Προβόπουλος: Υπήρχε Plan B το 2012 και θύμιζε Κύπρο

Προβόπουλος: Υπήρχε Plan B το 2012 και θύμιζε Κύπρο Facebook Twitter
1

Επικριτικός απέναντι στην οικονομική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εμφανίστηκε ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη του στον Alpha.

Όπως είπε, χαρακτηρίζοντας λανθασμένο το σχέδιο εξόδου από την κρίση, υποστήριζε από την αρχή ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να γίνει κυρίως μέσω της μείωσης των δαπανών, και όχι μέσω της αύξησης των φόρων. «Ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους - αλλά με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη» συμπλήρωσε αφήνοντας αιχμές.

Αποκάλυψε επίσης ότι έγιναν υπό πλήρη μυστικότητα δυο αερομεταφορές  ρευστού για να εφοδιαστούν οι τράπεζες μέχρι το τελευταίο χωριό. Η μία, όπως είπε, το φθινόπωρο του 2011 και η άλλη στις διπλές εκλογές του 2012.

Ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αποκάλυψε επίσης ότι υπήρχε “σχέδιο Β” το 2012 για την περίπτωση ενός εκτεταμένου τραπεζικού πανικού (bank run). Σημείωσε ότι το σχέδιο αυτό δεν προέβλεπε έξοδο από την ευρωζώνη αλλά είχε στοιχεία από το σχέδιο της Κύπρου με περιορισμό των ποσών που θα μπορούσαν οι καταθέτες να «σηκώσουν» ανά εβδομάδα.

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ακόμα πως υπήρξαν κύκλοι στην Ευρώπη που ενθάρρυναν την Ελλάδα να προχωρήσει σε έξοδο από την Ευρωζώνη, «και δεν ήταν λίγοι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Προφανώς ζει σε άλλη χώρα. Η επιβολή της αυξημένης φορολογίας δεν αφορά τις (μεγάλες, κυρίες) επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με την ανάπτυξη αλλά τους μισθωτούς και τους ελέυθερους επαγγελματίες. Ακόμα και ο ΕΝΦΙΑ δεν επιβάρυνε τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις, μόνο τις κατοικίες (ιδιοχρησιμοποιούμενες, ενοικιαζόμενες ή ακόμα και κενές). Άλλωστε, όπως μαθαίνουμε αυτές τις μέρες, πλείστες όσες μεγάλες επιχειρήσεις προτίμησαν τη μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στο Λουξεμβούργο, όχι λόγω της δυσβάστακτης φορολόγησης στην Ελλάδα, αλλά για να μην πληρώνουν (σχεδόν) καθόλου φόρους.Από την άλλη πλευρά, ναι μεν δεν υπήρξαν αρθρόες απολύσεις στο δημόσιο (υπήρξαν εκτεταμένες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) αλλά οι μισθοί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (με πιθανή εξαίρεση ορισμένες ΔΕΚΟ) μειώθηκαν 25-40% από την έναρξη της κρίσης. Και άν ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ δεν γνωρίζει ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι συνδεδεμένη με την αδυναμία ανάπτυξης, ε, τότε, ας κλείσουν όλα τα Οικονομικά Τμήματα των ΑΕΙ της χώρας.