Πώς βλέπουν τα γερμανικά κόμματα την τετράμηνη παράταση στην Ελλάδα

Πώς βλέπουν τα γερμανικά κόμματα την τετράμηνη παράταση στην Ελλάδα Facebook Twitter
3

Η τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί πρώτο θέμα στην ατζέντα της γερμανικής Βουλής και θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή, που οι βουλευτές θα κριθούν να την εγκρίνουν. Το βράδυ της Τρίτης συνεδρίαζαν για το θέμα οι κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Νίκου Χειλά στο Βήμα, η έγκριση αναμένεται να έρθει και με μεγάλη πλειοψηφία, όχι όμως χωρίς τριβές. Λίγοι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), αλλά κυρίως του αδελφού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), προβάλουν σθεναρή αντίσταση στην παράταση. «Αν κάνουμε σκόντο στους Έλληνες, η απειθαρχία θα διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε στη συνεδρίαση ο βαυαρός βουλευτής Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος δήλωσε πως θα καταψηφίσει την παράταση.

Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε, με την εισήγηση του οποίου ξεκίνησε η συνεδρίαση, πρότεινε την αποδοχή της παράτασης. Εξήγησε, μεταξύ άλλων, πως το πρώτο στάδιο θα είναι η αναγνώριση «χωρίς μεν και αλλά» του μνημονίου από την Αθήνα και ταυτόχρονα η έγκριση της παράτασης από τους υπουργούς οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης και από τέσσερα κοινοβούλια (γερμανικό, ολλανδικό, φινλανδικό, εσθονικό), ενώ αποκαλούσε συνεχώς ως  «τρόικα»  την αναβαπτισμένη σε «θεσμούς» τριάδα των δανειστών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν).

Τόνισε πως στο δεύτερο στάδιο, η «τρόικα» θα πρέπει να ελέγξει, ως τα τέλη Απριλίου, αν τα νέα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η Αθήνα στο πλαίσιο της «ευελιξίας» δεν είναι μόνο «κατάλληλα κατά αφηρημένο τρόπο», αλλά και συμβατά με το μνημόνιο, «δημοσιονομικά ουδέτερα» (δεν βαρύνουν πρόσθετα τον προϋπολογισμό) και νομικά άψογα. Στο τρίτο στάδιο, θα γίνει η τελική αξιολόγηση του προγράμματος από την «τρόικα», προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσης και τα χρήματα που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από τα κέρδη της ΕΚΤ. Αυτό όμως θα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βήματος, στη συζήτηση που επακολούθησε μίλησαν αρχικά όσοι ήταν κατά της παράτασης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Αλλά το κλίμα άλλαξε όταν μίλησε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία συνηγόρησε υπέρ της παράτασης. Τόνισε ότι «η Ελλάδα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα» αλλά πρόσθεσε πως «η προσπάθεια της Ελλάδας δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει», για το οποίο την επευφήμησαν οι βουλευτές.

Σύμφωνα με παριστάμενο, που επικαλείται το Βήμα, ο Σόιμπλε απέφυγε να κάνει εμφάνιση «θριαμβευτή», «ο τόνος της ομιλίας του ήταν ψυχρός, αντικειμενικός», ενώ εξέφρασε και κατανόηση για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε από τους βουλευτές να μην του την κάνουν δυσκολότερη.

Στο μεταξύ όμως, ο πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ πρότεινε ένα κείμενο απόφασης στη Βουλή που θα λέει, ότι η παράταση αποσκοπεί αποκλειστικά στην ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονίου και ότι αυτό δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα σχέδια της Αθήνας. Η πρόταση αναμένεται ωστόσο να πέσει μάλλον στο κενό. Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γκέρνοτ Έρλερ (το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD είναι ο κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών) την χαρακτήρισε πάντως «καθαρή προβοκάτσια», τονίζοντας «δεν πρόκειται να την υποστηρίξουμε».

«Αν κρίνει κανείς από τα χειροκροτήματα, τότε οι υποστηρικτές της παράτασης ήταν περισσότεροι από τους επικριτές της» έλεγε ο βουλευτής Ντέτλεφ Σάιφ. Η τελική απόφαση αναβλήθηκε για την Πέμπτη. Αναμένεται ότι «Όχι» θα ψηφίσουν γύρω στους 25 με 30 βουλευτές – μια ασήμαντη μειοψηφία σε σχέση με τους 504 βουλευτές που διαθέτουν τα δυο κυβερνητικά κόμματα σε σύνολο 611 στη Βουλή.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που συνεδρίαζαν πιο δίπλα, αναμένεται να ψηφίσουν μαζικά υπέρ της παράτασης, αν και την τελική στάση τους θα καθορίσουν και αυτοί την Πέμπτη. «Η Αθήνα πήρε τελευταία λογική στάση» είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Τόμας Όπερμαν και εξήγγειλε την συμπαράστασή του προς τη νέα κυβέρνηση συνδέοντας της όμως με πολλά «εάν»: «Εάν οι Έλληνες πατάξουν τη διαφθορά, εάν καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο τσιγάρων, εάν τα βάλουν με την ολιγαρχία, ... κλπ. κλπ., τότε θα τους δώσουμε αμέριστη υποστήριξη» είπε.

Η Linke (Αριστερά) έχει στο μεταξύ μεγάλο πρόβλημα καθώς τα περισσότερα μέλη, όπως αναφέρει το Βήμα, νιώθουν «ναυτία» και μόνο στη σκέψη, ότι θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του Σόιμπλε. «Αν ψηφίσουμε υπέρ, θα είναι σαν να αναγνωρίζουμε και εμείς το μνημόνιο. Μέχρι τώρα όμως το απορρίπταμε – και οι λόγοι για την απόρριψη παραμένουν και τώρα οι ίδιοι», έλεγε η βουλευτής Γιούτα Κρέλμαν, ωστόσο δεν απέκλειε το «ναι». Ο λόγος γι' αυτό ήταν ένα SMS του Τσίπρα στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι, με το οποίο του ζητούσε να ψηφίσει υπέρ της παράτασης.

«Θα το κάνω από αγάπη στον Αλέξη» έλεγε μια άλλη βουλευτής, που θέλει να μείνει ανώνυμη. «Tο μυαλό μου λέει "όχι", αλλά η καρδιά μου "ναι"», πρόσθετε. Άλλοι πάλι τόνιζαν, ότι το «ναι» εμπεριέχει και τα δυο – και καρδιά και μυαλό. Σε δοκιμαστική ψηφοφορία 40 ψήφισαν «Ναι» και 11 λευκό.

Ο Γκίζι φέρεται να έβγαλε ένα πύρινο λόγο υπέρ του «ναι», με το οποίο διαφώνησε κυρίως η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Σάρα Βάγκενκνεχτ. Η τελική στάση της Linke θα καθοριστεί σε έκτακτη συνάντηση, το πρωί της Παρασκευής, μια ακριβώς ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής. «Το πνεύμα της εποχής αλλάζει» είπε ο Γκίζι. «Κι αυτό συμβαίνει πάντα όταν επίκειται μια μεγάλη πολιτική στροφή».

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"«Αν κάνουμε σκόντο στους Έλληνες, η απειθαρχία θα διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε στη συνεδρίαση ο Βαυαρός βουλευτής Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος δήλωσε πως θα καταψηφίσει την παράταση."Απειθαρχία λέγεται η απαίτηση να ζήσεις αξιοπρεπώς; Τότε ναι, είμαι κι εγώ απείθαρχος και πιστεύω και πολλοί άλλοι στην ΕΕ.Δεν ζητώ χλιδή και φορολογικούς παραδείσους, αλλά ζητώ λογική και ανθρώπινη φορολόγηση για όλους ανεξαιρέτως. Ζητώ το δικαίωμα στην εργασία με ανθρώπινες συνθήκες και όχι 16ωρη εργασία με μισθούς πείνας. Ζητώ το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τα χρήματα που έχω ΗΔΗ έχω πληρώσει και όχι να μου ζητάνε να πληρώσω επιπλέον συμμετοχή σε φάρμακα ή να δίνω "φακελάκι" στους γιατρούς για να κάνουν σωστά την δουλειά που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εφόσον εργάζονται σε δημόσιο νοσοκομείο.Ζητώ το δικαίωμα της σύνταξης σε λογική ηλικία και όχι στα 70, σύνταξη την οποία θα πάρω από τα χρήματα που έχω ΗΔΗ πληρώσει τόσα χρόνια υποχρεωτικά στα ασφαλιστικά ταμεία.Αν αυτά που ζητώ σας φαίνονται υπερβολικά κ. Μίχελμπαχ, τότε είμαι εγώ απείθαρχος ή εσύ απάνθρωπος και εκτός λογικής;
Μόνο που όλα αυτά όφειλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις να τα κάνουν! Οι οποίες για να δικαιολογήσουν την διαχρονική ανικανότητά τους έριξαν στο μνημόνιο ολη την ευθύνη. Να θυμηθουμε οτι πριν το μνημόνιο κάθε μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να βάλει καποια τάξη στην Υγεια, στην Παιδεία, στο Δημόσιο έβρισκε τοίχο?Οτι και επί μνημονίου οι πρωτοι που την πληρωσαν ηταν οι συνταξιούχοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι για να μη θιγεί ο σπάταλος και αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας? που είχε και έχει βέβαια συνδικαλιστάρες τρόφιμους των κομμάτων εξουσίας.Μήπως να βγαλουμε και τις δικές μας ευθύνες απ΄εξω που παντα ψηφίζαμε όποιον χαιδευε τα αυτιά μας? μην αναφέρω όλα τα πρόσφατα παραδείγματα... Τα τελευταία χρόνια ήταν προτιμότερο να ακούμε οτι φταινε οι ξενοι απο το να κανουμε ενα αληθινό απολογισμό πως λειτούργούμε σαν χώρα ή πως σκεφτόμαστε και ενεργούμε σαν πολιτες. Σήμερα ζούμε μια ακόμη τετοια όμορφη αυταπάτη, ο,τι μας έρθει στο μέλλον θα φταιει ο αλητηριος Σόιμπλε.Αυτοί όλοι που μας τη λένε με τόσο θράσος μπορεί να μην έχουν λυμένα όλα τα δικά τους προβλήματα αλλά έχουν αντιμετωπίσει προ πολλού τουλάχιστον τα στοιχειώδη.