Με έγγραφο του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απαντά σε ερώτηση στη Βουλή του Ευάγγελου Μειμαράκη ο οποίος ρωτά γιατί η συμφωνία παράταση του μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές-εταίρους της δεν έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή. Ρωτούσε επίσης πότε η κυβέρνηση θα ενημερώσει για αυτή τη συμφωνία το Κοινοβούλιο.
Στο έγγραφο του ο κ. Παππάς αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση για κύρωση της συμφωνίας ενώ σημειώνει ότι μια τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται ούτε από το ελληνικό δίκαιο. Στην απάντηση του ο υπουργός επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με το νομότυπο της διαδικασίας.
Αναλυτικά η επιστολή του υπουργού:
«Ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση, πολύ περισσότερο «συμφωνία παράτασης του Μνημονίου», όπως αναφέρεται στην ερώτηση. Στις 26.2.2015 παρατάθηκε η ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF/ESM), μέχρι το τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους. Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους. Καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση από τη χώρα μας, ο ESM δεν απαιτεί καμία περαιτέρω διαδικασία κύρωσης, πέραν της υπογραφής του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Το ελληνικό δίκαιο ομοίως δεν επιβάλλει την κύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης για τον ίδιο ως άνω λόγο.
Η υπογραφή της παράτασης της δανειακής σύμβασης, συνοδεύεται από κείμενο πολιτικών πρωτοβουλιών του υπουργού Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στο Eurogroup και δόθηκε στη δημοσιότητα. Το περιεχόμενο του κειμένου αυτού δεν συνιστά Σύμβαση και κανένας λόγος κυρώσεώς του από τη Βουλή δεν υφίσταται. Σχετική είναι και η από 27.2.2015 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα προκύψει μετά τη λήξη της παράτασης της ισχύουσας δανειακής σύμβασης θα έρθει φυσικά προς κύρωση στη Βουλή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα».
σχόλια