά μια αναγκαιότητα ζωτική όπως η αναπνοή». Αυτά, μεταξύ άλλων, πιστεύουν οι αδερφοί Giuseppe και Maurizio Alito από τη Σικελία, που αποφάσισαν να μας μεταδώσουν μέρος της κουλτούρας τους με το καινούργιο μαγαζί τους, το Montalbano.
Τελικά, οι Ιταλοί έχουν έμφυτη τη φινέτσα. Το μαγαζί, μια σταλιά, είναι κουκλίστικο. Η πρόσοψη, στην οδό Κολοκοτρώνη, πνιγμένη στο πράσινο, και μια κόκκινη ριγέ τέντα δίνουν το στίγμα από μακριά. Τώρα, πώς αποφάσισαν οι Σικελοί να ανοίξουν μαγαζί στην Αθήνα της κρίσης! Υπάρχει εξήγηση. Ο Maurizio είναι αρχιτέκτονας παντρεμένος με Ελληνίδα και ζει στην Αθήνα 10 χρόνια τώρα. Μαζί με τον designer αδελφό του αποφάσισαν να μας βάλουν στο κλίμα του σισιλιάνικου μπαρ, με ποτήρι κρασί (από 2 έως 4 ευρώ) από τον τόπο τους και συνοδευτικά αραντσίνι (€2,5) που λάτρευε ο Μονταλμπάνο, ο ήρωας του Καμιλέρι (εξού και το όνομα). Το αραντσίνο είναι ρύζι ζυμωμένο με κιμά, προσούτο, μοτσαρέλα και αρακά. Έχει σχήμα μικρής πυραμίδας και στη Σικελία το τρώνε στο χέρι, κρατώντας το με χαρτοπετσέτα, όπως το παγωτό. Είναι νόστιμο και ωραία φτιαγμένο από τον σεφ Carmelo, που είναι από το ίδιο χωριό με τους ιδιοκτήτες, τη Σάντα Τερέζα. Δοκίμασα και Pidone Savoya (€2,5), μια ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου, γεμιστή με προσούτο κότο, μοτσαρέλα και σάλτσα ντομάτας – κλασική ρουστίκ λιχουδιά της Σικελίας.
Ωραία ιδέα τα μανουάλια που έχουν μετατραπεί σε τραπεζάκια με μάρμαρο και δένουν με τα παλιακά πλακάκια. Σε μια βιτρίνα φιγουράρουν μαρμελάδες και παραδοσιακά γλυκά από την Ταορμίνα που μπορείς να αγοράσεις φεύγοντας. Το γκλασαρισμένο γλυκό Cassata είναι χάρμα. Σημειώστε ότι κάθε Πέμπτη έχει aperitivo. Το Montalbano μπήκε ήδη στο καρνέ μου για καφέ και τσιμπολόγημα.