Independent: "9 λόγοι που το πείραμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θα αποτύχει"

Independent: "9 λόγοι που το πείραμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θα αποτύχει" Facebook Twitter
Φωτογραφία απ' το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νεας κυβέρνησης: Nick Paleologos / SOOC
42

  

"Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη αποστολή από τότε που η δημοκρατία επέστρεψε στη χώρα το 1974", γράφει ο Sean O'Grady στη σημερινή έκδοση της αγγλικής εφημερίδας Independent. Σύμφωνα με τον συντάκτη, οι λόγοι που το πείραμα θα αποτύχει είναι εννιά, και τους αναλύει ως εξής:

1. Οι λαϊκές εντολές δε σημαίνουν τίποτα

Ή, τουλάχιστον, όχι στην σκληρό κόσμο της διεθνούς οικονομίας. Όταν τα πράγματα φτάσουν στα όρια, πραγματικά δεν έχει τόση σημασία αν η κυβέρνηση σου κέρδισε το 35% των ψήφων ή το 65% των ψήφων στις εκλογές. Το χρέος παραμένει – οφείλεις να το εξοφλήσεις, όπως έχει συμφωνηθεί. Είναι κάτι που θα ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας και το νέο του υπουργικό συμβούλιο πολύ σύντομα.

2. Αν διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας όλοι θα θέλουν την ίδια μεταχείριση

Έτσι, κάθε χώρα που βρίσκεται σε σχέδιο διάσωσης θα θέλει την ίδια μεταχείριση, και αν δεν την αποκτήσει, τότε απλώς θα κάνει εκλογές και θα βάλει στην εξουσία ένα κόμμα στο αριστερό στυλ του ΣΥΡΙΖΑ που θα λέει «δεν έχω, δεν πληρώνω». Σύντομα όλη η Ευρώπη θα διοικείται από κυβερνήσεις που δεν τιμούν τις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ενθαρρύνεται.

3. Φοβού τους Έλληνες χρέη φέροντας

Πριν από μερικά χρόνια, στην οξεία φάση της ατελείωτης κρίσης της Ευρωζώνης, η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν αρκετή για να αποσταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές όλου του κόσμου. Σήμερα έχουμε συνηθίσει την ιδέα, και οι αγορές είναι πιο ήρεμες. Είναι πολύ πιο απίθανο να μεταδοθεί η ελληνική κρίση και να εξαπλωθεί στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Οι Έλληνες δεν έχουν καμία διαπραγματευτική δύναμη.

4. Οι Έλληνες δεν έχουν καμία διαπραγματευτική δύναμη

Αν δεν μπορούν να τρομάξουν τους Γερμανούς τόσο ώστε να χαλαρώσουν τα μέτρα επειδή είναι σε θέση να απειλήσουν όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τότε δεν έχουν τίποτα άλλο για να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό. Έχουν κάποια καλά επιχειρήματα και φαίνονται πιο λογικοί από όσο πίστευαν κάποιοι, αλλά αυτά είναι όλα στα οποία μπορούν να βασίζονται.

5. Η Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει εκτός ευρώ

Φυσικά αυτό θα σήμαινε περισσότερες δυσκολίες και περισσότερη λιτότητα, αλλά ίσως μια μέρα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ελευθερία του δικού τους νομίσματος ώστε να ανοικοδομήσουν μια πιο ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό δούλεψε για τη Βρετανία. Βεβαίως έτσι το χρέος, το οποίο είναι σε ευρώ, θα αυξανόταν άμεσα και η χρεοκοπία θα είναι αναπόφευκτη – όπως ίσως είναι έτσι κι αλλιώς.

6. Ακόμη και αν το χρέος διαγραφεί εντελώς, όλα θα ξεκινούσαν σύντομα από την αρχή

Αυτό είναι το βασικότερο σημείο. Μετά την εισαγωγή του ευρώ η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητες της εκμεταλλευόμενη τα φτηνά επιτόκια του ευρώ, που έχουν κατοχυρωθεί από την ιδιότητα του ισχυρού νομίσματος που υποστηρίζεται από τη Γερμανία. Έκαναν ένα μεγάλο πάρτυ, αγοράζοντας όλα αυτά τα ωραία γερμανικά αυτοκίνητα και τα καταναλωτικά θαύματα εκείνης της δεκαετίας. Τώρα το χάνγκοβερ είναι ακόμη δύσκολο να ξεπεραστεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως τώρα στην Ελλάδα είναι αρκετές ώστε να επιτρέψουν στους Έλληνες να ζουν άνετα εντός των οικονομικών τους δυνατοτήτων. Τα χρέη θα συσσωρεύονται και η κρίση θα επιστρέψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο για να κάνει την Ελλάδα ανταγωνιστική με ας πούμε τους Σλοβάκους ή τους Πολωνούς, πόσο μάλλον με την Κορέα και την Κίνα.

7. Οι Γερμανοί έχουν απηυδήσει

Έτσι κι αλλιώς ημι-απρόθυμοι για το ευρώ, που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν το αγαπημένο τους γερμανικό μάρκο, οι Γερμανοί φορολογούμενοι αρχίζουν να κουράζονται από τα σχέδια διάσωσης και τους νότιους γείτονες τους που συχνά θεωρούν τεμπέληδες. Φοβούνται ότι η «εκτύπωση» χρήματος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα θα πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό, ένας εθνικός φόβος που δημιουργήθηκε μετά το 1923 και στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα δεξιά κόμματα διαμαρτυρίας κερδίζουν όλο και περισσότερη υποστήριξη. Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσφατα εμπόδισε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει την ευθύνη για χρέη άλλων κυβερνήσεων.

8. Οι Γερμανοί δεν μπορούν να αντέξουν άλλα μέτρα διάσωσης

Πριν από λίγα χρόνια η Γερμανία ήταν δυνατή – τώρα δεν είναι πια το ίδιο. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης χτυπάει την οικονομία. Η επιβράδυνση των εξαγωγών σε σύγκριση με την Κίνα βλάπτει επίσης τα οικονομικά της ώρας. Ακόμη και αν ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους άλλους, αφού μόνο οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί είναι σε θέση να ενωθούν μαζί τους για να λυθεί το θέμα του χάσματος στην Ευρώπη.

9. Η κωλυσιεργία στις Βρυξέλλες είναι τρόπος ζωής

Η πολιτική κωλυσιεργία είναι πολύ κοινή στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ και η Γερμανία θα κάνουν μια συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά θα είναι μόνο ένα επιφανειακό μέσο εξοικονόμησης. Η θέση της Ελλάδας δεν θα βελτιωθεί, αλλά ο νέος πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να δηλώσει «νίκη» και να συνεχίσει.

42

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

16 σχόλια
να αφησουν την Ελλαδα να γινει αυτη που πρεπει και θελουμε........εκει που μας χρωσταγανε μας ζηταν και τα ρεστα........χρονια τωρα πλουτιζουν εις βαρος μας
8 λόγοι που το πείραμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θα αποτύχει, οι περισσότεροι υποθετικοί, τη στιγμή που υπάρχουν 38 αποδεδειγμένοι λόγοι (και βάλε...) , για τους οποίους τα μέχρι πρότινος οικονομικά προγράμματα «διάσωσης» απέτυχαν και αποτυγχάνουν παταγωδώς!.....αυτούς μπορούν να μας τους πουν άραγε;;;...
"...Αν διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας όλοι θα θέλουν την ίδια μεταχείριση Έτσι, κάθε χώρα που βρίσκεται σε σχέδιο διάσωσης θα θέλει την ίδια μεταχείριση, και αν δεν την αποκτήσει, τότε απλώς θα κάνει εκλογές και θα βάλει στην εξουσία ένα κόμμα στο αριστερό στυλ του ΣΥΡΙΖΑ που θα λέει «δεν έχω, δεν πληρώνω». Σύντομα όλη η Ευρώπη θα διοικείται από κυβερνήσεις που δεν τιμούν τις υποχρεώσεις τους..."Αυτο ειναι το ζουμι! Για τα ληστρικα επιτοκια των δανειστων και για την οικονομικη υποβαθμιση της Ελλαδας και των αλλων χωρων απο τους διαφορους "οικους" ουτε κουβεντα, εεεεεεε;
Αυτό είναι πραγματικά το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας; Γιατί η έλλειψη παραγωγικής οικονομίας δεν γιατρεύεται με αποζημιώσεις, αλλά με διαφορά του μοντέλου οικονομίας και εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας.
Από πότε είναι αριστερή εφημερίδα η Independent? Εκτός αν η μόνη μονάδα σύγκρισης είναι η άθλια φυλλάδα της Daily Mail. Ο ιδιοκτήτης της είναι ο Ρώσος ολιγάρχης, και Πουτινο-εξόριστοs, Lebedev. Ο Sean O'Grady (editor) είναι γνωστή πολιτική κουτσομπόλα που μετακινείται μεταξύ Τοριδων και Lib Dems. (για τους οποίους έχει επανειλημμένα πει ότι είναι το μέλλον της Βρετανικής πολιτικής σκηνής, και σκάσαμε όλοι και όλες στα γέλια). Οι φόβοι για αποτυχία είναι πολύ σοβαροί, και οι παράγοντες μιας τέτοιας αποτυχίας πολύπλοκοι, για να αφαιθούν στην 'κρίση' (λίστα από αφόρητα αναμασημένα κλισέ) των διαφόρων O'Grady.
Υπαρχει ομως και μια πιο διαχρονικη αληθεια. Οταν τα λεφτα τελειωνουν, δεν ειναι επειδη εξαφανιστηκαν αλλα επειδη καποιος τα εχει. Ψαξτε ποιος τα πηρε, βαλτε 1000-2000 φυλακη, δημευστε τις περιουσιες τους και μετα μπορουμε να ξαναμλησουμε για το αν χρειαζεται κουρεμα
Μαλλον θα πρεπε να βαλουμε φυλακή χιλιαδες δημοσιους υπαλληλους που επερναν μισθους Γερμανίας, χιλιαδες μαιμου επιδόματα, χιλιαδες πρόωρες απιστευτες συντάξεις κλπ Όλες οι μίζες των εργολαβων μαζι, δεν κάνουν τα 300 δις χρέος....
Αν νομιζεις οτι το κρατος χρεωκοπησε επειδη πληρωνε ακριβα τους δημοσιοιυς υπαλληλους, τοτε η προπαγανδα εδω και 2,5 χρονια εκανε καλη δουλεια!
στο δημοτικο μου εμαθαν αριθμητικη....(200.000 δημ.υπ.) x (20 ετη 1990-2010) x (12 μηνες) x (2.500€)= 120.000.000.000 !!!!!! τα υπολοιπα που ειναι....σημ. τα 2500€ ειναι ισον με 850.000 δρχ. (ειμαι γαλαντομος στους υπολογισμους μου...)
@kosko - ακριβά ή μη, υπήρχαν (και υπάρχουν ακόμη) δημόσιοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν μόνο για να πληρώνονται. Αυτό είναι σπατάλη - αρκεί να διαβάσεις για τις προσλήψεις στο Μετρό το 2009.
Συμφωνω οτι εχουμε πολλους ΔΥ και οτι ειναι πολλες φορες αντιπαραγωγιγκοιΟΜΩΣΤα χρηματα που παιρνανε τοσα χρονια τα ξοδευανε και ετσι κινουταν η οικονομια.ΑΝΤΙΘΕΤΩΣτα χοντρα λεφτα που φαγανε τα μεγαλα ψαρια ειναι καπου εκει εξω
Το θέμα δεν είναι Ή οι ΔΥ Ή οι μίζες. Είναι ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ (και ό,τι άλλο υπάρχει). Μην ξεχνάς και τους μαϊμού τυφλούς, τις συντάξεις των πεθαμένων, τα επιδόματα λοχείας σε άνδρες... όλα αυτά τι είναι; Δεν είναι στραβά μάτια; Δεν είναι κομπίνες; Ο δικός, του δικού, τον δικό, ω δικέ μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες; Πώς χρεωκόπησαν τα ταμεία;
Έχει μερικά "σωστά" σημεία το άρθρο, είναι και γραμμένο για να σκιάζεσαι απ' την άλλη, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Μόνο ένα πράγμα που, νομίζω, είναι ενδεικτικό."Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη αποστολή από τότε που η δημοκρατία επέστρεψε στη χώρα το 1974""1. Οι λαϊκές εντολές δε σημαίνουν τίποτα"Δεν είναι ανάγκη να είσαι συντάκτης εφημερίδας για να πεις "μια χούντα (ξανα)χρειάζεται", το λένε και πολλοί ταξιτζίδες... απλώς εσύ το λες πιο ντελικάτα.
Συγγνώμη αλλά είσαι φάουλ. Ο συντάκτης λέει απλά ότι όσο και να ψηφίζει ο λαός το χρέος δεν σβήνει και δεν γίνεται να σβήσει γιατί αν ήταν έτσι όλοι θα δανείζονταν και μετά θα ψήφιζαν να σβηστεί το χρέος τους. Δεν λέει πουθενά για χούντες.
Δεν υπονοεί τίποτα τέτοιο το άρθρο, μην γινόμαστε παρανοϊκοί. Λέει πολύ απλά πως η χώρα βρίσκεται στην κρισιμότερη κατάσταση που έχει βρεθεί απ'το '74 (κάτι που είναι απολύτως σωστό), και πως το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να τσακίσει μια μικρή, αδύναμη και επι της ουσίας χρεοκοπημένη χώρα, όπως η Ελλάδα (που είναι αυτονόητο). Αν επιλέξετε να αγνοήσετε το τι γράφει μια σοβαρή κεντροαριστερή εφημερίδα της Μ. Βρετανίας, τότε έχετε μάλλον μεθύσει από την νίκη σας και θα προσγειωθείτε απότομα.
Υπάρχει τα τελευταία χρόνια η αντίληψη, πως η Δημοκρατία οφείλει να περιοριστεί μπροστά στην "πραγματικότητα", "σκληρό κόσμο της διεθνούς οικονομίας".Ναι, μπορεί αν κοιτάς το θέμα από καθαρά Ελληνική σκοπιά, το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπορεί να τσακίσει μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπως έχει κάνει στο παρελθόν με άλλες χώρες, αν και δεν συμμετείχαν σε κάποια τέτοια Ένωση.Αυτό δεν παύει να σημαίνει πως μιλάμε για περιορισμό της Δημοκρατίας, όχι στην Ελλάδα, αλλά όπου "προκύπτει" ή "προκύψει" στο μέλλον το "ατύχημα".Νομίζω, πως ήρθε η ώρα να γίνει επιτέλους μια στροφή παγκοσμίως. Αυτό το έλεγα πριν την "μέθη" της "νίκης".Ότι δηλαδή, δεν μπορεί "οι αγορές" να ασκούν στην ουσία Πολιτική/εξουσία στα κράτη, αν κάτι... ας (ξανα)γίνει το ανάποδο... αν και δεν χρειάζεται να κινούμαστε στα άκρα, γιατί μετά αναρωτιόμαστε ποιανού το είδωλο αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά -"Πολιτικά"- άκρα. Υγ: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάσα, για/και να αρχίσει να παράγει. Αν δεν γίνει αυτό, όλα τα μέτρα του κόσμου, μόνο κοινωνική έκρηξη φέρνουν.
το διεθνες χρηματοπιστωτικο συστημα τσακιζει διαφορες χωρες με το ετσι θελω, μονο και μονο για να γεμισουν τις τσεπες τους καποια παμπλουτα κορακια.Εμεις πρεπει να σκυψουμε το κεφαλι και να δεχτουμε τη μοιρα μας;
Για το αν όντως η Ελλάδα θέλει πραγματικά να παράγει, επέτρεψε μου να έχω τις αμφιβολίες μου (μου θυμίζουμε τον κακό μαθητή, που υπόσχεται "περάστε με και από εδώ και εμπρός θα διαβάζω"--εν τω μεταξύ ο κακός μαθητής είναι και μεγαλομανής, του φταίνε μόνο οι άλλοι, και απαιτεί αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος). Είδα πόσα παρήγαγε η Ελλάδα και όταν "λεφτά υπήρχαν". Βλέπω και τι μυαλά κουβαλούν πολλοί απ'τους φανατικούς που (πλέον) μας κυβερνούν. Επίσης, να σου υπενθυμίσω πως τα λεφτά που θέλουμε να μας χαρίσουν, κάποιοι άλλοι τα έχουν παράγει (ή, σε τελική ανάλυση, κάπου αλλού θα έπιαναν ίσως πιο πολύ τόπο)--και αυτοί που θα τα χάσουν δεν είναι απαραίτητα Fat Cats με πούρα. Πάντως όλα αυτά τα χρόνια που οι αγορές κυριαρχούσαν αλλά "λεφτά υπήρχαν" στην Ελλάδα, δεν άκουσα και πολλούς να παραπονιούνται--αντιθέτως ήθελαν περισσότερα τζάμπα λεφτά. Αυτό λέει πολλά, και για την σοβαρότητα μερικών, αλλά και για την ειλικρίνεια του "πρώτη φορά αριστερά".Τέλος έλλειμα δημοκρατίας δεν υπάρχει μόνο όπου κυριαρχούν οι αγορές (κατόπιν βέβαια σωρείας λανθασμένων κινήσεων, επί χρόνια, των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων αυτών των χωρών, παρά τις προειδοποιήσεις ότι "έτσι που πάμε θα χρεοκοπήσουμε"***), αλλά και σε χώρες όπου ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας από "λίγους και εκλεκτούς" κρατάει επίτηδες την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού σε συνθήκες ανέχειας. Αλλά απ'ότι φαίνεται κάποιοι προτιμούν αυτήν την μορφή της σκλαβιάς. ***Και μην μου πεις ότι "τότε δεν ξέραμε τι ψηφίζαμε". Δηλαδή, ξαφνικά γίναμε σοφότεροι.
40 χρόνια τώρα -ψηφίζουμε και- μας κυβερνάνε τοπικές (και όχι μόνο) συντεχνίες πρώτη φορά επιλέξαμε κάτι "άλλο(;)", ας το δούμε πρώτα... ο νέος Υπουργός Οικονομικών πάντως μιλάει ξεκάθαρα για παραγωγή και ανάπτυξη.Από κει και πέρα, δεν νομίζω πως κάποιοι παράγουν και εμείς -σαν τεμπέληδες- τους τα τρώμε.Είχα την εντύπωση πως τον είχαμε ξεπεράσει αυτόν τον μύθο.Όλες οι χώρες έχουν χρέος*, εμείς (βρισκόμαστε -πλέον- στην 22η θέση) πχ έχουμε πληρώσει από το 1992 1,027 ΤΡΙΣ ευρώ (Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2015, σελ. 178**) και έχουμε χρέος 320 δις... γιατί η πολιτική "διάσωσης" έλεγε να δανειστούμε (από το 2009) άλλα 225 δις.. εκ των οποίων τα.. 250(!) τα δώσαμε (ψηφισμένο από την Βουλή) στις 5 τράπεζες... η οποίες τώρα ΠΑΛΙ έχουν πρόβλημα και... θα καταρρεύσουν. Τα "καλά χρόνια" ανατροφοδοτούσαμε το χρέος με... νέο χρέος. Όλες οι χώρες. Αυτή ήταν η παγκόσμια οικονομία/φούσκα, ενώ η πραγματική οικονομία δείχνει να μπορεί να ισορροπήσει -αν υπάρχει βούληση-, αν και ίσως να χρειάζεται τομή παγκόσμιας συναίνεσης. Κάποια στιγμή θα έσκαγε αυτό, το ότι εμείς βρεθήκαμε πιο γρήγορα "στο χείλος του γκρεμού", επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Δεν είναι δα και ότι όλος ο υπόλοιπος πλανήτης πετάει.. η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού πεινάει***, απλώς η πλειοψηφία είναι και εξαθλιωμένη (τα καλά χρόνια... τώρα είναι και οι εξαθλιωμένοι συντριπτική πλειοψηφία). Δεν προτιμάμε "άλλη μορφή σκλαβιάς", προτιμάμε -με την ευκαιρία της πρώτης φοράς.. ΔΝΤ στην Ε.Ε.-, να γίνει επιτέλους μια στροφή.Οι κοινωνικές συνθήκες στην Ευρώπη (άνοδος ακροδεξιάς κτλ) φέρνουν την αλλαγή. Αν θα είναι με θετικό ή αρνητικό πρόσημο μένει να το δούμε, αλλά τα πράγματα τα επόμενα -λίγα- χρόνια θα αλλάξουν... και δεν είναι καν στο χέρι μας. * http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt** http://www.minfin.gr/sites/default/files/financial_files/EISHGHTIKH%2BEKTESH%2B2015%2BGR.pdf*** βαριέμαι να ψάξω τα λινκ, τα ξέρεις...
Εγώ αγαπητέ Groucho θα μείνω σε μια πληροφορία που έγραψες εσύ νωρίτερα σήμερα, για το Βαρουφάκη:"...Είπε τότε ότι είναι οπαδός της μείωσης αμοιβών στο δημόσιο τομέα απο πάνω προς τα κάτω και κατά των απολύσεων..."Ας δούμε λοιπόν αν όντως θα πράξει το πρώτο (εγώ είμαι εναντίον των μαζικών απολύσεων, σημειωτέον--δεν ξέρω τι πιστεύει ο Σκυλακάκης γι αυτό το θέμα BTW, ούτε και με ενδιαφέρει να μάθω), καθώς και τι θα καταφέρει η νέα κυβέρνηση σχετικά με την φοροδιαφυγή. Ελπίζω βέβαια να μην δημιουργήσει υπερπολλαπλάσια άχρηστα έξοδα στο μεταξύ.
Φίλε Mono gia shmera mama sto yposxomai (2:37) Όλες οι χώρες έχουν χρέος, αλλά εμείς δημιουργήσαμε χρέος χωρίς να έχουμε σοβαρή εξαγωγική οικονομία. Οι άλλοι δανείζονται, παράγουν και εξάγουν--κερδίζουν από τον δανεισμό, τα "λεφτά" πιάνουν τόπο. Εμείς δημιουργήσαμε ένα τεράστιο αντιπαραγωγικό Δημόσιο με τα δανεικά, όχι δημιουργική οικονομία. Είναι ένας από τους λόγους που δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να βγούμε απ'την τρύπα που έχουμε πέσει. Σκέψου το και αλλιώς: πόσους μετανάστες υψηλών δεξιοτήτων είδες στην Ελλάδα όταν υπήρχαν χρήματα; Όλοι πήγαιναν στις Δυτικοευρωπαϊκές χώρας, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, τελευταία και στην Ασία, Ντουμπάι κλπ. Η Ελλάδα, ακόμα και τον καλό καιρό (πριν το 2009), εξήγε επιστήμονες, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό κλπ--κανείς δεν ερχόταν εδώ να δουλέψει, εκτός από πολύ φτωχούς μετανάστες, πρόσφυγες στην ουσία. Την στιγμή που έχουμε μια πανέμορφη χώρα, ωραία ζωή, ανθρώπους κλπ., είμαστε και μέλος της ΕΕ. Αυτό δεν είναι αποτυχία;Φαγώθηκαν τόσα λεφτά για προσωπική κατανάλωση, όχι για να δημιουργήσουμε κάτι που να μπορεί να σταθεί, να εξαχθεί, και να προσελκύσει και δημιουργικούς ανθρώπους απ'όλον το κόσμο να δουλέψουν εδώ. Όσο για το αν η παγκόσμια οικονομία είναι φούσκα, να σου πω κάτι παρεμφερές (γιατί εσύ βέβαια αναφέρεσαι σε χρηματιστηριακή φούσκα): Μπορεί σε κάποιον που ζει στην ελλάδα να μοιάζει πως υπάρχουν σχετικά λίγες ευκαιρίες να δημιουργήσει κανείς κάτι νέο και χρήσιμο, αλλά σε πληροφορώ πως στο εξωτερικό δεν είναι καθόλου έτσι. Γι αυτό χρειαζόμαστε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Χρειάζεται να σπρώξουμε τους νέους μας προς την έρευνα, και γενικά τα δημιουργικά επαγγέλματα. Και να προσελκύσουμε ταλέντα απ'το εξωτερικό.Πάντως ψοφάω απ'την περιέργεια να δω τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση σχετικά με το χάλι των πανεπιστημίων.
Ναι, για αυτήν την φούσκα μιλάω, τα λογιστικά μεγέθη είναι δυσανάλογα σε σχέση με την πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα το χρέος να είναι δυνατόν να καπελώσει οποιονδήποτε πέσει σε ατύχημα (μια ενδεχόμενη φυσική καταστροφή σε μια χώρα, λόγο αυτής της φούσκας θα πολλαπλασιαστούν τα χρόνια που θα -της- πάρει να ανακάμψει, αν "την αφήσουν" ποτέ).Δεν διαφωνώ στο προσωπική κατανάλωση και μη παραγωγή, το λέω και πιο πάνω, αυτό πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα, εφόσον κιόλας υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες σε αυτή τη χώρα...Συμφωνώ επίσης, πως είναι μεταξύ άλλων (γραφειοκρατία, σταθερό φορολογικό, διαφάνεια στην λειτουργία του κράτους κ.α.), θέμα εκπαιδευτικού συστήματος.Επιμένω όμως, πως ακόμα και οι χώρες με ευκαιρίες που λες, είναι απλά ένα μικρό -αναλογικά με το σύνολο του πληθυσμού- μέρος του πλανήτη και ακόμα και σε αυτό η πλειοψηφία είτε “πονάει”, είτε καταναλώνει... μαλακίες, είτε δημιουργεί αέρα. Υπάρχουν τομείς με "αγαθά" ή "υπηρεσίες" που κάνουν μεγάλο τζίρο, που αν το σκεφτείς, δεν χρησιμεύουν σε τίποτα, χώρια από τον τζίρο σε εξοπλιστικά και οπλικά συστήματα. Υπάρχουν φυσικά και "υγιείς" κλάδοι, αλλά ακόμα και αυτοί, λόγο της δυσαναλογίας των μεγεθών, υπηρετούν το υπερκέρδος των εταιρειών και την συμβολή τους στο χρηματιστηριακό γίγνεσθαι της φούσκας, αντί της ταχύτερης ανάπτυξης του κλάδου τους με σκοπό την υπηρεσία τους στην κοινωνία.Τα Πανεπιστήμια, έχουν και πολλά καλά που επιλέγουμε να μην αναγνωρίζουμε, το εκπαιδευτικό σύστημα όμως στο σύνολο του θέλει -επιτέλους- ριζικές αλλαγές.οι άνθρωποι που ανέλαβαν τις αλλαγές μου δημιουργούν μια -συγκρατημένη- αισιοδοξία... μένει να δούμε. Υγ: Θα επιμείνω και σε κάτι ακόμα.Αντιπαραγωγικό ναι (3η θέση από το τέλος σε σχετική μέτρηση πάντω από Ρουμανιία/Βουλγαρία), με δανεικά και που δεν παράγει ναι, διεφθαρμένο από πάνω προς τα κάτω επίσης ναι, τεράστιο όμως δημόσιο όχι.
Μα τώρα είναι αυτά σοβαρά επιχειρήματα και τεκμηριωμένος λόγος; Εντάξει, ούτε το εξάχρονο ανιψάκι μου δεν μπορεί να πείσει,γιατί κι αυτό έχει μάθει το κόλπο που το κέρδιζα στη τρίλιζα και δεν χάνει πια. Χιλιοειπωμένα λόγια! Το άρθρο μοιάζει να έχει γραφεί από τη κουτσομπόλα του χωριού ή τον μπάρμπα που παίζει πρέφα στο καφενείο, τόσο σοβαρή πολιτική και οικονομική ανάλυση!