WSJ: Θετικό το μέτρο με τη λοταρία αποδείξεων

WSJ: Θετικό το μέτρο με τη λοταρία αποδείξεων Facebook Twitter
2

Θετικό βρίσκει το μέτρο με τη λοταρία αποδείξεων που σκέφτεται να καθιερώσει το οικονομικό επιτελείο, η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκριση της από την Πορτογαλία ότι εκεί το μέτρο πέτυχε και υπήρξε αύξηση στην έκδοση αποδείξεων και στην είσπραξη ΦΠΑ.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, αυξήθηκαν πάνω από 4%, ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε μόνο κατά 2%.

Στην πορτογαλική κλήρωση κληρώνονται αυτοκίνητα μάρκας Audi, «γιατί η γερμανική εταιρεία έκανε την καλύτερη προσφορά στην πορτογαλική κυβέρνηση».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα δέχτηκε χλευαστικά σχόλια όταν πρότεινε μέτρα όπως αυτά της λοταρίας και των μυστικών εφοριακών.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Γνωστή μεγάλη αλυσίδα από εστιατόρια πίτσας στην Ελλάδα, προσφέρει κληρώσεις αν οι πελάτες καταχωρίσουν την απόδειξή τους στην ιστοσελίδα της εδώ και χρόνια. Από την δική μας οικογένεια αλλά και φίλων και γνωστών... ο μέσος πελάτης εισάγει σε σύστημα την απόδειξη για να πάρει μια πίτσα μισοτιμής ή ένα κουτάκι αναψυκτικό δωρεάν, δεν θα το κάνει για αυτοκίνητο; Το συγκεκριμένο μέτρο με λοταρία αποδείξεων μόνο θετικό μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς αφού πρακτικά όλες οι αγορές πρέπει να συνοδεύονται από απόδειξη. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η φοροδιαφυγή και η "έκπτωση" προς τον καταναλωτή χωρίς απόδειξη, ίσως να είναι μεγάλη για αγορά λαχείου... πχ. άλλο να ζητήσεις απόδειξη για ένα καρβελάκι ψωμί των 70 σεντς και άλλο να ζητήσεις απόδειξη για παπούτσια που θα έπαιρνες 5 ευρώ φθηνότερα και άλλο έναν τόνο καυσόξυλο που σου δίνει 2 τσουβαλάκια δώρο επιπλέον αν δεν κόψει απόδειξη κλπ. Παρατηρούμε δηλαδή μια συναινετική φοροδιαφυγή προκειμένου να γλυτώσει ο ένας την φορολογία και ο άλλος την καταβολή ΦΠΑ. Στις περιπτώσεις όμως που δεν υπάρχει "έκπτωση" και συνενοχή, σίγουρα ο πελάτης θα είχε ένα ισχυρό κίνητρο για να ζητήσει απόδειξη όταν ο καταστηματάρχης την "ξεχνά".Κατ εμέ, μεγαλύτερο γκρίζο σημείο είναι η μηχανογραφική υποδομή που θα επιτρέψει την καταχώριση των αποδείξεων, αν δηλαδή θα πρέπει απλά να εισάγει κανείς τα αναγραφόμενα στοιχεία (τα οποία και ανάλογα την ταμειακή μπορεί να διαφέρουν) που ίσως δεν προσφέρουν μοναδικοποίηση της κάθε απόδειξης, του συστήματος εισόδου και αν ο καταστηματάρχης θα πρέπει να αγοράσει νέα ταμειακή μηχανή που δημιουργεί κόστος.