Παράταση για δυο μήνες στο πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στα τρόφιμα και καύσιμα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών την Τρίτη (29/4).
«Θα δοθεί παράταση για δυο μήνες και ο λόγος είναι ότι σε ένα από τα επόμενα υπουργικά θα έχουμε εισηγήσεις από το αρμόδιο υπουργείο για την αγορά και την λειτουργία του ανταγωνισμού» ανέφερε στις δηλώσεις του συγκεκριμένα.
Το μέτρο, που είχε τεθεί σε ισχύ για την αναχαίτιση της ακρίβειας και την προστασία των καταναλωτών, ήταν προγραμματισμένο να λήξει στις 30 Απριλίου. Πλέον, η παράταση καλύπτει προϊόντα πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, βρεφικά είδη και καύσιμα, ενώ επεκτείνονται και τα μέτρα για τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ έως τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ, ο πληθωρισμός εμφανίζει τάσεις υποχώρησης και αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος χαμηλότερα από το 2024, γεγονός που ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει τον πληθωρισμό στα τρόφιμα στο 2,2% τον Μάρτιο.
Παράλληλα, τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν έντονη κινητικότητα: την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, σύμφωνα με την Circana, η αξία των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 4%, ενώ ο όγκος κατά 2,3%.
Έρευνα της Nielsen καταδεικνύει ότι υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως ο κλάδος του λιανεμπορίου τροφίμων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2025, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Οι πωλούμενοι όγκοι προβλέπεται να παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα, βελτιώνοντας ελαφρώς σε σχέση με το 2024.
Κυριότερη πρόκληση για την αγορά θεωρείται η κυβερνητική ρύθμιση (56% για το βραχυπρόθεσμο και 68% για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα), ενώ ακολουθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Αναφορικά με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας, οι λιανέμποροι εμφανίζονται θετικότεροι στην εφαρμογή του, χαρακτηρίζοντάς τον κατανοητό και εφαρμόσιμο. Ωστόσο, οι προμηθευτές εκφράζουν επιφυλάξεις, με το 50% να δηλώνει ότι οι κανόνες εφαρμογής του δεν είναι επαρκώς ξεκάθαροι.