Ένοπλοι κατέλαβαν το κοινοβούλιο της Κριμαίας

Ένοπλοι κατέλαβαν το κοινοβούλιο της Κριμαίας Facebook Twitter
0

Οξύνεται  η κατάσταση στην Ουκρανία με συγκρούσεις μεταξύ ρωσόφιλων και αντιρώσων πολιτών. Στην Κριμαία, ένοπλοι κατέλαβαν το κτίριο του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Έμαθα ότι τα κτήρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα», έγραψε στο Facebook ο τοπικός τατάρος ηγέτης Ρεφάτ Τσουμπάροφ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.

Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.

Με την ονομασία Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, εννοείται σήμερα ημιαυτόνομη περιοχή στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας με πληθυσμό 2,5 εκατ. κατοίκους. Πρωτεύουσα της είναι η Συμφερόπολη.

Η Δημοκρατία της Κριμαίας διαθέτει Κοινοβούλιο 99 βουλευτών, πρωθυπουργό και κυβέρνηση, αλλά οι κρίσιμες αποφάσεις για την περιοχή ελέγχονται και λαμβάνονται από την ουκρανική κυβέρνηση.

Η περιοχή αυτονομήθηκε με δημοψήφισμα το 1991, μετά δηλαδή την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η πλατεία ανακοίνωσε κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ οι διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας ανακοίνωσαν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ζήτησαν από το κοινοβούλιο να την εγκρίνει, κάτι που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη.

Ο Boris Tarasyuk, του κόμματος  Πατρίδα της Τιμοσένκο, προτάθηκε για τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, υπεύθυνου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, ο διαδηλωτής που κατήγγειλε βασανιστήρια, ακόμα και σταύρωση από τους αντιπάλους του, ο Ντιμίτρι Μπουλάτοφ, ανακοινώθηκε πως θα αναλάβει το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM