Η "Α, μπα;" απαντάει ΚΑΙ μέσα στον Δεκαπενταύγουστο

Η "Α, μπα;" απαντάει ΚΑΙ μέσα στον Δεκαπενταύγουστο Facebook Twitter
5

__________________

1.

-Ma pou vriskeis autes tis uperoxes fwtografies?

-Με πολύ υπομονή, στο tumblr. Πολύ χαίρομαι που σου αρέσουν!

 

__________________

2.

-Ποιά είναι η γνώμη σου για τους τους κρυπτογκέι της σόου μπίζνες; -Νίκος

- Θλίβομαι, εξοργίζομαι και ντρέπομαι που ζω σε μία κοινωνία που χρησιμοποιεί το σεξ ως νόμισμα, μοχλό πίεσης και φορέα προκαταλήψεων. Θλίβομαι, εξοργίζομαι και ντρέπομαι που ζω σε μία κοινωνία που αναγκάζει τους γκέι να κρύβονται.

__________________

3.

-Έχω μία σχέση ένα χρόνο και βάλε, στις διακοπές σφαχτήκαμε, τώρα είμαστε καλά... να ανησυχώ? τόσο δύσκολες είναι οι σχέσεις? - Τάκης...

-Όσο πιο συμβατοί είναι δύο άνθρωποι, τόσο πιο εύκολη είναι η σχέση. Όσο πιο καλά ξέρεις τον εαυτό σου, τόσο πιθανότερο γίνεται να βρεις ποιός είναι συμβατός με σένα. Το ζήτημα είναι: θέλεις μια εύκολη σχέση ή μήπως νομίζεις ότι αν είσαι σε μια δύσκολη γίνεσαι ήρωας ταινίας;

__________________

4.

-γιατί όταν κάποιος αρρωστήσει λέμε: πιες αυτό και αύριο θα είσαι περδίκι; τα περδίκια δεν αρρωσταίνουν ποτέ; πώς το ξέρουμε αυτό; μόνο τα περδίκια δεν αρρωσταίνουν ποτέ; τι το ιδιαίτερο έχουν; θέλω να γίνω περδίκι! μπορώ; -perdiki!

[via] γράφει ο Γιώργος Δαμιανός (περιοδικό  Άρτεμις)

Γλωσσικά
Το πανέμορφο τούτο πτηνό έχει ένα αρκετά «δύσοσμο» όνομα. Κατά το λεξικό του Μπαμπινιώτη, η λέξη πέρδικα παράγεται από το το ρ. πέρδομαι (: πορδίζω, βδέω > βδελυρός), λόγω του θορύβου που προκαλούν τα φτερά της. Η ερμηνεία της λέξης μπορεί να είναι “η κλανιάρα” ο λαός μας, όμως, εδώ και χιλιάδες χρόνια, την αναφέρει στο λόγο του, είτε επειδή θέλει να αναφερθεί στην όμορφη γυναίκα : «καλώς την να την πέρδικα, που περπατάει λεβέντικα» ή την «περδικόστηθη», είτε επειδή αναφέρεται στην καλή υγεία: «σε δυο μέρες θα είσαι περδίκι», είτε αναφέρεται στο θάρρος του ανθρώπου: «το λέει η περδικούλα του».
Από τα Ελληνικά προέρχεται και η επιστημονική της ονομασία “alectoris graeca”, ενώ στις περισσότερες γλώσσες φέρει τον προσδιορισμό “graeca” (: η ελληνική). Στα Ιταλικά ονομάζεται: cutornice, στα Αγγλικά:  rock patridge, στα Γαλλικά: perdix bertavella, στα Γερμανικά: alpensteinhuhn, στα Ισπανικά: perdiz grieca, στα Ολλανδικά: europese steenpatrijz. Στα Ελληνικα, η αλεκτορίς, η ελληνική, αποκαλείται και ορεινή πέρδικα ή πέρδικα του βουνού ή μπαρταβέλλα, ή βουνίσια ή πετροπέρδικα. Οι Έλληνες  είχαν, πάντα,  μία ιδιαίτερη σχέση με το πτηνό, γι αυτό έδιναν το όνομα «Πέρδικα» στα χωριά τους (Αίγινα, Άρτα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία). Απαντάται, ακόμα, ως όνομα χωριού το «Περδικόβρυση» (στην Αρκαδία,  στη Φθιώτιδα, στη Μεσσηνία, στην Αιτωλοακαρνανία), αλλά και «Περδικόρραχη» (στην Άρτα), καθώς και «Περδικορράχη» (στα Τρίκαλα)

Αναφορές στα αρχαία κείμενα
Σύμφωνα με την παράδοση της αρχαιότητας, η πέρδικα ήταν μια ψυχρή και αναίσθητη γυναίκα. Μια μέρα, όπως κάθονταν δίπλα σε ένα πουρνάρι, είδε το μυθικό Δαίδαλο την στιγμή που έθαβε τον άμοιρο γιο του, τον Ίκαρο. Αντί να λυπηθεί για το δυστύχημα αυτό, όπως θα έκανε κάθε συμπονετικός άνθρωπος, άρχισε να ειρωνεύεται. Ο Θεός τότε οργίστηκε και την μεταμόρφωσε σε πουλί.
Οι αρχαίοι Έλληνες την είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση και τη θεωρούσαν ως ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα εδέσματα, που, μάλλον, απευθυνόταν στους πλούσιους Αθηναίους. Χαρακτηριστικό είναι το το δίστιχο του «Εμπόρου» του Διφίλου (Κoch II, 550) « Μα τον Δία, για μας δεν είναι δυνατόν να δούμε την πέρδικα και τη τσίχλα ούτε στον αέρα να πετάει» και υπονοεί «πόσο, μάλλον να τη φάμε». Στην αρχαιότητα  ήταν αρκετά διαδεδομένα τα περδικοτροφεία με τις οικόσιτες πέρδικες και γινόταν διάκριση από τις λιβαδοπέρδικες (ατταγας). Στους Αχαρνεις, στ. 873, αναφέρεται ότι «Βοιωτός έμπορος φέρνει ατταγάς στην αγορά της Αθήνας από την ορνιθοτρόφο Κωπαΐδα». Αν και στα αρχαία κείμενα υπάρχουν αποσπάσματα που επαινούσαν τους «Αιγύπτιους ατταγάς».

Αναφορές στην δημοτική και στη λόγια ποίηση

Ο Έλληνας, χιλιάδες χρόνια τώρα, έκανε επίκληση στην πέρδικα  σε κάθε εκδήλωση της ζωής του. Η μίζερη παιδεία μας, όμως, μας κάνει να αναφερόμαστε σ΄ αυτήν χωρίς ποτέ να την έχουμε δει ούτε σε φωτογραφία. Το πρώτο άκουσμα των Ελλήνων με την πέρδικα αρχίζει από τα βρεφικά νανουρίσματα:


«Κοιμάται ο ήλιος στα βουνά κι η πέρδικα στα χιόνια
και μένα η κορούλα μου στα καθαρά σεντόνια».


Στη συνέχεια, η πέρδικα  συντρόφευε του Έλληνες στη χαρά και τη λύπη. Στη Μάνη, για παράδειγμα, τραγουδάνε:


« Τώρα την αυγή, τώρα η αυγή χαράζει,
τώρα τα πουλιά, τώρα τα χελιδόνια,
τώρα οι πέρδικες γλυκολαλούν και λένε».


Στην Κύπρο συντρόφευε τους ανθρώπους στη χαρά του γάμου και συμμετείχε στo γέλιο και το γλέντι τους


«Που κάτω στην τριανταφυλιάν
μια πέρτικά ΄χτισεν φουλιάν.
Μπαίννει τζαι βκαίννει τζαι γεννά
πασαλλοϊτικα αβκά».


Στη Θεσσαλία συμμετείχε στο παιχνίδι και τη χαρά του έρωτα :


«Κίνησα μια μέρα Τρίτη
πήγα στου παπά το σπίτι
βρήκα πέρδικα ψημένη
και την παπαδιά αλλαγμένη
Πιάνω βρέχω μία μπουκιά
και φιλώ την παπαδιά».


ορνιθολογικα

Επιστ. ονομασία : Alectoris graeca (αλεκτορίς, η ελληνική),
Τάξη: Galliformes (Ορνιθόμορφα), οικογένεια: Phasianidae (Φασιανιδών)

Έχει μήκος 30 – 35 εκ και βάρος 600- 900γρ. Είναι ενδημικό είδος (δεν αποδημεί) και είναι εδαφόβιο (σπάνια πετά, ενώ τρέχει πολύ γρήγορα). Το χαρακτηρίζει η κοινωνικότητα και γι αυτό ζει κατά ομάδες των 10 – 15 ατόμων, ενώ τον χειμώνα απαντώνται και ομάδες των 40 ατόμων. Είναι είδος μονογαμικό. Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι ομάδες διαλύονται και σχηματίζονται τα ζεύγη. Το θηλυκό φωλιάζει στο έδαφος κάτω από θάμνους ή σε κοιλότητες του εδάφους στρώνοντας ξερά φύλλα χόρτα και λίγα πούπουλα. Το Μάρτιο με Απρίλιο γεννά 10-15 αυγά και τα επωάζει 20-21 μέρες. Οι νεοσσοί βαδίζουν αμέσως και τους φροντίζουν και οι δύο γονείς. Τρέφεται κυρίως με φυτική τροφή και ελάχιστα με ζωική. Μαζί με την τροφή καταπίνει και χαλίκια που βοηθούν στο άλεσμα, αλλά γίνεται έτσι  και πρόσληψη ασβεστίου.

__________________

5.

-Aυτοί οι παλαβοί που φόραγαν κάτι καμπαρντίνες και δείχνανε τα απόκρυφα τους σε ανυποψίαστες  κυριούλες από πότε ξεκίνησε αυτή και καλά μόδα??έπαιζε πολύ σε ταινίες 80-90?? –madscientist

-Δεν ξέρω αν ανήκω στην κατηγορία «ανυποψίαστη κυριούλα», αλλά εμένα μου συνέβη στη δεκαετία του ’00 (σταθμός ηλεκτρικού Αμαρουσίου) και, πίστεψέ με, άμα το πάθεις δε σκέφτεσαι ότι είναι καθόλου ρετρό.

Σύμφωνα με τη Wikipedia πάντως το φαινόμενο ως διαταραχή εμφανίστηκε πρώτη φορά σε επιστημονικό περιοδικό το 1877. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι όταν μια ομάδα ρώτησε 185 επιδειξιομανείς «πώς θα προτιμούσατε να αντιδράσει κάποιος όταν επιδεικνύετε τα απόκρυφά σας» η πιο κοινή απάντηση ήταν «να θέλει να κάνει σεξ μαζί μου» (33,1%) και «να μην αντιδράσει καθόλου» (19,5%)

 

__________________

6.

-Αν μου επιτρέπεται η προσωπική ερώτηση: έχεις και στη ζωή σου αυτό το coolness με την έννοια της ψυχραιμίας που βγάζεις στο γράψιμο; Και αν ναι ήσουν πάντα έτσι η εξελίχτηκες; Με άλλα λόγια υπάρχει ελπίδα για όλους; - Έλσα

-Πόσο κολακευτική ερώτηση! Όχι, δεν ήμουν πάντα έτσι και όχι, δεν είμαι τόσο cool στην πραγματικότητα. Όχι, δεν υπάρχει ελπίδα για όλους. Για μερικούς μόνο.

__________________

7.

-είναι ατελείωτο το αισθητικό μαρτύριο του φτωχού; πως βαζω τονους; ποσα χρονια φυλακη παει καποιος που χρωσταει 800.000 ευρω σε εφορια και ικα;" –κουρτσιο

-Αχ, κουρτσιο (δεν έβαλα ούτε εγώ τόνο στο όνομά σου, όπως βλέπεις) αυτές είναι τρεις ερωτήσεις, δεν είναι σωστό. Μολαταύτα:

Ναι.

^αναστεναγμός^

Μηδέν.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Διαβάζοντας σήμερα τον "Ταπεινοί και Καταφρονεμένοι" του Ντοστογιέφσκι που είναι γραμμένο το 1859, έπεσα πάνω σε μια αναφορά για έναν επιδειξιομανή αυτής της εποχής στο Παρίσι... Άρα μάλλον η wikipedia γράφει ότι θέλει.... Μετά τιμής, ταπεινή θαυμάστρια της στήλης σου
Η συμβατότητα δύο ανθρώπων πράγματι κάνει μία σχέση απλούστερη,βατή και χωρίς εντάσεις.Οι περισότεροι άνθρωποι όμως, ενδόμυχα εκείνο που ζητούν είναι μία σχέση που να τους εμπνέει,να τους απογειώνει,στην ουσία περιμένουν από μία σχέση να τους λύσει το υπαρξιακό τους.Συχνά λοιπόν πολύ συχνά τυχαίνει οι άνθρωποι που μας απογειώνουν να μην είναι συμβατοί με μας ε.. και εκεί αρχίζουν τα ζόρια.