Ο κορυφαίος βιολονίστας Γκίντον Κρέμερ συμπράττει με δύο εξαιρετικές νέες μουσικούς

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, μια βραδιά για τσέλο, πιάνο και βιολί στο Μέγαρο Μουσικής

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 7.12.2013 | 09:12

 

 

Από τους κορυφαίους βιολονίστες του κόσμου, αντισυμβατικός, ικανός να δίνει νέα ζωή στη μουσική όλων των εποχών, ένας χαρισματικός μουσικός, αφοσιωμένος σε κάθε καινούργια φωνή, ο Γκίντον Κρέμερ έρχεται για μια ακόμα φορά στο Μέγαρο Μουσικής και φέρνει μαζί του δύο μουσικούς του μέλλοντος, ήδη αναγνωρισμένες διεθνώς: την τσελίστα, Γκίντρε Ντιρβανάουσκάιτε και την πιανίστα, Κάτια Μπουνιατισβίλι.

Ενώνουν τις δυνάμεις τους σε δύο Ελεγειακά τρίο (αρ. 1 και 2) του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και ένα τρίο του Μιτσισλάβ Βάινμπεργκ, που θεωρείται ένας από τους μεγάλους, αλλά κρυμμένους, θησαυρούς του 20 αιώνα, ο τρίτος σημαντικότερος Ρώσος συνθέτης μετά τον Προκόφιεφ και τον Σοστακόβιτς.

Ο Γκίντον Κρέμερ δεν είναι μόνο ένας από τους μεγάλους βιρτουόζους του βιολιού, αλλά και μουσικός με σύνθετη και ιδιαίτερη προσωπικότητα, που ανοίγει επίμονα και συστηματικά νέους δρόμους και ανακαλύπτει νέους και νέες μουσικούς με ταλέντο, αλλά και νέους συνθέτες, που δεν διστάζει να τους παρουσιάζει στο μεγάλο κοινό, ισότιμα με τους καθιερωμένους. Γεννημένος στη Ρίγα της Λετονίας το 1947, έχτισε μια καριέρα πέρα από τους ακαδημαϊσμούς και τις συμβάσεις. Το ρεπερτόριό του δεν έχει σύνορα, αρχίζει από τον Βιβάλντι και τον Μπαχ και εκτείνεται μέχρι τον 20ο αιώνα και τους σύγχρονους συνθέτες. Από τον Άλμπαν Μπεργκ, τον Σοστακόβιτς και τον Μπάρτοκ μέχρι τον Σνίτκε τον Ενέσκου και τον Πιατσόλα.

Έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα τα έργα σύγχρονων Ρώσων και Ανατολικοευρωπαίων συνθετών και έχει ερμηνεύσει σημαντικά καινούργια έργα τους, πολλά από τα οποία γράφτηκαν για τον ίδιο. Συνδέθηκε προσωπικά με πολλούς και διαφορετικούς συνθέτες, γνώρισε τη μουσική τους στο κοινό και τους καθιέρωσε. Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει υποστηρίξει τη σύγχρονη μουσική όσο ίσως κανένας άλλος σολίστας αυτής της διεθνούς εμβέλειας.

Στα 45 χρόνια της καριέρας του έχει εμφανιστεί σε όλες τις μεγάλες σκηνές του κόσμου, με τις πιο μεγάλες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής και τους κορυφαίους μαέστρους: Μπέρστάιν, Έσεμπαχ, Αρνονκούρ, Μούτι, Μέτα, Λιβάιν, Γκεργκίεφ, Αμπάντο, σερ Μάρινερ.

Ο Φον Κάραγιαν τον θεωρούσε ανακάλυψή του και υποστήριζε ότι είναι ο μεγαλύτερος βιρτουόζος που είχε γνωρίσει. Τον θαύμαζε για την εκφραστική και χρωματική του ένταση, για την επινοητικότητα του και την τολμηρή και αβίαστη δεξιοτεχνία του. Η τσελίστα Γκίντρε Ντιρβανάουσκάιρε, γεννημένη στο Κάουνας της Λιθουανίας, προέρχεται από οικογένεια μουσικών και είναι μέλος της Κρεμεράτα Μπάλτικα από το 1997.

Έχει ήδη διακριθεί διεθνώς και το 2004, με προτροπή του Γκίντον Κρέμερ, δημιούργησε το κουαρτέτο εγχόρδων Κρεμερατίνι, με το οποίο έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, την Αυστρία και τη Λετονία. Η Κάτια Μπουνιατισβίλι, γεννήθηκε το 1987 στην Τιφλίδα της Γεωργίας και από τα 3 της χρόνια άρχισε να μελετάει πιάνο με τη μητέρα της, στα 6 της έδωσε το πρώτο της κοντσέρτο με την Ορχήστρα Δωματίου της Τιφλίδας και από τα 10 της άρχισε να εμφανίζεται στο εξωτερικό.

Η Μάρθα Άργκεριχ πιστεύει ότι είναι μια από τις κορυφαίες πιανίστες του μέλλοντος και έχει πολλές φορές επαινέσει την εντυπωσιακή μουσική της επινοητικότητα και την έξοχη δεξιοτεχνία της. Ο Γκίντον Κρέμερ τη θεωρεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων χρόνων και την έχει επιλέξει ως μόνιμη συνεργάτιδά του στα κοντσέρτα μουσικής δωματίου, στο Φεστιβάλ του Λόκενχάους και στις εμφανίσεις του στην Αίθουσα Μουζίκφεράιν της Βιέννης. Το πρώτο της άλμπουμ με την Sony Classics είναι αφιερωμένο στη μουσική του Φραντς Λιστ.

 

*****