FT: Η Ελλάδα απέχει 4-6 εβδομάδες από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων

FT: Η Ελλάδα απέχει 4-6 εβδομάδες από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
3

«Πριν από λίγους μήνες η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στην Ελλάδα φαινόταν μακρινή», γράφουν οι Financial Times, προσθέτοντας όμως ότι με την χώρα να ξεμένει από χρήματα και τους νευρικούς καταθέτες να βγάζουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες, η συζήτηση για τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα είναι εκτεταμένη και οι αναλυτές προειδοποιούν την Αθήνα ότι σύντομα θα αναγκαστεί να τα εφαρμόσει.

«Η Ελλάδα ξεμένει από επιλογές για να αποφύγει τους κεφαλαιακούς ελέγχους», είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Daniel Gros, διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ενός think - tank στις Βρυξέλλες. Ο Gros σημειώνει πως «απέχουμε τέσσερις με έξι εβδομάδες από την πιθανή επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων», προσθέτοντας όμως πως «Πάντα μπορεί να υπάρξει μια προσωρινή λύση, που οι πολιτικοί της ευρωζώνης μπορεί να εμφανίσουν από το πουθενά, αλλά πλέον φτάνουμε πολύ κοντά».


Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει λόγω της μη αποπληρωμής της δόσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου, σχολιάζουν οι Financial Times. Προσθέτουν ότι η Ελλάδα τότε θα μπορούσε να αναγκαστεί να επαναλάβει αυτό που έκαναν Κύπρος και Αργεντινή, οι οποίες επέλεξαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την «αιμορραγία» των τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση.


Αλλά η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων δεν θα είναι απλή, τονίζει το άρθρο, συμπληρώνοντας πως τα μέτρα αυτά αποδοκιμάζονται από τις Συνθήκες της ΕΕ, οι οποίες υποστηρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων. «Θα είναι στο χέρι της κυβέρνησης να εφαρμόσει μη δημοφιλή μέτρα, όπως ο περιορισμός των αναλήψεων μετρητών από τους πολίτες», γεγονός που θα εκθέσει την Αθήνα στον θυμό των πολιτών, επισημαίνεται.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου: Άνοιξε η πλατφόρμα, ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση σε α' φάση

Οικονομία / Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Άνοιξε η πλατφόρμα, ποιους αφορά, ποιοι δικαιούνται έκπτωση μέχρι και 80%

Αφορά στην εξαγορά 90.000 καταπατημένων ακινήτων - Βήμα προς βήμα η διαδικασία - Απαραίτητη προϋπόθεση η δήλωση του ακινήτου στο Ε9 τουλάχιστον 5 χρόνια πριν την αίτηση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Οπότε όλοι ξέρουμε πότε θα γίνει, άρα μέχρι τότε θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι!Είμαστε σοβαροί; Αυτά γίνονται ξαφνικά, απροειδοποίητα και άμεσα και όχι με τόσο προβλέψιμο διάστημα όπως αυτό που αναφέρει ο κύριος αρθρογράφος. Συνήθως μάλιστα προηγούνται (καλή ώρα), κάποια άρθρα εφησυχασμού των προβάτων εεε πολιτών θέλω να πω.