Κάθε χρόνο, περίπου 8,8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς της γης, μια ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Το νέο νούμερο προέκυψε μέσω μιας έρευνας που παρακολούθησε τα απόβλητα από τις πηγές μέχρι την κατάληξη τους.
Η έρευνα έγινε από τη Τζένα Τζάμπεκ, καθηγήτρια περιβαλλοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.
Οι χώρες που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας. Η Τζάμπεκ προβλέπει ότι μέχρι το 2025 το πλαστικό που θα βρίσκεται στους ωκεανούς θα έχει φτάσει τα 170 εκατομμύρια τόνους. Αυτός ο αριθμός βασίζεται στη σημερινή ανθρώπινη συμπεριφορά και στα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων, αν και, όπως λέει, υπάρχουν μερικά σημάδια βελτίωσης.
Περισσότερα από τα μισά πλαστικά απόβλητα στους ωκεανούς προέρχονται από πέντε χώρες: Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Σρι Λάνκα. Η μόνη βιομηχανοποιημένη δυτική χώρα που βρίσκεται στους πρώτους 20 της λίστας είναι οι ΗΠΑ.
Η Κίνα είναι υπεύθυνη για 2,4 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που καταλήγει στον ωκεανό, αποτελώντας το 28% του συνόλου. Οι ΗΠΑ με 77.000 τόνους συμβάλλουν με λιγότερο από 1%. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν συστήματα που «παγιδεύουν» και συλλέγουν τα πλαστικά, λέει η Τζάμπεκ.