Περίπατος στην «Κατοχική Αθήνα» την Κυριακή

Περίπατος στην «Κατοχική Αθήνα» την Κυριακή Facebook Twitter
1

 

Περίπατος στην «Κατοχική Αθήνα» την Κυριακή Facebook Twitter

Περίπατος στην «κατοχική Αθήνα» διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή, στα μονοπάτια της Αντίστασης. Πρόκειται για μια ιστορική περιήγηση που θα ζωντανέψει το γκρίζο παρελθόν με αφορμή τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της ελληνικής πρωτεύουσας. Η περιήγηση θα έχει και στάσεις σε σημεία και κτίρια-σταθμούς, όπου διαδραματίστηκαν οι σημαντικότερες στιγμές αντίστασης του αθηναϊκού λαού.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η περιήγηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2013 και όταν επαναλήφθηκε τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή την επέτειο από τις μαζικές κινητοποιήσεις των Αθηναίων το 1943 ενάντια στην πολιτική επιστράτευση, υπήρξε τέτοια ανταπόκριση που η ξενάγηση έγινε με ντουντούκα.

 «Είναι βέβαιο ότι η αυξημένη ανταπόκριση του κόσμου σχετίζεται με την περίοδο που ζούμε, της οικονομικής κρίσης», λέει στο «Εθνος» ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης ο οποίος θα πραγματοποιήσει την ξενάγηση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. «Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και αναζητούν απαντήσεις για όσα συμβαίνουν σήμερα στρεφόμενοι στην Ιστορία. Ούτως ή άλλως η Ιστορία δεν είναι μια επιστήμη του παρελθόντος, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά μια επιστήμη του παρόντος. Και κάθε φορά ο ιστορικός με τις ανησυχίες που έχει στο παρόν φτιάχνει τις ερωτήσεις του για το παρελθόν. Το ίδιο συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους».

Ο κ. Χαραλαμπίδης είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα».

Η εκκίνηση θα γίνει στα Προπύλαια στις 11 το πρωί και η ξενάγηση θα καταλήξει στο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής Σχολής όπου θα προβληθούν δύο φιλμ με σπάνιο αρχειακό υλικό, ενώ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Μπούρνοβα θα παρουσιάσει την έρευνά της με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα της Κατοχής».

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM
Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Ελλάδα / Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Εποχή των σπηλαίων στην Ήπειρο, καθώς η Περιφέρεια αναθέτει σε υπάλληλο ένα έργο που μπορεί να γίνεται ακόμα και με ένα «κουμπί», μέσω κινητού τηλεφώνου 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"...η περιήγηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2013..." από τους atenistas!!!Εδώ όλη η περιγραφή και το πλούσιο υλικό του περιπατου: http://atenistas.org/2013/10/14/katoxi/Ο ίδιος ακριβός περίπατος με λιγότερα σημεία.