Οι γερουσιαστές της αμερικανικής πολιτείας Γιούτα ενέκριναν ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που επιτρέπει την επαναφορά του εκτελεστικού αποσπάσματος για τους θανατοποινίτες, σε περίπτωση που συνεχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα για τις θανατηφόρες ενέσεις.
Διάφορες αμερικανικές πολιτείες αντιμετωπίζουν προβλήματα από την έλλειψη αυτών των φαρμάκων, ενώ αρκετές μελετούν εναλλακτικές μεθόδους εκτέλεσης μετά τα πρόσφατα περιστατικά οδυνηρών πολύωρων θανάτων που προκλήθηκαν από τη χρήση πειραματικών φαρμάκων στις ενέσεις.
Το νομοσχέδιο στη Γιούτα εκκρεμεί να επικυρωθεί από τον ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της νοτιοδυτικής πολιτείας Γκάρι Χέρμπερτ, ο οποίος όμως δεν έχει κάνει γνωστό εάν θα το υπογράψει τελικά.
Η Γιούτα εγκατέλειψε την πρακτική του εκτελεστικού αποσπάσματος περισσότερο από μία δεκαετία πριν, ωστόσο κάποιοι θανατοποινίτες που καταδικάστηκαν πριν το 2004 μπορούσαν και μπορούν ακόμα να επιλέξουν τη μέθοδο αυτή - όπως και έγινε στην περίπτωση του Ronnie Lee Gardner το 2010. Αν τελικά τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα είναι η μοναδική αμερικανική πολιτεία που θα χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο εκτέλεσης.
Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, ο Ρεπουμπλικανός Πολ Ρέι, επιχειρηματολόγησε πως το εκτελεστικό απόσπασμα είναι μία πιο γρήγορη και πιο «ανθρώπινη» μορφή εκτέλεσης συγκριτικά με τους οδυνηρούς θανάτους καταδικασθέντων σε εκτελέσεις με ένεση.
Από την πλευρά τους, πολέμιοι του νομοσχεδίου τονίζουν ότι η πρακτική συνιστά επαναφορά των ημερών της Άγριας Δύσης στην πολιτεία και θα οδηγήσει στη διεθνή καταδίκη της Γιούτα.
Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να αποφανθεί εντός του Απριλίου επί της συνταγματικότητας των θανατηφόρων ενέσεων, που είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος εκτέλεσης, αλλά όλο και πιο αμφιλεγόμενος.
σχόλια