[ΓΝΩΜΕΣ] Εννέα γρήγορα συμπεράσματα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Από τον Σταύρο Διοσκουρίδη.

Facebook Twitter
0

1. Την καθίζηση του ΠΑΣΟΚ την περίμεναν ακόμα και οι πέτρες. Ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έφτασε  το 20% είναι σίγουρα μια μεγάλη έκπληξη. Μπορεί και η μεγαλύτερη μιας και οι 108 έδρες που καταλαμβάνει δεν την καθιστούν ικανή να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε μαζί με το ΠΑΣΟΚ.


2. Τόσα χρόνια που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιρναν παραπάνω από 70% και 80% κανέναν από τους μεγάλους τηλεσχολιαστές δεν τον ενοχλούσε ο εκλογικός νόμος. Χθες αντιληφθήκαμε όλοι ότι έχουμε να κάνουμε μ' ένα έκτρωμα. Δεν γίνεται το πρώτο κόμμα να έχει 2% διαφορά από το δεύτερο και να εκπροσωπείται με 56 παραπάνω βουλευτές. Το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα είναι κομμένο και ραμμένο για τα μέτρα του ισχυρού δικομματισμού. Αυτός μας τελείωσε. Προς το παρόν.


3. Διαψεύσθηκαν (και εγώ προσωπικά) όσοι πίστευαν ότι η πολιτική ένταση των ημερών θα ενίσχυε τη συμμετοχή στις εκλογές. Η αποχή αυξήθηκε κατά 10%, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.


4. Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τις εκλογές δείχνει ότι το “ξάφνιασμα” των αποτελεσμάτων τους ανέτρεψε τα σχέδια και διάβασαν τα αποτελέσματα όπως ήθελαν. Κανείς, ούτε και ο κερδισμένος ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι σε θέση να πάρει κυβερνητικές πρωτοβουλίες αφού οι δυνάμεις της Αριστεράς έχουν όλες μαζί (αν συνεργαστούν) 78 έδρες. Οπότε πάμε σε τρία σενάρια:


α) Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με κεντρικό διακύβευμα την παραμονή στη ζώνη του ευρώ και την (κάποια) επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.


β) Ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει κατεύθυνση και αποφασίζει να παίξει ενεργό ρόλο στην πορεία της χώρας. Συμμετέχει σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μπαίνοντας μπροστά με τους δικούς του όρους, οδηγεί το ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση και ικανοποιεί όμως τους καινούργιους ψηφοφόρους του κόμματος του που επιτέλους θέλουν να δουν την Αριστερά να έχει ηγετικό ρόλο.


γ) Κανείς δεν συνεργάζεται με κανέναν και πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο. Μέχρι τότε ο κ. Παπαδήμος παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Τσίπρας προσπαθεί να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα ώστε να πάρει το μπόνους των 50 εδρών ή πιέζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο θεωρώντας πως είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο με τη συγκρότηση μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης. Εξάλλου πρέπει ήδη να έχει αντιληφθεί πως η άνοδος του οφείλεται στη στήριξη που του έδωσε ο περίφημος αστικός μεσαίος χώρος και οι νέοι. Οι διάφορες συνιστώσες δεν έπαιξαν τόσο ρόλο όσο μπορεί να πιστεύουν.  


5. Όσο δύσκολο ήταν να μπούμε στο ευρώ άλλο τόσο δύσκολο είναι να βγούμε. Η καταστροφολογία βοηθά τους κερδοσκόπους και αποδυναμώνει τους πολίτες.


6. Η κατανομή των ψήφων δείχνει ότι παρά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την είσοδο της ΔΗΜΑΡ  η κοινωνία στράφηκε στα πιο συντηρητικά κόμματα. Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, το ποσοστό των φιλελεύθερων οικονομικά κομμάτων αλλά συντηρητικών κοινωνικά (δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει τι λέει ο Τζήμερος για τους μετανάστες), το ΛΑΟΣ αλλά φυσικά και τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατία δείχνουν ότι το φάσμα της δεξιάς (από το κέντρο μέχρι τα άκρα) υπερτερεί των αντιπάλων του.


7. Το παλιό ΠΑΣΟΚ κέρδισε το νέο ΠΑΣΟΚ. Απόστολος Κακλαμάνης μέσα στη Βουλή, Γιάννης Ραγκούσης έξω. Κώστας Σκανδαλίδης μέσα, Παύλος Γερουλάνος έξω.


8. Το ΚΚΕ είναι από τους μεγάλους χαμένους. Η έξοδος από το ευρώ δεν προσέλκυσε νέους ψηφοφόρους.


9. Η νίκη του Ολάντ στη Γαλλία σε συνδυασμό με τα ελληνικά αποτελέσματα μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη; Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα από εδώ και πέρα. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM