Σύμφωνα με τον Γουίνστον Τσόρτσιλ ο Άλαν Τιούρινγκ ήταν το πρόσωπο «που έκανε την μεγαλύτερη προσωπική συμβολή στη νίκη των συμμάχων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Η ανακάλυψη του Τιούρινγκ ήταν ένα ορόσημο της νίκης, όμως η ίδια κυβέρνηση που τον συνεχάρη αργότερα άσκησε δίωξη και τον ευνούχισε χημικά τον πρωτοποριακό μαθηματικό και επιστήμονα υπολογιστών επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.
Ο Τιούρινγκ αυτοκτόνησε το 1954, δύο χρόνια μετά τον ευνουχισμό του. Του δόθηκε χάρη μετά το θάνατό του, το 2013, από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Η ιστορία της ζωής του Τιούρινγκ έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τίτλο «Το παιχνίδι της μίμησης» με πρωταγωνιστή την Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Ο ηθοποιός, ο οποίος προτάθηκε για Όσκαρ για την απόδοση του στην ταινία, έχει συντάξει ένα ανοιχτό γράμμα προς την βρετανική κυβέρνηση, ζητώντας να δώσει άφεση σε περίπου 49.000 άντρες που καταδικάστηκαν από τον πλέον ανενεργό νόμο περί «εξαιρετικά άσεμνης συμπεριφοράς» που καθιστούσε την ομοφυλοφιλία έγκλημα. Ο νόμος καταργήθηκε πλήρως το 2001 και από αυτούς τους άντρες περίπου 15.000 βρίσκονται ακόμα εν ζωή.
Στην επιστολή αναφέρεται: ««Οι ομοφοβικοί νόμοι της Μεγάλης Βρετανίας έκαναν τη ζωή γενιών ομοφυλόφιλων και αμφισεξουαλικών ανδρών αφόρητη. Τώρα είναι πια στα χέρια των νεαρών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, να αναγνωρίσουν αυτό το σημάδι στην ιστορία μας και να μην το αφήσουν να συνεχίσει να υπάρχει. Καλούμε την κυβέρνηση της μεγαλειότητας να ξεκινήσει συζήτηση για την πιθανότητα άφεσης όλων των ανδρών, νεκρών ή ζωντανών που καταδικάστηκαν όπως ο Αλαν Τιούρινγκ».
Την επιστολή έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 40.000 άνθρωποι, αναμεσά τους και ο Στίβεν Φράι, ο σκηνοθέτης του «Παιχνιδιού της Μίμησης» Μόρτεν Τίλντουμ, η ανηψιά του Τιούρινγκ Ρέιτσελ Μπαρνς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής της Βρετανίας.
σχόλια