Ο αφανής ήρωας Matt Groening.

Facebook Twitter
0

 

O Groening γεννήθηκε το 1954 και μεγάλωσε στο Portland του Oregon. Η μητέρα του η Marge ήταν δασκάλα κι ο πατέρας του ο Homer κινηματογραφιστής, διαφημιστής, συγγραφέας και καρτουνίστας. Έχει δύο αδερφές, την Lisa και την Maggie. [καταλαβαίνετε πού το πάω]

Πήγε σ’ ένα προοδευτικό χίπικο σχολείο και το καταδιασκέδασε – εκτός των άλλων ήταν ο αρχισυντάκτης της σχολικής εφημερίδας στην οποία σχεδίασε τα πρώτα του κόμικς.

Στα 22 του μετακόμισε στο Λος Άντζελες κι άρχισε να ζει επικίνδυνα και να γράφει μανιωδώς. Τις περιπέτειες του τις κατέγραψε στο κόμικ “Life in Hell”, φωτοτυπίες του οποίου μοίραζε χέρι-χέρι ο ίδιος. Σύντομα το κόμικ έγινε αντεργκράουντ επιτυχία κι ο ίδιος προσελήφθη απ’ την εφημερίδα «Los Angeles Reader» για καθημερινά στριπάκια.

Εκεί άρχισε να γράφει και μια ανορθόδοξη στήλη για μουσική: επινοούσε διάφορα απίθανα συγκροτήματα κι έκανε σουρεαλιστικές κριτικές των δίσκων τους. Την επόμενη εβδομάδα παραδεχόταν ότι όλα τα προηγούμενα συγκροτήματα ήταν επινοημένα και ορκιζόταν πως ό,τι έγραφε αυτή την εβδομάδα ήταν αληθινό κ.ο.κ. Σύντομα τον απέλυσαν και προσέλαβαν έναν συμβατικό μουσικοκριτικό.

Κάποτε όμως η Gracie Films του ζήτησε κάποιο μικρό καρτούν που θα έπαιζε εμβόλιμα στην κωμική εκπομπή της Tracy Ulllman. Αυτός πήρε μια χαρτοπετσέτα, έκανε ένα άτσαλο σκίτσο μιας πενταμελούς οικογένειας - και όλα ξεκίνησαν. Οι αρχικοί Simpsons, πρέπει να πούμε, ήταν πολύ χειρότεροι απ' τους μετέπειτα:

Όλοι μιλούσαν για τα καρτούν των Simpsons στο ‘Tracy Ullman Show’ και κανείς για τα σκετς της Tracy Ullman: η εκπομπή κόπηκε μετά από λίγα χρόνια αλλά οι Simpsons απέκτησαν το ολoδικό τους πρόγραμμα.

Σε μια νύχτα ο Groening έγινε δισεκατομμυριούχος. Αναρωτήθηκε αν θα ’πρεπε να αφήσει τη σειρά στην τύχη της και να αποσυρθεί απ’ τα εγκόσμια αγοράζοντας ένα νησί. Τελικά αποφάσισε να μείνει στο LA για να παρεμβαίνει με κάθε τρόπο στη σειρά κι επέμεινε να γίνουν αριστερόχειρες, όπως αυτός, οι περισσότεροι ήρωες του Springfield. Το 1994 ίδρυσε τη δική του εταιρία περιοδικών κόμικς (Bongo Comic Group) κι άρχισε να κυκλοφορεί τέλεια τεύχη με ιστορίες των Simpsons στα οποία έβλεπες συχνά επιρροές απ' τα πρώτα του κόμικ - όπως άλλωστε και στην τηλεοπτική σειρά. 

Μία σειρά όμως δεν του ήταν αρκετή. Μετά από χρόνια έρευνας στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας σχεδίασε και υλοποίησε την σειρά Futurama που κράτησε 5 χρόνια... Το 2003 η Fox την έκοψε (ηλιθιωδώς) αλλά τώρα ευτυχώς ξαναπαίζεται. 

Τα χρόνια που ακολούθησαν κέρδισε δεκάδες βραβεία με πιο σημαντικά τα εννιά Emmy για τους Simpsons και το ένα για το Futurama. Δηλώνει αγνωστικιστής και βοηθάει με κάθε τρόπο το κόμμα των Δημοκρατικών. Η δημοσιότητα δεν τον ενδιαφέρει κι όταν θέλει να ξεσκάσει παίζει το όργανο "Κουδούνα Αγελάδας" στο ροκ εν ρολ συγκρότημα «The Rock Bottom Remainders» που έφτιαξε με άλλους συγγραφείς όπως Stephen King και Kathi Goldmark...

Συχνά αναπολεί την παιδική του ηλικία (έχει πει πως η οικογένειά του ήταν διασκεδαστική όσο οι Simpsons αλλά πολύ πιο αγαπημένη) και όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα που διαμόρφωσαν τον ψυχισμό του.

Άλλωστε έχει δηλώσει: «Έκατσα τόσες ώρες ως παιδί μπροστά στην τηλεόραση που, αν δεν έκανα ένα τηλεοπτικό σόου, όλες αυτές οι ώρες θα πήγαιναν χαμένες!»






0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ