Η επιστολή του Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ

Η επιστολή του Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα. Αυτή είναι η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters.

«Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2015

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup,

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο λαός της Ελλάδας έχει κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρύθμισης με στόχο την διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμβλυνση του σημαντικού κοινωνικού κόστους της συνεχιζόμενης κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και γενικές εκλογές, και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές ρυθμίσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της, περίοδος στη διάρκεια της οποίας θα προχωρήσουμε από κοινού και θα κάνουμε την βέλτιστη χρήση της δοθείσας ευελιξίας στις τρέχουσες ρυθμίσεις, προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση και αξιολόγηση στη βάση των προτάσεων, από την μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και από την άλλη των θεσμών.

Ο σκοπός του αιτήματος για εξάμηνη παράταση της διάρκειας της Συμφωνίας είναι:

α) Να συμφωνήσουμε τους αμοιβαίως αποδεκτούς οικονομικούς και διαχειριστικούς όρους η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασίας με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας θα επιτύχει κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψιν την παρούσα οικονομική κατάσταση.

β) Να εξασφαλιστεί, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν πλήρως, απέχοντας παράλληλα από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

γ) Να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εισάγει εκ νέου την παραίτηση (waiver) σε συμφωνία με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ για τη διάρκεια της Συμφωνίας.

ε) Να ξεκινήσουν οι εργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια πάνω σε ένα μελλοντικό Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη που οι ελληνικές αρχές οραματίζονται μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της τρέχουσας Συμφωνίας.

στ) Να συμφωνηθεί η εποπτεία στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ - στο ίδιο πνεύμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - κατά την διάρκεια της περιόδου παράτασης του προγράμματος

ζ) Να συζητηθούν τρόποι εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων και βοήθειας για το χρέος για εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της Συμφωνίας και στο πλαίσιο του ακόλουθου Συμβολαίου

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για  (α) την επίτευξη της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας  και (β) για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις ουσιαστικές, ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσω της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της αμειβόμενης απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Με εκτίμηση,

Γιάνης Βαρουφάκης

Υπουργός Οικονομικών

Ελληνική Δημοκρατία»

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Καλά το πήγαινε σε όλη την επιστολή, αλλά τους το χάλασε στο τέλος.Τι σημαίνει "για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσω της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της αμειβόμενης απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.";;;;Ρε τι λέτε, κάναμε τόσο κόπο να σας φτάσουμε εκεί που είσαστε και εσείς θέλετε τώρα να μας τα αλλάξετε;