Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία και σε μία πιθανή έξοδο από το ευρώ, επισημαίνει η βρετανική Guardian, μετά το αυστηρό μήνυμα του ΔΝΤ, που απέκλεισε οποιαδήποτε καθυστέρηση της πληρωμής των δόσεων. Η Αθήνα πρέπει να καταβάλει 1 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.
Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η καθυστέρηση των πληρωμών θα είναι μία άνευ προηγουμένου ενέργεια που θα χειροτερέψει την κατάσταση. Μιλώντας κατά την εαρινή σύνοδο, είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει δεχθεί καθυστερήσεις σε πληρωμές τα τελευταία 30 χρόνια.
Όπως επισημαίνει η Guardian, η παρέμβαση της Λαγκάρντ είναι πιθανό να αυξήσει τους φόβους ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως καθυστερήσεις είχαν «χορηγηθεί σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες... και αυτό δεν ακολουθήθηκε από πολύ παραγωγικά αποτελέσματα». Επεσήμανε πως το Ταμείο είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανόνες και ενώ όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες, πρόσθεσε πως «σαφώς δεν είναι μια πορεία δράσης που δεν προτείνεται στην τρέχουσα περίσταση».
Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ έγιναν μετά από δημοσίευμα των Financial Times που ισχυρίζεται πως ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μια «ανεπίσημη προσέγγιση» για να συζητηθεί το θέμα της καθυστέρησης των δόσεων, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε το άρθρο.
Εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ και αναγκαστεί να αθετήσει τις πληρωμές προς το προσωπικό του δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους και τους δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας, οι οικονομολόγοι εικάζουν ότι θα αναγκαστεί να εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων ώστε να αποφευχθεί η φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα, σημειώνει η Guardian. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, γίνεται όλο και πιο έντονη η σκέψη ότι αν η Ελλάδα δεν προτείνει ένα λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard φάνηκε να άνοιξε τον δρόμο για ένα Grexit, όταν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε πως η ευρωζώνη μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι για τα υπόλοιπα μέλη του μπλοκ «δεν θα είναι ομαλή διαδικασία, αλλά θα μπορούσε ίσως να γίνει».
Αναλυτές της IHS Global Insight δηλώνουν ότι ο κίνδυνος ενός Grexit αυξάνεται μέρα με τη μέρα. «Χωρίς την εκταμίευση κονδυλίων μέχρι τις αρχές Μαΐου, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να αποφύγει τη χρεοκοπία. Παρά το γεγονός ότι μια χρεοκοπία δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη, θα μπορούσε να επιταχύνει μια σειρά από γεγονότα που θα αφήσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με λίγες επιλογές από το να αρχίσει να εκτυπώνει το δικό της νόμισμα», τονίζουν σύμφωνα με την Guardian.
σχόλια