Το παρασκήνιο της έκτακτης Συνόδου των Καννών στην οποία μπήκε στο ντουλάπι η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, αποκαλύπτει η εφημερίδα Financial Times, σε ένα αφιέρωμα «στα χρόνια που άλλαξαν την Ευρώπη».
Κατ’ αρχάς ο αρθρογράφος αναφέρει ότι οι εξελίξεις και η πίεση προς τη Μέρκελ για να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας για το ευρώ, προκάλεσαν τα δάκρυα της καθώς με την οριακή κατάσταση της ιταλικής οικονομίας θα απαιτούνταν περίπου 600 δισεκατομμύρια, με ένα μεγάλο μέρος να προέρχεται από τα γερμανικά ταμεία. «Αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν θα αυτοκτονήσω» φέρεται να λέει η καγκελάριος.
Για τον Παπανδρέου υπάρχει η εκτίμηση ότι πίστευε πως με το δημοψήφισμα θα υποχρέωνε τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Ελλάδα να πάρουν θέση και να ταχθούν υπέρ της διάσωσης ως μοναδική σανίδα σωτηρίας για τη χώρα
Η εφημερίδα αναφέρεται στην οργή του Σαρκοζί για την απόφαση Παπανδρέου που εξέπληξε τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Τελικά ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόταση για δημοψήφισμα με την προϋπόθεση όμως αυτό να μην αφορά μόνο τα μέτρα αλλά την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Μάλιστα η οργή του Σαρκοζί ήταν τέτοια που ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη στάση του επιθετική και όχι ευγενική.
Ακολούθησαν συζητήσεις του Γάλλου προέδρου με την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία συνεργάτες της, όπως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έλεγαν ότι ίσως θα ήταν καλύτερα για την ευρωζώνη αν η Ελλάδα αποχωρούσε, πολύ δε περισσότερο οικειοθελώς μέσω ενός δημοψηφίσματος.
Το θέμα είναι ότι, όπως γράφουν οι F.T. από ένα σημείο και μετά ο Παπανδρέου κουράστηκε και ο Βενιζέλος «που πάντοτε είχε βλέψεις για την πρωθυπουργία», ανέλαβε τη διαπραγμάτευση από ένα σημείο και μετά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και ο Σαμαράς ο οποίος «ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα» είχε επικοινωνία με τον Μπαρόζο. Ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Μπαρόζο ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία».
Όπως αποκαλύπτεται επίσης, το όνομα «Παπαδήμος» έπαιζε στους διαδρόμους των Βρυξελλών ένα μήνα πριν το μάθουμε στην Ελλάδα και ήταν πρόταση του Μπαρόζο.
Μετά το τέλος της Συνόδου ξεκινά και ο καθοριστικός ρόλος του Βενιζέλου στον οποίο ο Μπαρόζο είπε ότι «το δημοψήφισμα έπρεπε να σκοτωθεί». Ο τότε υπουργός Οικονομικών συμφώνησε άμεσα και μέσα στο αεροσκάφος της επιστροφής, την ώρα που ο Παπανδρέου κοιμόταν, συνέταξε το κείμενο αποποίησης του δημοψηφίσματος.
Η δήλωση αυτή αναφερόταν στην «ιστορική κατάκτηση» της ελληνικής συμμετοχής στην ευρωζώνη, και ουσιαστικά αποκήρυττε το δημοψήφισμα. Όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι FT «το δημοψήφισμα του κ. Παπανδρέου ήταν νεκρό. Το ίδιο και η πρωθυπουργία του».
ΠΑΣΟΚ: Σημασία έχει ότι τότε η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης
Με τη δημοσίευση του άρθρου υπήρξαν και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν την έκδοση ανακοίνωσης από τη Χ. Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ απαντά με δηκτικό τρόπο, χωρίς πάντως να διαψεύδει τα γραφόμενα, ότιεκείνοι που συμμετείχαν στην συνάντηση θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά κάποια στιγμή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Για τη συνάντηση των Καννών στις αρχές Νοεμβρίου 2011 έχουν γραφτεί περισσότερα ίσως σχόλια και από αυτά που γράφτηκαν για τη μάχη των Καννών.
Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά.
Σημασία έχει ότι μετά τις Κάννες η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου που εξειδίκευσε και εφάρμοσε μέχρι τις 9 Μαρτίου 2012 τα όσα είχαν επί της αρχής συμφωνηθεί και αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26/27 Οκτωβρίου 2011.
Χάρις στο πλαίσιο αυτό, τις θυσίες και τις δημοκρατικές επιλογές του Λαού της, η χώρα μας τώρα έχει κάνει τη στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και ξαναγίνεται ένα ουσιαστικά ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης».
Γιώργος: Να μιλήσουν άλλοι τώρα
Άμεση ήταν η αντίδραση και του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος σημειώνει με νόημα: «Ο,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ' επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε. Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι»
Η ανακοίνωση:
«Ο,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ' επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε - παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος των Financial Times.