Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής Facebook Twitter
Menelaos Myrillas/SOOC
0

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς Αθήνα και δανειστές προετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup την ίδια ημέρα, με στόχο να γίνει προσπάθεια σύγκλισης στις θέσεις των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του το μεσημέρι από την Αγία Πετρούπολη, αναμένεται να έχει επαφές με συνεργάτες του και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να συζητήσει την τακτική που θα ακολουθήσει στη Σύνοδο, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο Γιούνκερ είχε από χθες επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα της Ελλάδας, επικοινωνώντας διαδοχικά με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολαντ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής, έστειλε χθες αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά να δεχθεί την πρόταση των δανειστών ως βάση συζήτησης, αλλιώς θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία. «Βρισκόμαστε κοντά στο σημείο εκείνο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αποδοχή μίας καλής, όπως την βλέπω εγώ, προσφοράς για συνεχιζόμενη στήριξη, ή να κατευθυνθεί προς τη χρεοκοπία. Στο τέλος της ημέρας, αυτό μπορεί να είναι μόνο μια ελληνική απόφαση και μία ελληνική ευθύνη».

Τόνισε ότι τα παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν και διευκρίνισε ότι αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών. Όπως είπε, ο σκοπός είναι «να βεβαιωθούμε ότι όλοι καταλαβαίνουν τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των αποφάσεών μας. Πρέπει να απαλλαγούμε από την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει μια μαγική λύση σε επίπεδο ηγετών. Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αποτελέσει το τελικό βήμα. Δεν θα υπάρξουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό εξακολουθεί να παραμένει αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτήρισαν «αναμενόμενα, αχρείαστα και προβλέψιμα τα τελεσίγραφα, που δεν έχουν θέση στη συζήτηση και δεν θα επηρεάσουν την ουσία της».

Ο Τουσκ διευκρίνισε ότι εκτός των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως πρόεδρος του Eurogroup έχουν επίσης προσκληθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, το Reuters μετέδωσε χθες, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το πώς θα διαχειριστούν μία ελληνική χρεοκοπία, στο Eurogroup της Δευτέρας, αν η Αθήνα δεν καταθέσει νέες προτάσεις. Όπως ανέφερε το πρακτορείο, προκειμένου το Eurogroup αλλά και η Σύνοδο Κορυφής να εξετάσουν μία συμβιβαστική λύση, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να υποβάλει νέες προτάσεις για επίμαχα θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον ΦΠΑ, δηλώνουν οι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις», δηλαδή στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι «με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό δυστυχώς, είναι αδύνατον». Επανέλαβε τη σταθερή θέση του ότι «το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα», αλλά ευρωπαϊκό. «Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της», τόνισε και υποστήριξε πως το ζήτημα είναι «εάν η ΕΕ θα ξαναδώσει χώρο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην ευημερία. Αν θα δώσει χώρο σε πολιτικές αλληλεγγύης αντί σε πολιτικές επιβολής αδιέξοδων και αποτυχημένων προγραμμάτων».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM