Εκτενή συνέντευξη (και) στο περιοδικό Stern παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνοντας απαντήσεις σε διάφορα θέματα, όπως στα σχέδια για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα.
Ο πρώην υπουργός δηλώνει για αυτό το θέμα ότι «πάνω σε αυτό οικοδόμησα και την επιστημονική μου καριέρα», σημειώνει ωστόσο ότι η εισαγωγή του παράλληλου νομίσματος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. «Γι΄ αυτό χρειάζεται κανείς όλους τους διαθέσιμους πόρους. Know-how. Τα διαθέτει αυτά άραγε η Ελλάδα; Σε αυτές τις θεωρητικές σκέψεις το ζητούμενο ήταν πάντα να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση».
Όπως διηγείται, ο ίδιος αισθανόταν ότι βρισκόταν σε πόλεμο. «Ένας οικονομικός πόλεμος. Σήμερα δεν χρειάζεσαι πάντσερ για να επιβληθείς σε κάποιον. Έχεις τις τράπεζες. (…) Από τον Ιανουάριο είχαμε ένα ‘πολεμικό συμβούλιο’, πέντε-έξι άτομα, που ασχολούνταν με το σενάριο του Grexit». Από κοινού «εξετάζονταν αλλά και απορρίπτονταν όλα τα πιθανά σενάρια». Ο ίδιος διαψεύδει πάντως τις φήμες που τον θέλουν να παίρνει τα χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας για να πληρώσει συντάξεις. «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε κάτι παρόμοιο με μια διάρρηξη. Δεν είμαστε τυχοδιώκτες!».
«Συμπαθώ τον Βόλφγκανγκ»
Στις συνεδριάσεις, όπως λέει, βίωνε «έναν ψυχολογικό πόλεμο σε όλα τα επίπεδα». Ο ίδιος παρέμενε ήρεμος, αν και συχνά παρατηρούσε «άξεστες και απολίτιστες», συμπεριφορές. Ο Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, «είναι σε θέση να εκραγεί και να γίνει πολύ αυστηρός. Μια φορά είδα πώς αποπήρε τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ντάισελμπλουμ, δεν ήταν ωραίο. Με εμένα δεν το έκανε ποτέ, ήταν πάντα πολύ φιλικός. Τον εκτιμώ, συμπαθώ τον Βόλφγκανγκ. Και αυτός εκτιμά, πιστεύω, τις γνώσεις μου». Ο Σόιμπλε, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει «και το λέει μάλιστα ανοιχτά: μια αυταρχική Ευρώπη, πολύ λιγότερο κοινωνικό κράτος».
Απογοητευμένος από τον Γκάμπριελ
Βαθύτατα απογοητευμένος δηλώνει ο πρώην υπουργός από τον αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Καταρχήν η μεταξύ τους σχέση ήταν «σχεδόν αδελφική». «Δεν υπήρχε ίχνος διάστασης απόψεων. Ήταν φανταστικά, σαν να μιλούσα με μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Έναν σύντροφο. Και μετά, λίγο μετά, μαθαίνω πώς μας κακολογεί. Απίστευτο».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης. Χαρακτηρίζει δε την 13η Ιουλίου, οπότε η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε το τρίτο πακέτο στήριξης, ως «τη μεγαλύτερη επίθεση σε βάρος της Δημοκρατίας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».
Η μητέρα μου ήταν μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης
Από τα παιδικά του χρόνια, όπως διηγείται ο Γ. Βαρουφάκης, αισθάνεται πολιτικό ον. «Αυτό έχει να κάνει με την οικογένειά μου». Κατά τον εμφύλιο, όπως λέει, ο πατέρας του ήταν επί τέσσερα χρόνια έγκλειστος και κάθε τόσο έπεφτε θύμα βασανισμών. «Ο λόγος: αρνούνταν να καταδώσει κομμουνιστές. Ήταν ένας φιλελεύθερος άνθρωπος, μεγαλωμένος στο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης».
Κατά τη διάρκεια της Χούντας ένας θείος του ήταν στη φυλακή «καταδικασμένος σε θάνατο. Κάτι τέτοιο σε πολιτικοποιεί», όπως λέει. Η μητέρα του αντίθετα ήταν μετά τον παγκόσμιο πόλεμο «μέλος μιας ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης. Μισούσε όλους τους αριστερούς». Μια από τις αποστολές της ως μέλος της οργάνωσης ήταν να κατασκοπεύει τον πατέρα του, «έτσι γνωρίστηκαν».
Με τη Γερμανία ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει στενές σχέσεις, όπως λέει. «Όταν ήμουν τριών χρονών άρχισα να μαθαίνω γερμανικά. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας άκουγα στα κρυφά με τους γονείς μου κάτω από την κουβέρτα τις εκπομπές της Deutsche Welle. Ήταν η σύνδεσή μας με την ελευθερία». Κατά τη διάρκεια της Χούντας περνούσε κάθε καλοκαίρι με την οικογένειά του «τις διακοπές στη νότια Γερμανία και την Αυστρία - ήταν μια μικρή φυγή από τη δικτατορία».
Πηγή: Deutsche Welle