Μετά τη νέα αποτυχία χθες των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα, στο εσωτερικό της Γερμανίας έχουν ενταθεί οι επικρίσεις απέναντι στη σκληρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κυρίως οι Γερμανοί Πράσινοι κατηγορούν το ΔΝΤ ότι επιθυμεί να επιβάλει στην Αθήνα την άποψή του για την οικονομική πολιτική. Όμως κριτική ασκείται και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
«Έχω την εντύπωση ότι πλέον το ζήτημα δεν είναι αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει ένα λογικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, αλλά αν εφαρμόζει τις πολιτικο-οικονομικές απόψεις του ΔΝΤ», δήλωσε ο ειδικός επί των οικονομικών θεμάτων των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ.
«Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε. «Παραμένει απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων με ποιο τρόπο θα εξυγιανθεί το κράτος τους», υπογράμμισε.
Η επικεφαλής της επιτροπής Θεμελιωδών Αξιών του SPD Γκεζίνε Σβαν κατήγγειλε χθες το βράδυ στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στον γερμανικό σταθμό ARD τη «νεοφιλελεύθερη» στάση του ΔΝΤ.
Κατά τη γνώμη της, η στάση του Ταμείου είναι εντελώς λανθασμένη, διότι δεν δίνει καμία ευκαιρία σε διαφορετικές οικονομικές απόψεις, όπως αυτές που έχουν οι Έλληνες. Η γνωστή πολιτική επιστήμονας εκτιμά ότι οι συνεχιζόμενες επικρίσεις των ελληνικών προτάσεων είναι πολιτικά υποκινούμενες.
Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση ζητεί από την Αθήνα να προχωρήσει με τις διαπραγματεύσεις και επιμένει ότι σε αυτές θα πρέπει να εξακολουθήσει να συμμετέχει το ΔΝΤ.
Παρόλα αυτά καταγγέλλει τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα πρέπει να συμφωνούν. «Πιστεύουμε ότι οι θεσμοί έχουν υποχρέωση να καταλήξουν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης. Υπογράμμισε όμως ότι «δεν νοείται» μια λύση στην ελληνική κρίση χρέους χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.
σχόλια